Ce sos să alegi în funcție de tipul de paste

amalia-skelton
Credeai că nu contează forma pastelor, ci doar sosul? Gustul final va fi mult mai bun dacă realizezi o armonie între tipul de paste și rețeta sosului.
Până acum erai atentă doar la ingredientele sosului și foloseai orice paste aveai la îndemână? Ei bine, gustul obținut va fi mult mai plăcut dacă faci o combinație între tipul de paste ales și sosul recomandat pentru ele. Potrivit maeștrilor bucătari, forma pastelor nu este întâmplătoare, ci îți dă indicii importante cu privire la tipul de sos pe care ar trebui să-l pregătești. Dacă deja ai ales un sos, cel mai bine este să-l adaugi la pastele potrivite. În acest fel vei intensifica aroma preparatului fără să petreci timp suplimentar în bucătărie. În general, pastele de dimensiuni mai mari se potrivesc la sosuri cu arome intense, în timp ce pastele mai mici sunt combinate cu sosuri cu arome subtile, la fel de apetisante. Într-un restaurant italian nu vei servi niciodată un sos consistent cum este ragu cu paste farfalle, în formă de fundiță.
Un astfel de sos este combinat cu paste tagliatelle sau pappardelle. Astfel, pastele fine cum sunt vermicelli sunt adăugate la sosuri cu o consistență mai ușoară, iar variantele mai robuste și de dimensiuni mai mari vor fi însoțite de un sos cu un gust puternic aromat.

 
Iată cum poți alege sosul ideal în funcție de tipul de paste:

 
1. Pentru pastele subțiri, cu o formă alungită

În această categorie intră spaghetele, precum și pastele fusilli lunghi, vermicelli și linguine. Prepară sosuri ușoare, pe bază de fructe de mare, cu smântână light sau puțin ulei de măsline.

 
2. Pentru pastele lungi și groase

În această categorie se încadrează pastele tagliatelle, pappardelle, fettucine și mafaldine. Dacă vrei să le pui în valoare textura aparte pregătește sosuri dense, consistente, în care poți adăuga și cuburi de friptură fragedă.

 
3. Pentru pastele în formă de scoici

Este vorba despre pastele conchiglie și lumache. Acest gen de paste merge de minune cu sosuri cremoase, cu multă smântână sau unt, în care poate fi adăugată și friptură.
De asemenea, pentru pastele de acest tip poți prepara și o umplutură delicioasă pe bază de carne de vită sau din brânză, ciuperci și legume.

 
4. Pentru pastele în formă de spirală

Aici se încadrează pastele fusilli, trofie, strozzapreti, caserecce și gemelli. Pot fi combinate foarte bine cu sosuri cu un conținut mai redus de grăsimi și în mod special cu sosul pesto.

 
5. Pentru pastele în formă de tuburi

Este vorba despre pastele penne, rigatoni, macaroni și paccheri. Dacă ai cumpărat un pachet de paste de acest tip vei putea obține un gust special dacă alegi o rețetă de sos pe bază de legume sau cu brânză rumenită la grătar.
De asemenea, sunt ideale pentru sosul ragu și sosul bolognese.

 
6. Pentru variantele mini

Acestea sunt orzo, fregola, canestrini și stelline. Folosește aceste paste în mod special la supe, în loc de tăieței, precum și la salate sau tocănițe pentru un plus de gust. Vor schimba rapid textura și aroma preparatului final și vei dori să le folosești din ce în ce mai des.

 
7. Pentru pastele umplute

În această categorie sunt cuprinse ravioli, tortellini și capelletti. Le poți găsi la magazin și ai de ales între umpluturi pe bază de brânză, legume sau carne. Având în vedere că umplutura conține arome suplimentare față de paste, cel mai bine este să le combini cu un sos light, pe bază de ulei sau unt.

 
Precauții

De fiecare dată când pregătești paste trebuie să-ți alegi o oală mare, pe care să o umpli cu apă și să adaugi puțină sare. Dacă pastele nu vor avea suficient spațiu în oală, se vor lipi unele de altele, iar preparatul pe care l-ai ales nu va avea un aspect plăcut.
Bucătarii italieni consideră că apa trebuie să fie la fel de sărată precum cea de mare pentru a da gustul potrivit pastelor. De asemenea, nu este util să adaugi ulei de măsline în timp ce fierbi pastele. Nu va preveni lipirea lor din lipsa spațiului și îl vei irosi când îl vei arunca împreună cu apa în care au fiert pastele.
Nu lăsa pastele să fiarbă prea mult. Oprește focul când au o textură fermă, aruncă apa fierbinte și clătește-le cu apă rece. Adaugă sosul și lasă-le pe foc încă 5 minute pentru a armoniza aromele, fără să înmoi prea tare pastele. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Cum reacționează corpul tău la un atac de anxietate

De ce e bine să-ți faci patul în fiecare zi

6 probleme fizice pe care ți le cauzează stresul

Intoxicație alimentară sau gripă - Care sunt diferențele?

6 semne care arată că suferi de astm sever

5 moduri în care să-ți stimulezi metabolismul imediat după ce te trezești

De ce răcești mai des decât alții

De ce ar trebui să poarte boxeri bărbații

4 pași ca să reduci petele și ridurile provocate de soare

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

Cancerul capului și gâtului, o afecțiune mai puțin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienții diagnosticați în stadii avansate

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

Asta înseamnă curaj: O familie cu patru copii și-a vândut casa și străbat țara cu o rulotă

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

Greșeli pe care le faci la cumpărături și care îți distrug dieta

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Laptele de cocos - Ce beneficii are pentru sănătate?

Cum să rămâi energică dacă ești o mamă care lucrează

Mâncarea franțuzească: 7 sfaturi ca să gătești sănătos

Efectele unei sarcini cu tripleți asupra corpului. Imaginile incredibile postate de o mamă din Danemarca

Studiu. Lipsa somnului îți afectează sănătatea mai mult decât crezi

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Cum să folosești ce ți-a rămas dintr-un pui - Economie în bucătărie

Modalități de ars calorii pentru leneși

7 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea thailandeză

Quinoa - Ce beneficii are pentru sănătate

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

Cum să faci un smoothie sănătos și delicios de fiecare dată