Elimina efectul de bumerang al kilogramelor

Ai slabit! Nici sa nu te gandesti ca greul a trecut, odata cu kilogramele. Exact etapa urmatoare regimului de slabit este cea mai dificila, si anume stabilizarea greutatii obtinute. Kilogramele trebuie sa ramana aceleasi la numar sau sa oscileze foarte putin.
Daca nu reusesti sa te mentii la greutatea obtinuta, toate lunile de munca au fost in zadar. Oricare ar fi fost metoda prin care organismul tau a dat roade si s-a debarasat de kilogramele in plus, TopSanatate iti ofera 10 sfaturi pentru a te mentine la greutatea dorita.

1. Renunta la dietele stricte!

Slabeste inteligent, evitand dietele false si daunatoare sanatatii pentru ca greutatea ta sa nu aiba de suferit mai tarziu. Adoptarea unei diete prin infometare sau prin privarea organismului de substantele nutritive esentiale nu va face decat sa te "bombardeze" din nou cu kilogramele tocmai pierdute.

  • un regim sarac in proteine (de exemplu, "dieta cu ananas" sau "dieta cu supa de varza")  conduce la une fonte musculara, scaderea nivelului de energie si reintoarcerea inevitabila a kilogramelor;

  • un regim bogat in lipide si sarac in glucide (de exemplu, "dieta Atkins")  va avea acelasi efect, cu toate ca nu la fel de daunator. In plus, asemenea regimuri favorizeaza absorbtia grasimilor;

  • un regim strict (de exemplu, "regimul de 600 kcal/pe zi")  nu va face decat sa stranga frustrarile, iar odata obiectivul indeplinit vei avea tendinta de a te arunca asupra tutror alimentelor care ti-au fost interzise;

  • un regim extrem de restrictiv, care impune interdictii excesive la alimente este foarte daunator sanatatii, deoarece organismul va fi privat de nutrientii de baza necesari pentru buna functionare.

Concluzia: numai un regim care permite pierderea treptata in greutate poate reprezenta solutia potrivita pentru a te mentine la greutatea dobandita.


2. Tinteste greutatea potrivita constitutiei tale

Multi experti sustin ca nu exista o greutate ideala, deoarece fiecare are o consitutie aparte, determinata de factori ereditari, hormonali si de mediu. Cu totii avem "o greutate de echilibru" si orice am face organismul va avea mereu tendinta de a ajunge la acea limita de greutate. Ea corespunde cu cea stabilita de organism fara a tine cont de regimurile de slabire si care ne face sa ne simtim bine in propriul corp.

Concluzia: nu fii prea sever/a cu tine in privinta obiectivului propus, deoarece s-ar putea ca acul de la balanta sa se opreasca la limita opusa. Profita de perioada de mentinere pentru a ajunge la kilogramele potrivite constitutiei tale si a le "conserva".


3. Pastreaza obiceiurile sanatoase!

In faza de slabire ai adoptat o modalitate echilibrata si sanatoasa de a te alimenta. De ce sa nu pastrezi cateva dintre aceste obiceiuri, care nu iti vor face decat un bine? Trebuie sa te gandesti ca perioada de mentinere a greutatii dobandite nu este echivalenta cu revenirea la obiceiurile alimentare de dinainte, care au provocat cresterea in greutate. Bineinteles, daca iti mai permiti din cand in cand si alimente mai bogate in calorii, trebuie sa fii constienta ca abuzul va aduce inapoi kilogramele de care ai scapat. Iata cateva reguli de baza pe care trebuie sa le urmezi in perioada de mentinere:

  • alege alimentele care contin zaharuri lente si evita-le pe cele care sunt absorbite rapid (bomboane, ciocolata, sucurile acidulate);
  • consuma la micul dejun si la cina aproximativ 200 de grame de legume proaspete;
  • inlocuieste uleiul de floarea-soarelui cu cel de masline, extrem de benefic pentru sanatate;
  • mananca incet si nu ignora senzatia de satietate;
  • consuma carne, oua, produse lactate, insa fara a exagera;
  • nu te invinovati daca nu ai rezistat tentatiei si ai luat o masa putin mai copioasa decat ar fi trebuit.

Concluzia: pentru a slabi si a ramane la greutatea dorita trebuie sa iti iei un angajament pe termen lung. Nu trebuie sa consideri ca urmezi o dieta, ci pur si simplu ca te alimentezi sanatos, diversificat si echilibrat. Unele obiceiuri sanatoase merita pastrate!


4. Gateste light!

Pe langa pastrarea obiceiurilor sanatoase, trebuie sa inveti sa prepari alimentele pentru a le pastra valoarea nutritiva, nicidecum a mai adauga calorii in plus. Cateva sfaturi pentru a gati sanatos:
  • foloseste cat mai putine grasimi, cum ar fi untul, uleiul de floarea-soarelui si limiteaza-te la fierberea alimentelor in apa sau la abur, sau calirea lor intr-o tigaie non-adeziva care nu are nevoie de grasime;
  • prepara retete dietetice dintr-o carte de bucate, care nu sunt nicidecum mai putin delicioase decat mancarea grasa;
  • alege produsele degresate.

Concluzia: perioada de mentinere este considerata si una de "reconciliere" cu tentatiile culinare, de care nu te-ai putut atinge. Insa, nu exagera cu ele!


5. Mananca pana te saturi!

Nicidecum nu trebuie sa te privezi de alimente in perioada de mentinere: acest lucru va tensiona situatia si kilogramele se vor adauga pe rand la loc.

La micul dejun: paine si cereale integrale, limiteaza consumul de unt, miere de albine si dulceata. Aportul de proteine este foarte important: nu ocoli produsele lactate degresate, ouale si sunca. Si, bineinteles un fruct la alegere.

La pranz si cina: salata de cruditati combinata cu cateva bucati de carne sau peste, ciorbe si desert pe baza de fructe mai degraba de cat produse de patiserie. Redu pe cat posibil prajelile.

Concluzia: odata ce ti-ai indeplinit obiectivul, trebuie sa te eliberezi treptat de restrictiile alimentare din perioada regimului de slabit. Mananca putin din toate, insa fii atent/a la zaharurile rapide si grasimi.


Mananca "cu cap"!

Ai terminat regimul si nu mai poti sa continui cu restrictiile alimentare. Simti nevoia sa iesi la restaurant sau la petreceri cu prietenii, insa pentru a nu se narui toata munca de cateva saptamani iata cate sfaturi de urmat:

  • daca te-ai rasfatat mai mult decat trebuie, inlocuieste cateva din mesele urmatoare cu 2 oua fierte (fara galbenus) care iti vor taia apetitul, 1 iaurt degresat pentru a mentine aportul de proteine, salata de cruditati fara ulei sau legume fierte in apa/abur. Te poti folosi de aceasta reteta si inainte de un rasfat culinar deja stabilit;

  • un pranz sarac in calorii poate fi compensat cu un desert bogat in calorii.

Concluzia: daca ti-e pofta de o crema de ciocolata, mananca. Solutia este sa nu te privezi de alimentele care iti fac cu ochiul, insa trebuie sa echilibrezi aportul caloric. Daca poftesti la un desert "bomba calorica", ia un pranz sau o cina cat mai usoara.


7. Trebuie sa faci sport!

Ingrasarea presupune acumularea grasimilor, dar si cresterea masei musculare pentru a suporta grasimea in plus. Slabind vei reduce grasimile, insa si masa musculara daca nu faci sport. Rezultatul: te vei simti din ce in ce mai lipsita de energie si vei fi nevoit/a sa mamanci mai mult pentru ca organismul tau sa aiba toate substantele nutritive esentiale. Dar, nu cred ca iti doresti asta! Prin urmare trebuie sa faci sport pentru a mentine o anumita masa musculara si dupa terminarea regimului de slabit. 3 ore de activitate fizica pe saptamana nu strica nimanui la sanatate!

Concluzia: dupa ce ai terminat cu regimul, continua sa faci sport!


8. Supravegheaza-ti atent greutatea!

Specialistii recomanda ca in perioada de slabire sa nu te cantaresti mai mult de o data pe saptamana. In schimb, in faza de mentinere este indicat sa iti supraveghezi mai atent greutatea. Nu te ingrijora daca te ingrasi cu 2 kilograme, consuma mai putine alimente bogate in calorii, timp de cateva zile si vei scapa foarte usor de ele. E mult mai simplu sa rezisti 2 zile unor tentatii calorice, decat sa te vezi din nou in situatia de a tine un regim de luni intregi.

Concluzia: cantareste-te la 3-4 zile si daca acul de la cantar arata 2 kilograme in plus, tine 2 zile de regim.


9. Fa-te frumoasa!

A te accepta slaba este la fel de dificil uneori ca si faptul de a te accepta mai grasa. Unele persoane se obisnuiesc destul de greu cu noul corp, simtindu-se adesea vulnerabile "fara carapace". Acum este momentul sa schimbi garderoba pentru a te pune in valoare, sa te rasfeti cu toate cremele pentru a mentine pielea ferma si sa te masezi.

Concluzia: ai pierdut kilogramele care te-au complexat. Trebuie sa iti apreciezi noul corp si sa-l pui in valoare asa cum se cuvine.


10. Controleaza-ti stresul!

In multe cazuri, stresul este cauza principala de acumulare a kilogramelor. Mancam atunci cand ne simtim tensionati, nervosi, suparati... Este dificil de controlat, insa trebuie sa lupti ca macar sa-i contracarezi efectele pe cat posibil.

  • relaxeaza-te cu yoga, acupunctura sau orice alta activitate care te scapa de tensiunea interioara;
  • metoda de respiratie: intinde-te pe spate, pune o mana la spate, inspira pe nas si expira rapid pe gura. Repeta de cateva ori acest exercitiu relaxant;
  • stai departe de bucatarie daca esti plictisit/a: mai bine iesi la o plimbare, vizioneaza un film la cinema, fa o vizita unei prietene sau du-te la cumparaturi.

Concluzia: daca te refugiezi in mancare cand esti stresat/a, gaseste solutii alternative pentru a controla aceste impulsuri. Astfel vei reduce tensiunea si kilogramele pierdute vor sta departe de tine.
 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cristina pe 31 Iul 2009, 15:37
    da

    e foarte adevarat ....doar ca pentru unii e greu

    0
    0

  • nycuta pe 24 Feb 2009, 19:24

    sunt numai lucruri adevarate

    0
    0

  • Nuti pe 25 Sep 2007, 10:47

    Buna.Esti tanara si cred ca ai foarte multe motivati .Eu am 48 de ani si am slabit an 4 luni 16 kg ,am vrur sa slabesc treptat .Dar cand ma uit an oglinda liniile feti sau conturat frumos si ami place ce vad .Sper ca pana de sarbatori sa mai slabesc.Daca ai vointa poti.Am renuntat la cola si fanta care beam cate 2 l pe zi beau apa plata 2l pe zi si dupa fiecare ma sa ceai verde .Foarte multe salate,fructe an special grefe.LA dulciuri am renuntat total .Paine mananc doar 1 felie dimineata de graham .Succes si ancredere an tine .PA

    0
    0

  • ANCA pe 6 Apr 2007, 15:19
    OBSESIE

    MI-A PLACUT F.MULT ARTICOLU,EU AM 28 ANI 1.60,50 KG.AM FACUT O OBSESIE DIN SLABIT MA INTERESEAZA SA CITESC TOT CE INCLUDE DIETE FRUMUSESTE,DIN PACATE NU PREA PUN IN PRACTICA TOT CE CITESC,STIU CE ALIMENTE IMI FAC RAU SI CU TOATE ASTEA TOT NU MA OPRESC,NU AM VOINTA SI O MOTIVATIE

    0
    0

  • tohatan_irina pe 2 Apr 2007, 13:32
    simte-te bine in propria piele

    eu am 1,56 m si 63kg 51 ani lucrez ospatar si ma simt foarte bine

    0
    0

  • sadaf pe 24 Mar 2007, 20:19
    cura de slabire

    la 1,55 cate kg trebuie sa am?eu am 72kg.

    0
    0

  • victoria5 pe 14 Mar 2007, 07:48
    o problema gandita bine=o viata frumoasa pe mai departe

    este o tendinta atroce pentru silueta si, mai ales, pentru fetele noastre romance, s-a ajuns la cazuri extreme cu aceste regimuri si nu aduc bine sanatatii naostre. EU, CA MAMA VA MULTUMESC PENTRU ACEST MESAJ, POATE CITESC SI ELE ACEST MESAJ AL DUMNEAVOASTRA.

    0
    0

  • bitca cristina pe 13 Mar 2007, 18:37
    sa ma ingras

    vreau foarte mult sa ma ingras macar cu vrio 5 kg.am 46 de kg

    0
    0

  • Ioana Platon pe 9 Mar 2007, 09:50
    super!!!

    Ma bucur ca in locul dietelor "tampite" mai apare cate un articol super! Eu sunt consultantul unei companii americane care este lider mondial in controlul greutatii si nutritie echilibrata. Intr-adevar perioada imediat urmatoare oricarei cure sau program personalizat de slabire este cea mai importanta, mult mai importanta decat programul de slabire in sine, pt ca organismul are nevoie de o perioada de mentinere egala (ca si nr de luni) cu perioada in care ai slabit pt a se obisnui cu noua lui greutate! Daca doriti sa slabiti in mod sanatos fara infometare, fara a renunta la alimentele preferate si fara a pune inapoi kg pierdute EU AM SOLUTIA! platonioana@yahoo.com

    0
    0

  • Alice pe 8 Mar 2007, 23:20
    Dieta

    Sunt de acord cu aceste sfaturi. Le consider utile. Ar trebui sa mancam cat mai sanatos, fara macaruri grase cum suntem invatati, si deasemenea sportul nu trebuie sa lipseasca.

    0
    0

  • rosu olivia pe 8 Mar 2007, 16:14
    cum slabesc

    in ultimul timp m-am ingrasat foarte mult de la mijloc in jos si nu mai pot sa dau jos ce pot sa fac sa dau jos?as vrea daca se poate un sfat.

    0
    0

  • voicu florina pe 8 Mar 2007, 15:39
    cerere

    eu fac 15 minute pe zi pe bicicleta medicinala este de ajuns

    0
    0

  • rada pe 8 Mar 2007, 14:25

    de 11 luni tin un regim recomandat de nutritionist ,regasesc multe dintre recomandarile dvs. un articol excelent

    0
    0

  • Laura pe 8 Mar 2007, 13:55
    Metode de slabit

    In primul rand as vrea sa spun ca sunt de acord cu ideea principala a acestui articol: slabeste cu cap. Slabitul nu trebuie sa fie infometare pentru ca atunci cand renuntam la dieta o sa devenim si grase si bolnave. O data instalata o anemie mai serioasa poate avea repercursiuni asupra sanatatii si frumusetii: parul, unghiile, tenul. Eu tin o dieta cu care as dori sa ma obisnuiesc mereu. Micul dejun este inlocuit intr-o saptamana de fructe, in a doua de lactate si in a treia de ce ne doreste inima. La pranz mananc ce doresc iar seara nimic. Sau daca trebuie neaparat ceva foarte usor, o salata, niste fructe (fara banane seara), u iaurt etc. Insa aceasta dieta am combinat-o cu celebrele exercitii Winsor Pilates. In 10 zile am dat jos 3 cm de la picioare si solduri si am slabit intr-un mod armonios cca 2- 3 kg. Recomand tuturor aceasta dieta. Unele slabesc de la san si la burta insa poate ele doresc sa dea jos de la picioare etc. Asadar pentru a armoniza corpul si a slabi intr-un mod frumos, trebuie neaparat cominata o dieta cu exercitii fizice. Ceea ce este extraordinar in aceasta dieta il reprezinta faptul ca poti manca ce vrei, cel putin la pranz, dimineata mesele sunt extrem de consistente in vitamine si ce este cel mai important scade apetitul si dupa terminarea dietei (renunti la ea cand doresti) te-ai dezobisnuit deja sa mai mananci seara, sau nesabuit in cursl zilei. Daca cineva spune ca eu am timp de exercitii fizice, le pot clarifica faptul ca lucrez intre 8 dimineata si 9 seara, ajung acasa pe la 10, llocuiesc in Bucuresti insa 20 de minute daca vrei se gasesc. Eu am exercitiile pe CD, daca sunt doritori pot face copii si pot trimite CDurile cu Winsor Pilates. Garantez ca orice le face va slabi si se va remodela. Adresa mea de mail este laura.dicu@yahoo.com Laura

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod