Alergiile alimentare

Majoritatea indivizilor sunt afectati la un moment dat si intr-o anumita masura de alergia alimentara sau de intoleranta alimentara. De cate ori exista o reactie neplacuta la ceva alimentar, individul se considera ca alergic la acel aliment. Statistica arata ca doar 1 % dintre adulti si 3 % dintre copii au alergii alimentare diagnosticate.

Asadar este necesar sa se diferentieze alergia alimentara de intoleranta alimentara. Alergia alimentara este raspunsul anormal, patologic la ingerarea unui aliment si este declansat de o reactie specifica a sistemului imunitar si manifestata printr-o serie de simptome caracteristice.


Intoleranta alimentara este tot un raspuns anormal la un tip de aliment, se poate manifesta in mod similar cu alergia insa este declansata de o serie de mecanisme care sunt diferite cele imunitare, responsabile de alergii. Astfel persoanele care au alergii alimentare trebuie sa identifice factorii declansatori ai alergiei si s-o previna deoarece, aceste alergii sunt in general usoare, insa pot imbraca si forme severe si in cazuri exceptionale pot fi fatale.

Foarte afecati de alergii sunt copiii, inca de la cele mai fragede varste.
Astfel alergia la formulele din lapte sau din soia poate aparea atat la bebelusi cat si la copii mai mari. Alergiile la aceasta varsta infantila nu implica afectiuni de tipul astmului, ci pot induce colici abdominale, scaune cu sange sau crestere intarziata.

Tabloul clinic al colicilor neonatale cuprinde in primul rand plansul nejustificat in timpul noptii iar cauza lor este incomplet elucidata (genetica, dieta, etc). Din fericire insa colicile neonatale trec pe masura ce sistemul digestiv al bebelusului se maturizeaza.


La adulti insa alergiile cele mai multe se fac la: peste, nuci, oua, alune si lapte, iar formele pot varia de la simpla urticarie si pana la socul anafilactic. Exista si o serie de fructe care pot produc alergii: piersicile, kiwi, capsuni, etc. Pentru evitarea reactiilor alergice este necesar sa se elimine alimentele alergene iar in cazul in care alergia imbraca forme severe, agresive este necesar sa se poarte in permanenta, langa actele de identitate, o nota care sa indice tipul alergiei (asa cum suna diagnosticul pus de medic) si o trusa de prim ajutor (de obicei medicamentul antidot recomadat de medic) pentru cazuri de urgenta.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod