Dieta - o caracteristica a fiecarei persoane!

Desi in ultimul timp exista o adevarata invazie de retete si metode deslabit, tot mai multe persoane se arata interesate si, in acelasi timp,dispuse sa incerce pe propria piele aceste formule prezentate deseorica fiind "magice".

Adevarul este ca, oricat s-ar incerca, nu se poate prescrie reteta idealacare sa se si potriveasca tuturor in acelasi timp. Si asta pentru cafiecare organism in parte este unic. Iar ceea ce este perfect pentruo anumita persoana, poate sa nu aiba nici un efect sau chiar sa fie undezastru pentru altcineva.

De aceea, ideal ar fi ca inainte de a incepe o cura de slabire, saconsultati un specialist. Chiar daca vecina sau cea mai buna prietenaa reusit sa scape de nu-stiu-cate kilograme intr-un timp record urmandregimul respectiv.

Trebuie stiut ca cel mai mare consum energetic este determinat deactivitatea fizica.
Daca pentru realizarea unor munci fizice greleeste nevoie de un aport caloric mare sau chiar foarte mare, diminuareaefortului fizic, fara o modificare a dietei, va duce la ingrasare.

Probabil ca acest lucru se observa cel mai usor in cazul celor careau facut sport de performanta. In absenta unui stil de viata activ sia continuarii exercitiului fizic, scazand in acelasi timp si aportulcaloric, este putin probabil ca acestia sa-si poata mentine aceeasigreutate corporala.

Un alt factor foarte important de care trebuie sa se tina cont estevarsta. Astfel, la 35-45 ani nevoile calorice scad cu 3% fata de varstade 25 ani. Iar intre 45-65 ani, necesarul caloric scade cu 7,5% pentrufiecare deceniu, fata de 25 ani.

De asemenea, este bine cunoscut faptul ca barbatii au in general nevoiede mai multe calorii decat femeile de aceeasi varsta.

Ratiile alimentare recomandabile in functie de varsta si sex :

1.
Adolescenti- barbati
13-15 ani
16-19 ani
Greutate
52 kg
63 kg
Necesar caloric
2600 cal
3070 cal
2. Adolescenti- femei
13-15 ani
16-19 ani
50 kg
54,5kg
2500 cal
2300 cal
3. Barbati adulti
(activitate medie)
65 kg2900 cal
4. Femei adulte
(activitate medie)
55 kg2200 cal
5. Femei gravide
(ultimele 5 luni)
 +350 cal
6. Femei care alapteaza
(primele 6 luni)
 +550 cal

Activitatea fizica medie presupune un consum de 35-40 calorii/kg/zi inaceasta categorie intra studentii, comerciantii, militarii, persoanelecare lucreaza in industria usoara, muncile agricole mecanizate.

Activitati fizice usoare (30-35 calorii/kg/zi) realizeaza cei carelucreaza ca avocati, medici, functionari, profesori, informaticieni,arhitecti.

Activitatile fizice mari determina un consum de 40-45 calorii/kg/zisi aici se incadreaza dansatorii, sportivii de performanta, minerii,otelarii, muncile agricole nemecanizate.

Un alt aspect important pentru un regim cat mai sanatos este ritmicitateaalimentatiei.
S-a observat ca aceeasi dieta cu aceeasi valoare calorica,poate sa duca la ingrasare daca se mananca o data sau de doua ori pe zi,in timp ce, daca se iau 3-4 mese, greutatea se mentine normala. Aceastadeoarece un organism infometat retine si foloseste in scop de depozito mare parte din energia provenita din alimente.

De asemenea, pentru ca solicitarile energetice cele mai mari sunt mai alesin prima parte a zilei, si alimentatia trebuie data mai ales in aceastaperioada. De aceea, masa de dimineata va reprezenta 15-20% din cantitateatotala de calorii dintr-o zi, gustarea de la ora 11.00 va cuprinde 5-10%,iar pranzul 40-45%. Restul de calorii va fi dat la masa de seara.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod