6 alimente pe care trebuie să le consumi dacă ai diabet

Un meniu util te poate ajuta să ții sub control nivelul glicemiei, să arzi grăsimile în mod eficient și să reduci inflamațiile din organism. Află ce alimente trebuie să savurezi mai des dacă ai diabet.
Poate credeai că un diagnostic de diabet te va împiedica să consumi preparate aromate, cu un gust deosebit. Ei bine, nu trebuie să uiți de gusturile care îți plac, ci să alegi cu atenție ingredientele meselor principale și ale gustărilor pentru a-ți fortifica organismul și a preveni fluctuațiile glicemiei.

 
Iată ce ar trebui să consumi mai des dacă ai diabet:

 
1. Ciocolată neagră

Este bogată în flavonoide, nutrienți care diminuează rezistența la insulină, reduc poftele alimentare și reglează nivelul glicemiei. În cadrul unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga s-a observat că persoanele care consumă ciocolată neagră simt mult mai rar nevoia de alimente grase, sărate sau foarte dulci, față de persoanele care consumă lapte cu ciocolată, care conține mai puține flavonoide, mai mult zahăr și grăsimi.
Ciocolata neagră reduce cu 15% cantitatea de pizza consumată în cursul aceleiași zile, reglează tensiunea arterială și scade riscul de atac de cord într-un interval de 5 ani.

 
2. Broccoli

Este un super-aliment anti-diabet. Conține sulforafan, un compus cu efect antiinflamator care ține sub control nivelul zahărului din sânge și te protejează de afecțiunile cardiovasculare care sunt adesea consecința diabetului. Bolile cardiace sunt prima cauză de deces în rândul pacienților diagnosticați cu diabet, așa că brocooli ți-ar putea salva viața. Sulforafanul activează mecanismele de detoxifiere ale organismului, transformând celulele cu potențial malign în compuși mai ușor de prelucrat care pot fi eliminați fără probleme.

 
3. Afine

Micuțele fructe aromate conțin atât fibre insolubile, care elimină grăsimile din organism, cât și fibre solubile, care încetinesc digestia și reglează glicemia. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că persoanele diabetice care consumă o cană de afine în fiecare zi timp de cel puțin 12 săptămâni au un nivel mai redus al glicemiei, își îmbunătățesc capacitatea de memorare și suferă mult mai rar de depresie.
Aceste rezultate se datorează antocianinelor din afine, componente care reduc dimensiunea celulelor adipoase, cresc sensibilitatea la insulină și previn creșterea glicemiei.

 
4. Ovăz integral

Poate că ovăzul nu ți se pare un aliment extraordinar, dar să știi că reduce semnificativ riscul de diabet de tip 2. Conține o cantitate ridicată de magneziu, mineral esențial pentru utilizarea eficientă a glucozei. Un studiu desfășurat pe un interval de 8 ani a demonstrat că femeile care au un meniu bogat în ovăz integral  au un risc de diabet cu 31% mai redus. Este foarte ușor să gătești ovăzul integral pentru că poate fi utilizat în orice preparat la care ai adăuga orez, precum și la salate.

 
5. Pește gras

Este bogat în proteine și conține acizi grași de tip Omega-3, care luptă împotriva inflamațiilor care pot agrava diabetul și problemele de greutate. Consumă cât mai des somon, macrou, ton, hering sau păstrăv pentru a diminua riscul de accident vascular cerebral asociat cu diabetul.
Fii atent și la metoda de preparare utilizată. Peștele fiert la aburi, rumenit pe grătar sau la cuptor va scădea riscurile, în timp ce variantele prăjite favorizează problemele de sănătate.

 
6. Ulei de măsline

O dietă mediteraneană care conține ulei de măsline reduce riscul de diabet cu 50% față de un meniu cu foarte puține grăsimi. Cercetătorii de la Universitatea din Viena au constatat că uleiul de măsline ține apetitul sub control mult mai eficient decât untura, untul sau uleiul de rapiță. În afară de conținutul ridicat de grăsimi mononesaturate, uleiul de măsline este bogat și în antioxidanți, care previn deteriorarea la nivel celular și scad riscul de boli cardiace.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod