7 mituri despre alimentele organice

Un studiu al cercetătorilor de la Univesitatea Cornell arată că etichetarea unui produs ca fiind organic păcăleşte mintea, făcând-o să creadă că alimentul are un gust mai bun şi este mai sănătos, chiar dacă el nu se diferenţiază de cel convenţional. Efectul este similar cazului în care percepem o persoană ca fiind inteligentă doar pentru că arată bine, spun psihologii.

Un studiu al cercetătorilor de la Univesitatea Cornell arată că etichetarea unui produs ca fiind organic păcăleşte mintea, făcând-o să creadă că alimentul are un gust mai bun şi este mai sănătos, chiar dacă el nu se diferenţiază de cel convenţional. Efectul este similar cazului în care percepem o persoană ca fiind inteligentă doar pentru că arată bine, spun psihologii.

 

Eticheta de "organic" este, aşadar o reclamă bună, fiind vânată de clienţii dispuşi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru mâncare sănătoasă.

Alimentele organice, ecologice sau bio sunt obţinute într-un sistem agro-alimentar în care nu se utilizează îngrăşăminte chimice şi pesticide de sinteză, hormoni, antibiotice de sinteză şi nu sunt acceptate organisme modificate genetic, fie că sunt plante, animale sau microorganisme, ca în cazul iaurtului.

Nu sunt acceptate rasele de animale şi speciile de plante hibride, ci doar cele ancestrale, primitive.

Putem recunoaşte alimentele organice dacă sunt etichetate. Acestea trebuie să poarte două sigle: sigla Ministerului Agriculturii – AE şi ştampila organismului care a certificat faptul că produsul respectiv este organic. În cazul produselor care nu sunt ambalate, comerciantul trebuie să prezinte documentele prin care se atestă că produsul este ceea ce pretinde a fi.

În jurul legumelor organice s-au clădit numeroase mituri, iată care este adevărul:

 

1. Legumele organice sunt mai bune, mai sănătoase, mai nutritive

"E adevărat", spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. "Sunt mai sănătoase, cel puţin sunt mai puţin contaminate chimic, cu radionucliţi, cu pesticide". În plus, fiind vorba de rase vechi, legumele organice au şi o valoare nutritivă mai ridicată, spune acesta.

În orice caz, diferenţa de nutrienţi între legumele convenţionale şi cele organice este un subiect dezbătut.

 

2. Legumele organice nu au gust

Fals, spune prof. Mencinicopschi. Legumele organice sunt mai gustoase, ne asigură acesta. “Roşia inimă de bou, spre exemplu, care este un soi vechi, este mai gustoasă decât o roşie industrială. Mitul nu este adevărat”, spune directorul ICA. Studiile arată că legumele organice au mai mult gust, spune Corina Zugravu. “Am experimentat şi organic, şi neorganic şi nu am văzut diferenţe. Cred că sunt numai chestii de marketing”, spune aceasta.

 

3. Legumele de la ţărani sunt ecologice

Fals. Legumele pe care le găsim la ţărani în piaţă, pot fi organice, dar sunt mici şanse.

“Ţăranii s-au şmecherit şi ei”, spune prof. Mencinicopschi. Unii folosesc soiuri vechi cu îngrăşământ natural pentru ei, iar pentru piaţă fac legume frumoase cu hormoni, cu îngrăşământ sintetic. “E o realitate, dacă nu e un sistem de control nu poţi avea încredere”.

 

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Elena pe 27 Iun 2011, 20:32
    Hai sa nu confundam

    Sa nu confundam taranii cu micii negustori. Taranii nu mai au timp sa iasa la piata cu marfa. Ei sunt zi de zi pe camp la munca, asa-zisii tarani (vanzatorii) iau marfa din toate partile (import etc) si vand la pret dublu. Taranii adevarati se multumesc cu un pret mic, in ideea ca vine vanzatorul si ii ia marfa din curte, fara sa se mai chinuie cu transportul marfii, plata lunara a tarabei din piata, etc.

    3
    0

  • FILIPCIUC GEORGETA pe 27 Iun 2011, 13:42
    taranii s-au smecherit..

    da de unde! taranii sunt dintodeauna smecheri!de cand fac eu piata (si am 54 ani) am observat ca produsele bune le pun taranii in "pod' si cu celelalte merg la piata. Oare de unde ni se trage?

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod