Cum rezisti tentatiei dulciurilor?

Aproape ca nu exista regim alimentar care sa nu includa, printre altele, mentiunea scrisa cu litere mari: "Evita dulciurile!". In tot cazul, daca se va inventa vreunul, autorul va castiga...
Aproape ca nu exista regim alimentar care sa nu includa, printre altele, mentiunea scrisa cu litere mari: "Evita dulciurile!". In tot cazul, daca se va inventa vreunul, autorul va castiga, in mod sigur, Premiul Nobel. Pana atunci insa, incercam sa ne descurcam cu mijloacele pe care le avem la dispozitie: cat mai multa miscare, hidratare eficienta, salate, fructe si legume cat cuprinde si... vointa.

Cred ca tocmai am mentionat unul dintre cuvintele-cheie. Ai ghicit: intr-adevar, despre "vointa" este vorba. Si, parca mai mult ca niciodata, aceasta este pusa la incercare atunci cand vine vorba despre consumul de ciocolata, inghetata, prajituri si altele de acest fel.

Cum ar fi cel mai bine, oare? In privinta aceasta, parerile sunt impartite. Unii considera ca eliminarea totala a acestor produse este cea mai buna idee: ce nu vezi, nu te poate ispiti. La polul opus, altii sunt de parere ca acest lucru ar atrage imediat dupa sine ceea ce se cunoaste de multa vreme ca fiind "tentatia fructului interzis", cu urmarile de rigoare.

Asa cum se intampla de multe ori, probabil ca adevarul este pe undeva pe la mijloc.
Problema este insa alta: daca stam si ne gandim, ne vom da seama ca de putine ori mancam dulciuri pentru ca ne este, pur si simplu, pofta. Cel mai adesea, este vorba despre o necesitate de ordin psihologic.

"Sindromul cutiei cu ciocolata"


Expresia aceasta suna destul de stiintific, dar de fapt este foarte simplu. Spre exemplu, imagineaza-ti urmatoarea situatie: iti faci cumparaturile saptamanale si te intorci, intre (multe) altele, cu o cutie de trufe sau cu o ciocolata mai mare. Probabil te gandesti ca vei manca din ea treptat, in fiecare zi cate putin, pana la urmatoarea aprovizionare. Si-atunci, cum se explica faptul ca a doua zi, cel tarziu, ai si terminat ciocolata?

Cea mai simpla varianta este ca, avand-o la indemana, ti-a fost usor sa tot ciugulesti din ea, aproape fara sa-ti dai seama. Cum ai putea contracara acest pericol? Iata o solutie banala, dar care se poate dovedi eficienta: pune ciocolata in frigider.
Cand vei dori sa mananci, rupe maximum doua cubulete (sau, dupa caz, ia o trufa) si lasa sa se "incalzeasca". Vei savura mai pe indelete gustul inconfundabil; in plus, cand vei dori sa mananci din nou, "corvoada" de a scoate ciocolata din frigider si de a astepta sa se inmoaie te poate face sa mai amani putin. Pana a doua zi, de pilda.

Aceasta metoda nu este garantat eficienta; dar, cel putin, ai putea sa incerci. Ideea este ca, procedand astfel, "impusti doi iepuri dintr-un foc": nu ai mereu la indemana "ispita" si, pentru a-i da curs, trebuie sa astepti. Ambele aspecte pot lucra in favoarea ta... si a siluetei tale.

"Hai la o inghetata!"


Iata o alta tentatie, cel putin la fel de periculoasa ca si precedenta. Am putea spune ca este chiar mai "agresiva", dat fiind faptul ca aceasta este mai putin satioasa decat ciocolata, asa incat risti sa mananci mai mult.
Pe langa aceasta, este genul de desert care "nu se lasa neterminat", pur si simplu. Oare chiar asa sa fie?

Trucul prezentat in cazul ciocolatei, in mod evident, nu mai functioneaza, dat fiind faptul ca inghetata se pastreaza in congelator si nu trebuie lasata "sa se incalzeasca". In cazul acesta, ce ai putea face? De exemplu, cumpara intotdeauna o cutie mica. Este foarte improbabil ca, dupa ce o termini, sa te duci in mod special la magazin pentru a cumpara o noua cutie. Dar, daca stii ca acest lucru ti se poate intampla, cumpara-ti doar o inghetata la cornet. Si limiteaza-te la atat.

De altfel, un rol important il are factorul vizual. Cu cat un produs alimentar este prezentat intr-o maniera mai atragatoare, cu atat mai mare este probabilitatea sa te ispiteasca. In ideea aceasta, nu te orienta spre figurine de ciocolata sau torturi de inghetata. Nu ti se pare un argument valabil? Ai putea incerca urmatoarea experienta: leaga-te la ochi cand mananci.
Atunci cand consideri ca te-ai saturat, verifica farfuria: ai mancat, cu siguranta, mult mai putin decat daca ai fi vazut ce mananci.

Paradoxal, dar adevarat, este faptul ca unui adult ii este mult mai greu sa renunte la un desert decat unui copil. Aceasta pentru ca latura matura (care te indeamna la cumpatare) se contrazice cu latura infantila, care te-ar determina sa golesti indata farfuria. Dar trebuie sa rezisti, daca vrei sa te bucuri de tinutele vaporoase si lejere de vara...
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod