6 motive să mănânci condimentat

Toate culturile din lume au câte un specific atunci când vine vorba de condimente, ierburi sau arome, în funcție de relief și istoria gastronomică. Condimentele nu doar conferă un gust deosebit mâncării, dar aduc adesea beneficii când vine vorba de sănătate.
Este firesc să nu putem accepta cu ușurință condimente sau gusturi prea îndepărtate de mâncarea cu care suntem obișnuiți, dar este o idee minunată să explorăm gusturi noi, dintre care unele sunt cu adevărat terapeutice. Unele condimente au proprietăți vindecătoare, antimicrobiene sau detoxifiante. 


Vei slăbi mai ușor

Pentru că iuțeala îți accelerează metabolismul și îți crește căldura corporală, te ajută să consumi mai rapid caloriile pe care le ingerezi. Scorțișoara, de pildă, îți echilibrează nivelul glicemiei, astfel că vei simți senzația de sațietate pentru mai mult timp.
Alegerea unor condimente naturale te pot ajuta să substitui alimente prea grase, pentru că, nu-i așa, urâm mâncarea fadă la gust, iar unele plăceri gastronomice sunt calorii goale, fără nutrienți. Așa că o masă plictisitoare poate deveni brusc apetisantă, grație unor condimente. 


Poți să te ajuți de condimente în înlocuirea altor substanțe nocive

Sarea și zahărul pot părăsi încet încet alimentația ta, dacă ai grijă să nimerești gusturi care să ți se pară mult mai tentante decât banalul dulce sau sărat. Asta poate conduce la eliminarea balonării și la un tonus general mai bun, grație nivelului constant al glicemiei. 


Îți accelerezi metabolismul

Capsaicina din ardeii iuți amplifică metabolismul, ceea ce conduce și la sporirea nivelului de energie. Efectul este unul pe termen mediu sau lung, astfel că nu riști nici un efect yo-yo în dieta ta. 


Îți protejezi inima

Usturoiul, ghimbirul și scorțișoara s-au dovedit arme valabile în lupta contra bolilor de inimă. Cardiologii sunt de părere că anumite condimente sunt antioxidanți puternici, care diluează sângele și reduc posibilitatea apariției cheagurilor.
Usturoiul micșorează și nivelul colesterolului din sânge, precum și tensiunea. 


Îți rezolvi problemele cu sinusurile

Dacă mănânci iute, știi că ți se eliberează căile respiratorii. Căldura din iuțeală desfundă sinusurile, ceea ce explică și apariția lacrimilor și a nasului care curge atunci când faci un exces. 


Condimentele îți pot prelungi viața

Conform unui studiu din revista Time, aceia care au consumat condimente de 1-2 ori pe săptămână au avut un risc cu 10% mai redus de a avea afecțiuni fatale. Condimentele contribuie la evitarea bolilor cardiace, a tensiunii crescute și a altor amenințări la adresa sănătății tale. 


Reduc anxietatea și stresul

Floarea pasiunii, turmericul și lavanda reduc anxietatea și stresul într-un mod sănătos, care nu creează dependență. Un aminoacid care se regăsește în ceai verde și negru reduce de asemenea anxietatea. 


Iată 6 motive mai mult decât întemeiate să faci mici schimbări în alimentația ta, dacă nu ai făcut-o până acum.
adnana-costandache
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod