Diete fanteziste

Multe diete sunt cel putin ciudate. Este greu de crezut ca cineva poate sa manance ananas, porumb si salata intr-o zi si prune, capsuni si cartofi copti in ziua urmatoare. Cu toate acestea, multe planuri similare de scadere ponderala creeaza oamenilor sperante ca o noua combinatie de alimente sau substante nutritive ii va ajuta sa scape de cateva kilograme in plus o data pentru totdeauna.


Sunt oare aceste diete sigure? La fel ca si in cazul dietelor bogate in proteina si sarace in hidrati de carbon si a dietelor cu lichide, probabil va veti plictisi de ele inainte ca ele sa apuce sa va faca rau.

 

 Riscurile potentiale sunt mari daca va angajati pe termen lung intr-o astfel de dieta. Veti slabi? In cazul reducerii aportului caloric, probabil veti pierde cateva kilograme, dar le veti recastiga curand dupa ce veti intrerupe aceasta dieta imposibil de urmarit.

Ele au succes la persoanele care vor sa slabeasca usor si repede fara sa realizeze ca vor recastiga kilogramele la fel de usor . Aceste diete nu ofera o solutie sanatoasa si persistenta in timp.

Exemple de diete fanteziste

Dieta cu grapefruit

Exista mai multe variante ale acestei diete insa toate impun consumarea unei jumatati de grapefruit inaintea fiecarei mese, datorita beneficiilor pe care le aduc asa zisele enzime care ard grasimi pe care fructul le contine.

Aportul caloric este limitat la mai putin de 800 de calorii pe zi desi unele versiuni va cer sa mancati pana ce veti simti ca v-ati saturat.


Grapefruitul nu contine grasimi,contine putine calorii si sodiu si contine vitamina C, dar deoarece aportul caloric este foarte mic si datorita deficitului de proteine, fibre, vitamine si minerale, dieta poate fi foarte periculoasa.

 


Dieta Beverly Hills

Este un program de scadere ponderala pe termen scurt. Cei care propun aceasta dieta sugereaza ca ea sa fie tinuta umai intr-o singura luna. Consta in combinatii alimentare, ca de exemplu consumul de fructe si interdictia asocierii proteinelor cu hidratii de carbon in asa fel incat alimentele sa fie digerate in loc sa fie depozitate in organism sub forma de grasime.

Initial scaderea ponderala este rapida, dar dieta Beverly Hills foloseste un umar extrem de limitat de ghiduri pentru alimentatie si nu se bazeaza pe dovezi stiintifice. Planul presupune un aport periculos de mic de proteine si de cateva vitamine importante.

Iata un semnal de alarma: consumul de sampanie e nelimitat.


Dieta in functie de grupa sangvina

Aceasta dieta va ofera o lista detaliata de alimente pe care ar trebui sa le consumati si altele pe care trebuie sa le evitati, in functie de grupul sanguin. Pe baza cartii "Mancati corect in functie de grupa dumneavoastra sangvina" scrisa de Peter D'Adamo, se pleaca de la premisa ca fiecare grupa sangvina are un anumit marker antigenic ce reactioneaza negativ cu anumite alimente. De asemenea, conform cartii, indivizii au anumite niveluri de aciditate gastrica si enzime digestive, corelate cu grupa sanguina.


Desi poate parea linistitor sa aveti o lista cu alimente pe care puteti sa le mancati sau pe care trebuie sa le evitati, nu exista nici o dovada stiintifica in sprijinul corelatiilor dintre dieta si grupa sanguina.


Dieta cu supa de varza

Ce poate fi mai simplu? Mancati cata supa de varza puteti timp de sapte zile si veti slabi intre 4,5 si 6,8 kilograme.

Pe durata intregii saptamani sunt recomandate si alte alimente, inclusiv cartofi, sucuri de fructe si unele legume.


Singura problema a acestei diete este faptul ca cei care o propun au raportat existenta unor cazuri de ameteala si astenie datorita continutului redus de proteine, vitamine si hidrati de carbon cu structura complexa. Veti slabi dar va veti simti prea rau pentru a va bucura de succes.


Exista mai multe alte diete fanteziste decat cele amintite. daca doriti sa le incercati pe toate, atunci veti fi foarte ocupat numai cu dieta si cu nimic altceva. Cei care urmeaza dieta cu alimente crude, spre exemplu, consuma numai alimente nepreparate termic, dieta Caveman permite ingestia doar a alimentelor consumate de oamenii din epoca de piatra.

 

Cartea "Codul orgasnimului" scrisa de Jay Cooper, imparte persoanele care tin regim in mai multe grupuri: luptatori, persoane care se alimenteaza, persoane comunicative si vizionari.



Lucrarea lui Gwen Shamblin, "Dieta obositoare", va sfatuieste sa folositi spiritualitatea pentru a evita supraalimentatia. Cartea "Pregatit pentru viata", scrisa de Harvey si Marilyn Diamond, recomanda consumul unor conmbinatii specifice de alimente , precum si eliminarea zaharului si a alcoolului. Cu siguranta, ati prins ideea.


Dieta cu alimente crude, Dieta obositoare, sau cele care promoveaza eliminarea completa a zaharului si alcoolului. Toate concentreaza toata atentia celui care vrea sa slabeasca asupra respectarii programului de dieta , distragand-o de la respectarea unei alimentati sanatoase.


Informatiile au fost preluate din cartea "Clinica Mayo - Despre mentinerea unei greutati sanatoase" de Dr. Donald D. Hensrud, Bucuresti, editura All, 2002, www.all.ro

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • georgy pe 4 Feb 2010, 21:17
    vreau sa slabesc

    am 66 kg si vreau sa slabesc 10........cum sa fac? multumesc

    0
    0

  • elenna_ella pe 14 Nov 2006, 18:04
    interesant

    un articol super interesant care mi-a deschis ochii.multumesc!

    0
    0

  • Acimovat Elena pe 14 Nov 2006, 11:30
    buna ziua

    As dori sa incep o dieta in functie de grupa sangvina.A mea este 01.De doua sapatamani am inceput una si am slabit 2kg,zilnic mananc aceleasi produse.La ora 7 o cafea fara zahar,la 9 un triunghi branza topita,la 11 un ou fiert tare,la 13 150g sunca presata,la 16 1/2kg mere,la 2o un iaurt,in rest apa plata si ceai,merg mult pe jos. Va multumesc,toate cele bune

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod