O dieta armonioasa, esentiala in mentinerea echilibrului

O persoana echilibrata va acorda intotdeauna o atentie deosebita dietei, deoarece stie ca in calatoria numita viata, corpul sau este cel mai de pret echipament de care dispune.

O persoana echilibrata va acorda intotdeauna o atentie deosebita dietei, deoarece stie ca in calatoria numita viata, corpul sau este cel mai de pret echipament de care dispune.

Alimentele si bauturile pe care le consumam zilnic isi lasa aproape intotdeauna amprenta asupra starii noastre de sanatate.

O dieta armonioasa combina in fiecare zi un plan alimentar corect cu activitatea fizica. In functie de origine, alimentele se impart in cinci grupe principale: grupa legumelor, grupa fructelor, grupa lactatelor, grupa cerealelor si grupa alimentelor pe baza de carne, peste si produse de origine animala.Fiecare dintre aceste grupe, ne asigura nutrienti unici, de aceea pentru o dieta armonioasa este important sa combinam cantitati moderate de alimente din fiecare grupa principala.



Atat legumele, cat si fructele au un continut bogat de fibre, vitaminele A si C, acid folic, minerale si antioxidanti, cu rol de aparare a corpului impotriva diverselor boli, dar si de mentinere a  celulelor tinere si a unui tranzit intestinal corect, cu implicatii esentiale atat in echilibrul somatic cat si in cel psihic. De asemenea, pentru a functiona corect, creierul nostru are nevoie de energie, echivalentul a cel putin 300 kcal, sub forma de glucoza, ce se gaseste in legume si in unele fructe. Mai mult, fructele asigura elementele cu rol de vitalizare a organismului: fier, calciu, iod, sulf, sodiu.

Lactatele contin proteine, calciu, riboflavine si vitamina B12 si este indicat a fi consumate de doua ori pe zi.
Laptele ajuta la scaderea in greutate si la mentinerea unei greutati normale. Studiile au aratat ca un consum de 400 ml lapte zilnic poate reduce riscul de obezitate cu pana la 70%, continutul de calciu accelerand arderea grasimilor.

Cerealele si produsele derivate au un continut scazut de grasimi si asigura aportul zilnic de carbohidrati, datorita continutului bogat in fibre, vitamina B si minerale esentiale. Consumate zilnic, cerealele regleaza tranzitul intestinal, contribuie la scaderea in greutate si la reducerea nivelului zaharului din sange.

Carnea, pestele si produsele de origine animala (ouale) asigura necesarul de proteine de inalta calitate, vitamina B12, acizi grasi Omega 3, zinc si fier, fiind important sa le includem in dieta zilnica.


Daca esti adepta unei diete fara carne, ca alternative, consuma alimente precum: ciuperci, alune si nuci, mazare, fasole etc.

Nu uita de importanta hidratarii, apa fiind elementul vital fara de care organismul nostru nu poate supravietui, aproximativ 70% din greutatea corpului nostru fiind apa.Hidratarea corecta ne ajuta sa avem un organism sanatos, contribuie la buna functionare a organelor, mentine o digestie optima, contribuie la procesul de detoxifiere a organismului si confera elasticitate pielii. Asadar cei 2 litri de apa pe zi sunt realmente esentiali pentru sanatatea noastra.

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod