Cum recunoști legumele proaspete

Cum recunoști legumele proaspete

Legumele proaspete nu doar că au un gust mai bun, dar sunt și mai sănătoase. Studiile au arătat că legumele încep să-și piardă valoarea nutrițională la scurt timp după ce sunt recoltate.
Vitaminele sunt cele mai vulnerabile. Spanacul, de exemplu, poate pierde până la 90% din conținutul de vitamina C în primele 24 de ore de când a fost recoltat. De aceea este foarte important să recunoști legumele proaspete atunci când le cumperi din magazin sau de la piață.

Cum recunoști legumele proaspete: Diferența dintre „proaspăt” și „copt”


Există o diferență majoră între legume proaspete și legume coapte. Prospețimea indică perioada de timp care a trecut de când o legumă a fost recoltată, în timp ce nivelul de coacere indică maturitatea legumei. Unele legume provin din țara noastră, iar altele sunt importate. Legumele care sunt transportate pe distanțe lungi sunt adesea culese înainte de a se coace complet.
Acestea conțin mult mai puțini nutrienți, de aceea este de preferat să cumperi legume și verdețuri crescute local, pentru a te asigura că sunt cât mai proaspete și că sunt culese la maturitate.

Piețele în care sunt comercializate fructe și legume provenite de la producătorii locali sunt cele mai bune surse pentru legume cât mai proaspete și nutritive. Atunci când cumperi din magazin sau supermarket, alege produse locale, de sezon, atunci când este posibil. Cu cât legumele sunt păstrate mai mult în depozite și pe rafturi, cu atât valoarea lor nutrițională scade.

Iată cum să recunoști legumele proaspete:


Cum recunoști legumele proaspete: Aspectul


Un prim pas pentru evaluarea legumelor este să le privești cu atenție.
Alege legume care au culori intense, vii, fără pete negre sau urme de mucegai. Loviturile, coaja afectată și zgârieturile pot să apară în timpul recoltării sau în timpul transportului. Aceste zone sunt cele care duc la stricarea legumei într-un timp scurt. Coaja ridată sau frunzele ofilite sunt cei mai buni indicatori că o legumă nu este proaspătă. Verifică vrejul, codițele și frunzele care sunt atașate. Legumele culese de curând sunt încă verzi în aceste zone, în timp ce legumele culese de mult timp vor avea codițe sau vrej stafidite și maronii.

Cum recunoști legumele proaspete: Mirosul


Miroase legumele pentru a putea estima dacă sunt sau nu proaspete. Legumele eliberează o varietate largă de substanțe chimice, precum esteri sau compuși sulfurici, ce pot fi detectate prin miros.
În general, produsele proaspete au un miros proaspăt specific. Unele legume, în special cele din familia cruciferelor (varza, kale) au un miros ușor înțepător când sunt proaspete. Acest miros specific de varză devine tot mai puternic pe măsură ce legumele se învechesc. Testul mirosului te ajută să detectezi mucegaiul sau stricăciunea, chiar și atunci când nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Cum recunoști legumele proaspete: Textura


Un ultim pas este verificarea texturii și fermității. Aceste semne depind mult de tipul de legumă. Ardeii, dovleceii și castraveții ar trebui să fie fermi la atingere și să nu aibă o textură elastică. Roșiile, ciupercile și salata verde trebuie să fie ușor ferme și elastice la atingere atunci când sunt proaspete.
Cartofii și ceapa trebuie să fie foarte ferme și cu textură solidă. Textura moale este un semn care indică lipsa prospețimii în cazul celor mai multe legume. 

În afara evaluării pe care o faci cu ajutorul simțurilor, un truc pentru a cumpăra de fiecare dată legume proaspete este să afli când sunt aduse de obicei produse proaspete în magazinul pe care îl frecventezi cel mai des. În general, în primele ore ale dimineții sunt așezate pe raft cele mai proaspete fructe și legume.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod