Substantele fericirii

Se vorbeste mult despre faptul ca alimentatia ne influenteaza starea de spirit si, bineinteles, de sanatate. Serotonina, endorfinele si dopamina sunt trei substante neurotransmitatoare din creier care au o stransa legatura cu alimentele consumate, cu poftele si cu starea emotionala. Daca aceste substante nu sunt disponibile in organism atunci cand sunt necesare, creierul va trimite un impuls sub forma unei pofte exacerbate de un aliment care sa poata produce substanta deficitara.

Iata o descriere sumara a mecanismului aparitiei poftelor exacerbate (in special de alimente dulci sau sarate) si a impactului pe care-l au asupra starii noastre emotionale.

Serotonina este substanta care aduce starea de calm, fericire si satisfactie. Cantitati suficiente de serotonina disponibila in fluxul sanguin conduc la instalarea senzatiei de satietate si la reducerea semnificativa a apetitului. In acelasi timp, nivele scazute de serotonina sunt corelate cu depresia si apetitul crescut.

Exista multe antidepresive care cresc disponibilitatea serotoninei, aceasta fiind un reglator emotional si un inhibitor de apetit puternic. Alimentele bogate in carbohidrati cresc la nivel cerebral, concentratia unui aminoacid esential numit triptofan, care stimuleaza formarea serotoninei. Desi consumul carbohidratilor simpli conduce la instalarea unei stari de bine si calm, creeaza totusi si un cerc vicios. Senzatia de bine creata imediat dupa consumarea alimentului dulce aduce cu sine si o crestere instantanee a energiei, insa pentru o foarte scurta durata de timp. Si astfel, aceasta senzatie de bine dispare repede si se instaleaza din nou starea de insuficienta energetica. Si atunci reapare pofta exacerbata de dulce pentru a se atinge starea de energie dorita iar cercul vicios e din ce in ce mai greu de intrerupt.

Endorfinele sunt substantele opiacee naturale existente la nivel cerebral care produc senzatia de placere intensa, putand reduce sau chiar inhiba durerea. Cercetarile arata ca asocierea alimentelor cu un continut mare de zaharuri si grasimi conduc la eliberarea de endorfine. Spre exemplu, pofta de ciocolata este foarte comuna, iar prin continutul ei de grasimi, zaharuri si feniletilamina, stimuleaza eliberarea endorfinelor. Nu doar ciocolata are acest efect, ci si gogosile, covrigii, prajiturile, inghetata, produsele de patiserie, etc.

Dopamina este un neurotransmitator care mareste constientizarea realitatii. Unele studii clinice sugereaza ca o dieta hiperproteica ar putea induce cresterea productiei de dopamina. In acelasi timp, o dieta bogata in proteine poate sa duca la scaderea nivelului serotoninei, ceea ce atrage dupa sine scaderea senzatiei de liniste si calm, si deci, la aparitia poftei exacerbate de alimente care cresc nivelul serotoninei (dulciuri!)

Asadar, este bine de stiut care e legatura dintre alimentele pe care le consumam, chimia organismului nostru si mai ales care este mecanismul producerii substantelor care ne pot asigura starea de bine.

Prin intelegerea nevoilor, sentimentelor si emotiilor noastre si prin controlarea lor intr-o maniera corespunzatoare, putem regla chimia creierului nostru si preveni aceste atitudini compulsive fata de anumite alimente.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • lucia pe 22 Mai 2011, 19:30
    articol concis si complet

    unul din putinele articole la obiect despre hiperfagiile emotionale, informatii importante si lamuritoare cu desemnarea precisa a elementelor biochimice catre care trebuie sa ne indreptam atentia.

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod