Cât de des trebuie să te cântărești?

Ți-ai propus să slăbești sau să-ți menții greutatea actuală și vrei să fii sigură că exercițiile fizice și meniul zilnic au rezultatele dorite? Descoperă cât de des trebuie să te cântărești pentru a fi mereu în formă fără să te stresezi.
Părerile specialiștilor în ceea ce privește monitorizarea greutății corporale sunt împărțite. Există experți care te sfătuiesc să te cântărești în fiecare zi, dar și specialiști care consideră că nu este nevoie să te cântărești deloc.
Între cele două extreme va trebui să alegi soluția potrivită pentru tine, în funcție de obiectivele de siluetă pe care ți le-ai stabilit. În cadrul studiilor realizate s-a observat că este mai eficient să te cântărești zilnic dacă urmezi un regim de slăbire, dar că nu este eficient să-ți verifici greutatea la fel de des dacă îți dorești numai să te menții la nivelul actual. 
Când încerci să determini cât de des trebuie să te cântărești este esențial să nu fii stresată de numărul de kilograme pe care îl vezi pentru că de multe ori așteptările nerealiste sau vizionarea unui număr similar de kilograme pot crea o imagine de sine negativă.
Deși este adevărat că greutatea contează, există și alte modalități pentru a-ți verifica starea generală de sănătate. Discută deschis cu medicul tău pentru a ți se recomanda frecvența ideală pentru tine, în funcție de strategia pe care ai adoptat-o pentru a fi în formă.

 
Ce beneficii vei avea dacă te cântărești des?

Dacă te cântărești numai când mergi la medic probabil că nu știi precis ce greutate ai în acest moment. Greutatea nu este un simplu număr, ci reflectă diferite riscuri pentru organism.
 
Se recomandă să te cântărești mai des în următoarele situații:
- dacă vrei să slăbești;
- dacă te-ai îngrășat în ultima perioadă;
- pentru a detecta creșterea sau scăderea bruscă în greutate care semnalează afecțiunile glandei tiroide.

 
Cât de des trebuie să te cântărești dacă urmezi o dietă?

Deși este nevoie să cunoști generic ce greutate ai pentru a preveni afecțiunile grave, dietele vor face necesară monitorizarea frecventă a numărului de kilograme.

 
Iată pentru ce variante poți opta când urmezi un regim special pentru reconturarea corpului:

 
1. Te cântărești zilnic

Studiile realizate pentru un interval de 12 luni au arătat că persoanele care se cântăresc zilnic au o rată mai mare de succes cu dietele deoarece se consideră că se va imprima un comportament alimentar benefic pe termen lung.

 
2. Te cântărești săptămânal

Este posibil să urmezi o dietă în mod corect și să reușești să slăbești cântărindu-te numai o dată pe săptămână. Potrivit experților, această soluție este ideală dacă ești deja foarte aproape de greutatea dorită și vrei să faci o trecere treptată spre un plan alimentar de menținere a greutății.
Este o etapă cu un risc mare de îngrășare, fiind necesară multă prudență.

 
3. Te cântărești lunar

Nu este practic să te cântărești doar o dată pe lună pentru că nu vei avea șansa de a-ți modifica rapid dieta sau programul de exerciții fizice dacă observi acumularea kilogramelor în plus sau o stagnare. 

 
4. Nu te cântărești deloc

O abordare mai radicală este să eviți complet să te cântărești. Experții care susțin această opțiune spun că masa musculară poate cântări mai mult decât grăsimile și că nu are sens să ai impresia că ai eșuat dacă vezi un număr mai mare sau egal de kilograme. În acest caz se utilizează alte metode pentru monitorizarea ritmului de slăbire:
- măsurarea taliei, a coapselor și șoldurilor;
- corelarea înălțimii cu structura osoasă;
- măsurarea procentului de grăsimi din corp;
- monitorizarea felului în care îți vin hainele și a nivelului general de energie.

 
Când nu trebuie să te cântărești des?

Dacă nu încerci să slăbești nu este nevoie să verifici foarte des ce greutate ai. O dată pe săptămână sau pe lună va fi suficient.
În unele cazuri monitorizarea excesivă a greutății poate avea un impact negativ la nivel psihologic sau poate agrava tulburările alimentare existente.
 
Discută cu medicul tău cât de des trebuie să te cântărești dacă ai primit un diagnostic de:
- depresie;
- anxietate;
- bulimie;
- anorexie.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod