Afla care sunt beneficiile postului!

Postul si sanatatea Postul crestin nu este centrat pe om - "tin post pentru ca s-a demonstrat stiintific ca este benefic" - si poate fi interpretat ca masura dragostei crestinilor fata de Dumnezeu. Postul trupesc trebuie tinut la fel ca si cel sufletesc. Astfel, cel putin la origini, postul era privit ca un act de virtute si o jertfa adusa Creatorului.

In textele antice de exemplu, se afirma ca realizarea corecta a postului alimentar ii invata pe oameni autocontrolul global al fiintei, pornind de la supunerea si educarea senzatiei de foame. Ucenicii lui Pitagora trebuia sa posteasca 40 de zile inainte de a fi initiati si asta pentru ca se credea ca acestia isi puteau purifica mintile numai prin post.


De ce face bine postul?
 
Dincolo de curatirea spirituala, principalul efect benefic al postul este detoxifierea organismului si pregatirea lui pentru iarna.
Totusi, Prof. Dr. Mencinicopschi avertizeaza: "postul face bine numai cu o conditie: sa respecte aceleasi reguli ale nutritiei corecte - echilibru si diversitate".

Astfel, conform specialistului, dieta de post trebuie sa contina:

  • leguminoase: fasole, mazare;
  • amidonoase: nuci, alune, dar fara a fi prajite si fara sare;
  • proteinele vegetale le pot inlocui foarte bine pe cele animale si se gasesc in ciuperci sau soia;
  • cat mai multe fructe si legume. In aceasta perioada trebuie sa profiti de "restrictiile" alimentare, iar din meniul tau zilnic sa nu lipseasca fructele - sunt bogate in vitamine - si legumele - au un continut bogat de oligoelemente.

Daca este urmat corect, postul poate acoperi necesitatile nutritive ale organismului.
Printre beneficiile aduse sanatatii sunt:

  • normalizarea presiunii sangelui;
  • curatarea arterelor;
  • usurarea digestiei;
  • capacitate de memorare si concentrare buna;
  • energie si vitalitate crescute;
  • normalizarea nivelului colesterolului.

Pentru ca efectele postului sa fie vizibile, sa se evite acumularea kilogramelor si a altor probleme de sanatate, nutritionistul recomanda ca "postul sa nu fie tinut ca o penitenta". Trebuie sa tina post numai cine simte ca poate sa faca acest lucru si crede in el. Alimentele care nu sunt consumate cu placere nu aduc niciun beneficiu organismului.

Atat pentru purificarea trupeasca, cat si cea sufleteasca, Prof. Dr. Mencinicopschi recomanda persoanelor care tin post sa renunte la fumat si la consumul de alcool.

La fel ca si in celelalte perioade din an, trebuie evitate alimentele procesate.
Ar fi bine ca in aceasta perioada sa-ti pregatesti singura mancarea. Evita alimentele de tip salam sau pateu vegetal, deoarece foarte multe contin aditivi alimentari la fel de nocivi ca cei care se gasesc in produsele cu carne. Cu cat folosesti mai multe alimente naturale, cu atat va fi mai bine pentru sanatatea ta!


Cine nu are voie sa tina post?

Potrivit nutritionistului, "numai persoanele sanatoase pot sa tina post". Pentru anumite categorii de persoane acesta nu este indicat:

  • copiii: pe timpul postului sunt incetinite anumite functii ale organismului dependente de proteine, cum ar fi procesul de crestere si sinteza de hormoni;
  • femeile insarcinate sau care alapteaza;
  • persoanele care sufera de diferite afectiuni, precum diabetul sau boli cronice;
  • persoanele care practica un sport de performanta sau desfasoara o activitate intelectuala intensa.


Cunostintele de nutritie: foarte importante in post!

Este bine sa citesti eticheta alimentelor pe care le consumi de fiecare data cand mergi la cumparaturi. Anumiti produsi care se gasesc in alimente nu sunt "de post", cum suntem tentati sa credem, ci "de dulce". Potrivit nutritionistului, dintre acestia fac parte: gelatina, colagenul si cazeina, toate fiind de origine animala.

Descopera in continuare cateva retete de post delicioase
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Loredana pe 2 Ian 2009, 16:48
    Super

    De cate ori ne amintiti, de atatea ori ne si treziti. Multumim mult!

    0
    0

  • Borda Zelia pe 19 Dec 2008, 15:11
    Afla care sunt beneficiile postului !

    Toate articolele Dvs. sunt foarte utile si gasesc ca va preocupati in mod constant de toate evenimentele de ultima ora si mai presus de toate de sanatatea noastra. Va multumesc foarte frumos !

    0
    0

  • pistalu pe 15 Dec 2008, 23:38
    Beneficiile postului

    Tot postul nu am mancat carne, pot spune ca am tinut post?

    0
    0

  • Ancuta pe 15 Dec 2008, 13:47
    Post

    Eu sunt insarcinata in luna a 4-a, dar cred ca atata timp cat mananc mancare sanatoasa, care aduce energie si beneficiu organismului, am voie sa tin post macar miercuri si vineri. Nu e adevarat? Adica e e inteles ca gravidele nu trebuie sa tina tot postul, dar 2 zile pe saptamana (sau chiar una) nu e mult si nu sufera nici fatul.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod