Somnul "ucide" kilogramele!

Probabil te-ai intrebat adesea care sa fie problema cu organismul tau si de ce nu raspunde "comenzilor" de slabire. Ai respectat intocmai dieta propusa. Activitatea fizica nu mai reprezinta demult o povara pentru tine, deoarece te-ai obisnuit sa o executi cu regularitate. Nu fumezi si nici macar nu consumi alcool. Si totusi...kilogramele continua sa-ti dea bataie de cap. Oare care sa fie cauza?
Urmatoarea intrebare te va ajuta sa gasesti raspunsul: lipsa orelor suficiente de somn sau noptile albe se gasesc printre obiceiurile tale? Daca raspunsul este afirmativ atunci trebuie sa aflii ultimele descoperiri care vin sa intareasca ideea ca femeile care nu dorm suficient, prezinta un risc crescut de a se ingrasa.

Ultimele cercetari care au inceput inca din 1976 au implicat peste 68.000 de femei cu varste cuprinse intre 30 si 55 de ani, carora li s-a monitorizat programul de somn si fluctuatiile de greutate corporala pe o perioada de 16 ani. Persoanele care au dormit doar cate 5-6 ore pe noapte au castigat mai mult in greutate (in jur de 2-3 kilograme), decat cele care au benficiat de 7 ore de somn in fiecare noapte.
Cu toate ca si alte asemenea cercetari au demostrat acelasi lucru, expertii sunt inca nesiguri daca intr-adevar lipsa de somn determina cresterea greutatii corporale sau sunt implicati alti factori care mentin greutatea corporala a persoanelor care beneficiaza de suficiente ore de somn pe noapte.

Numeroase studii publicate in "The Journal of the American Association" si "The Lancet" sugereaza ca lipsa somnului intensifica senzatia de foame si poate afecta metabolismul, fapt care iti va ingreuna "lupta" cu kilogramele.


Lipsa somnului are doua efecte adverse asupra organismului:

  • Intensifica senzatia de foame, cu toate ca ai mancat; afecteaza secretia de cortizol - un hormon care are rolul de a controla poftele alimentare;
  • Favorizeaza depozitarea grasimilor, deoarece poate afecta posibilitatea organismului de a metaboliza carbohidratii, ajungandu-se la o crestere a nivelului de zahar in sange.
    Acest lucru va stimula productia de insulina si, implicit, stocarea grasimii.


De ce o persoana supraponderala tinde sa aiba probleme cu somnul?

  • De obicei, persoanele supraponderale se pot confruta cu sindromul de apnee in somn (SAS), o tulburare care opreste respiratia in mod repetat in timpul somnului, pentru intervale cuprinse intre cateva secunde si un minut sau chiar mai mult;
  • De asemenea, durerile de spate pot aparea in caul persoanelor supraponderale, cauzand disconfort si probleme cu somnul;
  • Persoanele deprimate sau in permanenta "obsedate" de kilogramele in plus pot suferi de insomnie sau pot prezenta o greutate in a adormi.

Cu siguranta, pierderea kilogramelor te va ajuta sa ai un somn mai linistit.
Potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetatori australieni pe un esantion de 300 de persoane supraponderale cu tulburari de somn, acestea au prezentat o imbunatatire semnificativa a somnului dupa ce au slabit.


Sfaturi pentru a slabi "dormind"

Specialistii recomada persoanelor care isi doresc sa slabeasca o revizuire a obiceiului de a dormi si manca. Urmatoarele sfaturi s-ar putea sa-ti prinda bine:

1. Nu trebuie sa dormi cu senzatia de foame, dar nici sa golesti tot frigiderul inainte de ora de culcare;

2. Miscarea fizica trebuie sa faca parte din viata ta, insa incearca sa nu o executi inainte cu 3 ore de a te pune in pat;

3. Evita cafeina, nicotina si alcoolul dupa-masa si seara;

4.
Nu dormi ziua, daca ai probleme cu somnul pe timp de noapte;

5. Stabileste-ti cateva activitati relaxante inainte de somn, cum ar fi o baie calda sau cateva minute pentru citit;

6. Creeaza-ti conditiile necesare pentru un somn odihnitor: intuneric si liniste;

7. Decat sa stai in pat, rascolindu-te in asteptarea somnului mai bine ridica-te, fa ceva si abia apoi pune-te din nou in pat.
 

Comentarii (44)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Savescu Octavian pe 26 Iul 2009, 19:37
    Intradevar

    Cand am fost mai mic pana in clasa a 10 cea am fost obez si cu deficit caloric si cu extrem de mult somn in jur de 12 ore pe noapte am reusit sa imi reduc stradut adipos extraordinar de mult.. si tehnica asta ma ajut si acuma ;)) ca vb ai nu sunt multumit vreu patratele dar trebuie sa mai adaugati si un pic de regim de forta cu greutati :D

    0
    0

  • Mona pe 26 Ian 2007, 23:22
    hmmm

    dar daca tin cont de toate astea si totusi nu pot dormi , ce sa fac , sa iau somnifere ?

    0
    0

  • maria pe 25 Ian 2007, 21:00
    despre somn

    CU SIGURANTA RESPCTIND ORELE DE SOMN PRIMIM SANATATE SI BUNA DISPOZITIE POFTA DE VIATA

    0
    0

  • verapopa pe 23 Dec 2006, 20:04

    cred ca la 14 ani pentru 1.68 esti deja slaba, ce mai vrei sa dai jos? continua sa faci sport pentru sanatatea ta dar nu exagera cu dietele! Sanatatea este mai importanta decat orice altceva!

    0
    0

  • sandy pe 26 Nov 2006, 13:34

    eu am 14 ani si am reusit sa labesc 22 de kg prin fofaret multe exercitii fizice(abdomene acasa nu la sala) nu mancam paine dculciuri si sara de la ora 6 dar... intradevar dormeam destul de mult am avut 73 de kg si acum am 49 kg si 1.68 dar tot as mai vrea sa dau ceva jos desi nu mai prea am ce

    0
    0

  • Ludmila pe 16 Sep 2006, 19:27
    nu prea cred

    de fapt eu dorm suficient de mult si totusi efectul e invers - ma ingras. citeodata dorm si pe la amiaza, pt ca obosesc dupa ore. de cand dorm observ ca nu slabesc, avind in vedere ca fac suficient sport si maninc echilibrat, ma ingras, oricum. cam care ar fi cauza?

    0
    0

  • dana pe 15 Sep 2006, 11:41
    sunt incintata

    Sunt incintata deoarece ma regasesc in tot ce am citit mai sus.Si o sa incerc sa urmez acele sfaturi deoarece eu am citeva kilograme in plus adica destule. Subiectul asta ii fffffff, bun kylomania asta ne inebuneste.

    0
    0

  • Radu Pitulea pe 14 Sep 2006, 09:58
    ENERGIE

    Dupa varsta de 22 - 25 de ani cand organismul nostru nu mai este in anabolism adica numai suntem in "crestere", nivelul energetic al acestuia resimte orice fel de schimbari: nu mai rezistam la fel la o noapte alba, la stress, ne enervam mai usor, nu mai retinem la fel de usor si de mult, etc... Singurul mod in care putem sa ne refacem in urma activitatilor noastre zilnice, este somnul si alimentia. Daca nu ne respectam organismul acesta va ceda la un moment dat si reactiile sunt variate: nervozitate la inceput, probleme digestive, ale epidermului, Kg in plus, dereglari hormonale sunt din primele semne care se instaleaza. Obisnuita nu o sa ne lase sa ne revenim fiind unul din inamicii numarul 1, comoditatea fiind urmatorul si lista se poate continua. Autocontrolul este una din solutiile care ne-ar aduce la linia de plutire si care ar trebui sa ne diferentieze intre animale.

    0
    0

  • alysstyle pe 13 Sep 2006, 23:24

    Eu cred ca 8 ore de somn sunt suficiente dar mai trebuie si exercitiul fizic si min 3 litri de apa pe zi.Eu asa am slabit si sunt multumita.Incercati si voi.

    0
    0

  • Airin pe 3 Sep 2006, 20:37
    stilul de viata

    Fiecare dintrenoi are un stil de viata m-ai agitat sau m-ai linistit,asa ca trebuie sa ne autocontrolam,sa ne protejam organismul sa facem miscare si sa ne relaxam in aer liber cat mai mult.Suntemfemei si trebuie sa fim frumoase,si cred ca somnul ne ajuta,dar opt ore cred ca sunt suficiente fetelor!!!

    0
    0

  • sasha pe 20 Iul 2006, 10:47
    nu merge intotdeauna

    eu tin dieta de o luna,nefiind o fata grasa(am 1m.66cm si 50 kg) pt ca doresc sa fiu si mai slaba. Fac sport zilnic,dorm mult si nu consum decat pepene galben si friptura slaba de vaca la gratar,dar cu toate acestea nu reusesc sa trec da pragul de 50 kg .

    0
    0

  • corina pe 20 Iul 2006, 10:37
    lipsa somnului

    este un articol foarte interesant, chiar am primit trimitere de la medic pentru a-mi verifica glicemia, nu stiam ca lipsa somnului poate duce la asa ceva

    0
    0

  • elena pe 19 Iul 2006, 17:31
    sunt pofticioasa

    as dori sa mai dau citeva kg. jos, dar nu stiam ca din cauza somnului agitat de peste noapte- .multumesc pentru sfaturi.

    0
    0

  • Claudia pe 14 Iul 2006, 13:34
    In cazul meu

    Daca renunt la masa de seara, merg pe jos aproximtiv 30 mimute zilnic si ma odihnesc suficient (adica 8 ore pe noapte) intotdeauna reusesc sa pierd in greutate cam 2 kg in decurs de aproximativ o luna, fara sa-mi schimb obiceurile alimentare (care se situeaza in limita normalului, adica fara excese si de asemenea consum zilnic si legume si fructe in portiile de masa)

    0
    0

  • Iuliana pe 4 Iul 2006, 19:34
    Somnul

    Eu am slabit mancand normal numai ca seara mancam doar fructe nu stiu daca somnul m-a ajutat cu ceva acum sunt multumita nici nu am dat mare importanta am lasat ca lucrurile sa decurga normal si am ajuns de la 58 kg la 52 kg

    0
    0

  • cristina mocofan pe 28 Iun 2006, 16:49
    contabila

    Am avut aceasi problema. Ce am facut? am lasat cafeaua, carnea, painea si lactatele. Am inlocuit cu fasole si produse de soya, multe legume crude si fructe, salate cu humus. De dimineata beau o amestecatura de pudra de proteine, capsuni inghetate, lapte de soya, putina apa. Beau multa apa pe parcursul zilei. Am slabit foarte usor si simt o energie ce mi-a lipsit de 10 ani. Mi-au disparut ridurile. Ce am de spus, sunt ca nou nascuta.

    0
    0

  • POP MINODORA pe 28 Iun 2006, 11:05

    NU POT SA SLABESC SI TREBUIE SA DAU JOS 30 KG.CE SA FAC?

    0
    0

  • livia georgescu pe 28 Iun 2006, 09:00
    dar pentru a te ingrasa?

    peste tot vad numai retete de slabit. n-am vazut pe nicaieri o reteta ca sa te ingrasi.numai si numai retete pentru slabit. chiar suntem asa grase sau doar avem impresia asta?

    0
    0

  • simonne pe 26 Iun 2006, 18:09
    somnul stiintei naste monstri

    incredibil felul in care publicatii de prestigiu se hazardeaza in asemenea aprecieri pe baza unor teste mai mult decat empirice.vechea problema a conceptiei occidentale care vizeza efectele si nu cauzele, complet lipsita de etica atunci cand se adreseza unor persoane gata sa ia in brate orice reteta mai noua.somnul, alimentatia, starea psihica sunt factori concordanti care nu ar trebui analizati separat.

    0
    0

  • saharhaniyeh@yahoo.com pe 21 Iun 2006, 22:20
    problema somnului

    am mai scris dar nu am primit raspuns.dorm prea mult 14 ore. dece?raspundetimi???????!!!!!!!!!!!!!!!!pls.

    0
    0

  • ruxy pe 17 Iun 2006, 17:07
    :((

    sunt slaba,slaba dar in zona abdominala sunt...e clar k nu mananc sanatos...nu mai scrieti povesti..dati exemple clare de o alimenatie sanatoasa.sunt dispusa sa incerc orice...si sportul sunt convinsa ca are si el o importanta dar dak nu mananc sanatos...

    0
    0

  • andrutza pe 15 Iun 2006, 11:39
    :(( ce sa fac???/

    eu una nu am inteles nimica:)cum sa slabesti??sunt sportiva si pe cat de mult efort depun mai tare ma ingras acu am stat cateva saptamani acasa fara antr si parca nu ma mai ingras ,dar daca fac antr tot timpul am mai mult ma sui pe cantar dupa fiecare antr da r nimic,am 17 ani si 75 de kg la inaltimea mea de 1,68,,,ce sa fac si eu sa slabesc fara sport ca fac sport de 4-5 ani si mai mult mam ingrasat

    0
    0

  • cocco_1125 pe 14 Iun 2006, 15:08
    buna

    probabil si somnul are o mare importanta in aceasta lupta inferna cu kg dar..nu numai el..daca nu ajutam si noi catusi organismul 1 regula in arta slabitului si cea mai importanta este verbul 'a vrea' si a 2 este 'a nu vrea'!!eu vb din propia mea experienta mam luptat cu kg si am castigat acum am 55kg organismul se simte foarte bine!!mult mai bine ca la 85kg!!nu am avut o dieta corespunzatoare probabil nu mi-am permis-o dar cert este ca am 5 ani de cand paina nu mai exista in alimentatia mea exercitiile sunt si acum un mod de a incepe ziua si de a sfarsi-o!!dar am vrut si am reusit!!si nu am vrut sa mai mananc ce nu vroia organismul!!m-am autocontrolat!!E O LUPTA INFERNALA..DAR SE MERITA!!

    0
    0

  • alina_eugenia pe 14 Iun 2006, 12:56
    somnul si kilogramele

    sincer chiar nu imi inchipuiam ca in timpul somnului poti pierde kilograme. imi place somnul dar dat fiindca programului acesta este din ce in ce mai scurt. acum am un motiv in plus sa incerc sa dorm mai mult

    0
    0

  • Larisa Ancuta pe 7 Iun 2006, 12:28
    probleme cu somnul

    cred ca somnul este cel mai indicat mod de a reyolva problemele, fie ca vrei sa fii fresh , fie ca iti este foame si vrei sa nu mananci. Pana la urma , fara somn nu suntem oameni, trebuie sa fim cat mai odihniti ca sa avem parte de o procesare a cunostintelor cat mai usoara si mai libera

    0
    0

  • criss pe 6 Iun 2006, 14:14
    somn de noapte sau de zi?

    sunt de parere ca numai somnul de noapte infrumuseteaza,pentru ca numai pe parcursul noptii melantonina incepe sa functioneze.

    0
    0

  • Misici Aurelia pe 6 Iun 2006, 06:50
    probleme cu somnul

    eu consider ca somnul este neccesr. un somn linistit iti va aduce putere de a trece peste toate evenimentele aparute in viata de zi cu zi pentru ca esti odihnit si poti judeca fara a fi stresat.

    0
    0

  • saharhaniyeh2yahoo.com pe 6 Iun 2006, 00:21
    slabirea

    parerea mea ; sa maninci 3 mese pe zi, sa fii atent ce maninci si la fie care masa lasa loc si pt. apa si pt. a respira .

    0
    0

  • Pop Silvia pe 4 Iun 2006, 20:35
    slabirea

    fiecare om trebuie sa-si gasesca echilibrul ,atit cel psihic cit si cel fizic.Se vede clar ca unul il influenteaza pe celalat si daca nu exista un autocontrol,taote se dau oeste cap.

    0
    0

  • roxanaudrisky pe 4 Iun 2006, 11:57
    somnul si kg in plus

    in ultimele luni an slabit10kg si intradevar somnul are si el un rol important.am urmarit atent evolutia mea in tot acest timp si este adevarat ca in perioada in care somnul meu nu a fost de 6-7ore pe noapte am crezut ca am pierdut lupta cu kg.

    0
    0

  • Tanatos pe 3 Iun 2006, 19:40
    Cam asa e si pe la noi...

    E adevarat ceea ce preyinta articolul... eu practic culturismul si stiu cat de important este somnul pentru noi. Ne ajuta sa metabolizam zaharul, sa asimilam proteinele si sa ne simtim pregatiti pentru un nou antrenament. problemele de somn apar de obicei la persoanele care nu depun efort fizic...

    0
    0

  • magdalenaniculea pe 3 Iun 2006, 15:38
    somnul ucide kilogramele

    da tema asta mi se pare corecta, si eu dorm foarte putin si slabesc foarte greu

    0
    0

  • camelia62 pe 1 Iun 2006, 22:28

    Daca ati fi propus ca tema acest articol,l-as fi scris la fel si asta dintr-o experienta strict personala. 100% CORECT !

    0
    0

  • vasilica pe 1 Iun 2006, 10:11
    somnul "ucide" kilogramele

    cred k articolul este 100% adevarat fiindca trec prin peroada asta chiar in momentul de fata. am fost la medic si aceleasi lucruri mi-a spus. este f.adevarat urmati aceste sfaturi va recomand

    0
    0

  • CECILIA pe 1 Iun 2006, 02:08
    SLABESC

    VREAU SA SCAP DE 5-6 KG CINE MA POATE AJUTA VREAU O DIETA AM 70 KG SI 1,64 ,40 DE ANI

    0
    0

  • LILA pe 1 Iun 2006, 02:02
    SLABESTE

    SOMNUL AJUTA LA SLABIT CU O SINGURA CONDITIE SA NU MANANCI

    0
    0

  • CECILIA pe 1 Iun 2006, 01:57
    SOMNUL

    SOMNUL FACE MINUNI

    0
    0

  • MIRELA POPA pe 31 Mai 2006, 21:55
    SOMN SAU GRASIME

    NICI EU NU CRED CA NE INGRASAM DACA NU DORMIM.

    0
    0

  • Ileana pe 31 Mai 2006, 18:35
    ador somnul

    sunt studenta si am ore de somn foarte neregulate;am observat ca pe timpul semestrului pun mereu 2-3 kg, iar cand merg in vacanta si preiau regimul de somn al familiei, slabesc 2-3 kg fara dieta sau activitate fizica deosebite.De asemenea ma simt 'umflata', mai ales in regiunea abdomenului si chiar pe fata, daca ma trezesc fara sa-mi fi implinit somnul!

    0
    0

  • maria pe 31 Mai 2006, 11:18
    dragoste

    ca sa te mentii in greutate cauta-ti jumatatea si dragostea te ajuta

    0
    0

  • Maria pe 31 Mai 2006, 08:41
    16 ani de cercetari irositi

    Ma indoiesc profund ca lipsa somnului favorizeaza ingrasarea. Extenuarea nu provoaca pofta de mancare ci dimpotriva.

    0
    0

  • catalina pe 30 Mai 2006, 16:54
    maninca bine

    daca vreti sa slabiti eu va recomand sa mincati bine mai ales ininte de culcare..,multa pine si dulciuri si o sa vedeti cum o sa va simtiti mai bine

    0
    0

  • gianina_bacescu pe 30 Mai 2006, 11:37
    somnul

    da, face bine la frumusete nu numai la ten ci si te menti in forma;

    0
    0

  • krinos pe 30 Mai 2006, 10:45
    nesemnificativ

    suna interesant,dar sunt chestiuni universal valabile pt.oricine.Procesele desfasurate in timpul somnului sunt prea complexe si mai e destul pana sa stim tot....

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod