Alimente nerecomandate pentru sistemul digestiv

"Pentru a-mi mentine sistemului digestiv sanatos ce alimente si bauturi trebuie sa evit sau sa scad cantitatea consumata?"
"Pentru a-mi mentine sistemului digestiv sanatos ce alimente si bauturi trebuie sa evit sau sa scad cantitatea consumata?"

Evitati toate alimentele a caror data de expirare este depasita sau orice aliment al carui miros sau gust va determina sa-l suspectati ca este expirat - carne, fructe de mare (in special stridii), oua si lapte. Fiti foarte vigilenti in ceea ce priveste alimentele gata preparate care au fost expuse la germenii din atmosfera. Tartele, cremele din oua si lapte, ca si preparatele cu oua sunt in mod special cele in care se pot inmulti stafilococii, provocand toxiinfectii alimentare.
Conservele care au capacul bombatsunt in mod special periculoase.

In mod intrinsec, alimentele toxice cum ar fi pestele balon japonez, trebuie sa fie evitate; a manca acest peste este ca si cum ati juca ruleta ruseasca.  De asemenea, ciupercile pot fi extrem de otravitoare. Unele preparate chinezesti, in special supa wonton, pot produce sindromul de restaurant chinezesc din cauza glutamatului monosodic in exces, care produce senzatie de arsura la nivelul toracelui si umerilor, ca si cefalee.
Fiti atenti in mod special la orice aliment care v-a cauzat anterior o reactie alergica: puteti fi hipersensibil sau puteti dezvolta o alergie. De asemenea, evitati alimentele neadecvate, de exemplu prajiturele cu ciocolata pentru copiii mici sau arahidele la cei care sunt alergici.

Evitati alimentele de tip fast-food, care nu au sau au foarte mica valoare nutritiva din punct de vedere al vitaminelor si proteinelor, dar sunt bogate in grasimi sau zahar. De asemenea, reduceti cantitatea de sare: reduceti consumul la mai putin de sase grame pe zi.
Nu mai adaugati sare atunci cand gatiti sau la masa si fiti atenti la sunca, carnati si soia sau sosuri.

Trebuie reduse grasimile saturate de origine animala. In mod curent, furnizeaza 15% din necesarul de energie al britanicilor, desi ar trebui sa fie sub 10%.

Alcoolul este un iritant pentru intregul tract digestiv, in special bauturile tari si cele tip sherry. Bauturile tip cola va pot afecta dintii prin dizolvarea smaltului. Bitter lemon poate produce de asemenea probleme, inclusiv hemoragii tegumentare.

Informatiile au fost preluate din cartea "Digestia: 100 de sfaturi pentru o viata sanatoasa", de dr.
Joan Gomez, Bucuresti, editura All, 2008, www.all.ro 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod