Dieta la iarba verde

Toata lumea vrea sa arate bine si asta in conditiile in care vara se apropie si din ce in ce mai multi saci de carbuni incep sa se vanda pentru iesirile din weekend la iarba verde. Insa, impreuna cu aceste mult asteptatele dupa-amieze de vara vin si tentatiile culinare care iti pot ruina efortul de a fi ajuns la silueta dorita. Controlul asupra a ceea ce mancam cu astfel de prilejuri nu este imposibil de realizat daca respectam cateva reguli de baza.

In principiu, la iarba verde se consuma multa carne preparata proaspat pe gratar, insa carnea nu trebuie consumata singura.
Salatele trebuie sa fie la indemana si legumele care pot fi preparate pe gratar la fel. Atentie insa la sosul pentru salata, sa nu abunde in maioneza sau cel mai simplu, ar trebui tinut intr-un bol separat cat sa existe control asupra cantitatii consumate.

Salatele nu trebuie sa fie singura forma de glucide si fibre prezente la picnic. Cartofii in coaja (pentru a retine fibrele dupa gatire), ciupercile, dovleceii, vinetele, chiar si rosiile pot fi la fel de bine preparate pe gratar iar gustul lor este unic.

Carnea, dupa cum se stie, este de obicei vedeta picnicului.
Proteinele din carne sunt de natura superioara, insa nu trebuie exagerat cantitativ deoarece exista riscul aparitiei digestiei greoaie si solicitarii excesive a ficatului. Ca idee, portia de carne ar trebui sa aiba dimensiunea palmei consumatorului. In plus, pentru a evita supra-alimentarea involuntara, masa trebuie servita cand totul este gata si nu in mod continuu (pe masura ce un fel este gata, il consumam si apoi asteptam ca altceva sa fie gata, etc.).

Important este si modul de pregatire al alimentelor pe gratar. Asadar, acestea nu trebuie sa fie foarte bine facute sau arse pentru ca aceasta crusta care se formeaza contine produsi de oxidare completa si mult fum, toate substante cancerigene.

Atentie la dimensiunea farfuriei si la gradul de aglomerare al alimentelor pe ea, pentru ca, sa nu uitam, in toate marimea conteaza.
In plus, evitati sa stati langa bolul cu alune, floricele, seminte sau cipsuri si sa nu mai vorbim de prajituri. Si daca tot veni vorba de dulciuri, ar fi de preferat sa se sara peste prajitura sau inghetata oferita de prieteni si la cateva ore dupa masa sa se consume un bol de capsuni, cirese, o piersica sau o felie de pepene, dupa caz.

Lichidele sunt si ele importante; orice cutie de bere poate aduce mai multe calorii si reactii digestive nefavorabile decat masa in sine. Apa minerala, limonada proaspat facuta sau ceaiul de fructe cu lamaie si gheata nu sunt variante atat de neplacute.

Si asa, cu putina atentie si cu mult respect pentru eforturile pe care le faci in timpul saptamanii se poate supravietui cu usurinta unui picnic reusit.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod