Adopta regimul volumetric

Din cate ai auzit pana acum ti se pare imposibil sa mananci mai mult si sa slabesti. Oricat de incredibil ar parea la prima vedere, asta promite regimul volumetric, bazat pe densitatea energetica a meselor.

Din cate ai auzit pana acum ti se pare imposibil sa mananci mai mult si sa slabesti. Oricat de incredibil ar parea la prima vedere, asta promite regimul volumetric, bazat pe densitatea energetica a meselor.

El iti permite sa iti recapeti greutatea ideala fara a te infometa, secretele regimului fiind apa, fibrele si alimentele care dau senzatia de satietate si nu ingrasa.

Regimul privilegiaza alimentele cu o slaba putere energetica care ne potolesc foamea furnizandu-ne mai putine calorii decat cele cu o densitate energetica mare.

Ne ingrasam din cauza obiceiurilor alimentare nesanatoase dar si dn cauza senzatiei de foame care ne face sa nu ne putem stapani. La prima vedere, regimul ne spune ca pentru a slabi nu trebuie decat sa mancam mai mult. Lucrurile nu sunt insa atat de simple, pentru ca a manca mai mult nu inseamna a manca orice.



Principiul de baza spune sa privilegiezi alimentele cu o densitate calorica slaba, adica pe cele care contin putine calorii in raport cu volumul lor. Cu cat un aliment este mai bogat in apa si fibre cu atat densitatea lui calorica va fi mai scazuta.

Apoi vine principiul diversitatii: glucidele, lipidele si proteinele sunt prezente, dar in proportii diferite. Trebuie redus consumul grasimilor de proasta calitate si al zaharurilor simple: zahar, bauturi carbogazoase si faina alba. Alimentatia trebuie sa includa alimente bogate in apa si in fibre.

Alte reguli:


--Asigura-te ca 15-35% din caloriile zilnice provin din proteine: peste slab, legume si carne slaba. Un volum similar cu al lipidelor sau glucidelor va fi mult mai satios decat acesta;
--Bea multa apa, ceai, lapte sau suc de fructe;
--Evita alcoolul;
--Doua treimi din masa ta trebuie sa fie alcatuite din fructe si legume.
Proteinele animale nu trebuie sa ocupe mai mult de o treime;
--Mananca incet si opreste-te cand senzatia de satietate a inceput sa se instaleze;
--Mananca supe si salata de cruditati la inceput pentru ca reduce apetitul;
--Bea un pahar de apa inainte de masa. Acest obicei simplu permite sa fie absorbite 13% din caloriile acumulate.

Ce mananci?


Alimente cu densitate energetica scazuta


Produsele din aceasta categorie sunt bogate in apa si fibre, dar sarace in glucide si lipide. Ele contin mai putin de 100 calorii la 100 grame. In capul listei se afla cea mai mare parte a fructelor si legumelor proaspete, laptele, supele pe baza de rosii, iaurtul degresat, bauturile fara zahar. Urmeaza apoi fructele si legumele bogate in amidon: bananele, merele, cerealele, tonul, tofu si crevetii.

Alimente cu densitate energetica medie


Aceste alimente sunt bogate in zaharuri lente si in fibre, sau bogate in proteine si sarace in lipide (ou, carne de pasare, peste).
Ele contin intre 100 si 200 de calorii la suta de grame. Intra aici: branza degresata, carnea de vita si porc, cartofii, fructele confiate, compoturile dulci, pastele, orezul, cerealele de la micul dejun fara zahar.  

Alimente cu densitate energetica mare

Sunt bogate in grasimi sau in glucide si uneori in ambele. De cele mai multe ori sunt produse transformate. Ca si exemple, avem produsele de patiserie, mancarea gatita si preparatele sarate. Aceste alimente contin mai mult de 200 de calorii la suta de grame. In aceasta categorie intra branza grasa, canea de oaie, mezelurile, nucile, alunele, ouale prajite, biscuitii, painea, briosele, popcorn, cornurile, bauturile dulci, ciocolata, dulceata, mierea, inghetata, pizza.

Avantaje


  • Alimentatia este mai sanatoasa si variata ceea ce limiteaza senzatia de frustrare, asociata cu majoritatea dietelor;
  • Nu trebuie sa calculezi caloriile;
  • Un tabel iti va permite sa vezi dintr-o privire ce ai si ce nu ai voie sa mananci;
  • Ai o lista de cumparaturi de la care nu trebuie sa te abati cand faci piata.

Dezavantaje


  • Chiar daca volumul conteaza, nu trebuie sa mananci dublu!;
  • Pierderea in greutate este progresiva si cei care vor rezultate rapide vor fi dezamagiti;
  • Limitarea materiilor grase va face alimentele mai putin gustoase;
  • Este recomandat sa incepi fiecare masa cu o salata sau o supa: un pic cam monoton...
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • MIRABELA pe 21 Dec 2008, 22:08
    dieta

    am facut dieta cu specialist in care mi s-au dat medicamente pt :apetit,eliminarea lichidelor.Am slabit 14kg iar dupa ce m-am lasat de pastile am luat iar 8 kg.Ce dieta mi-ati recomanda naturala?

    0
    0

  • daniela pe 11 Sep 2008, 10:23
    regimul...

    Cu sfaturile acestea nu mai suntem stresate ce mancam.

    0
    0

  • sweet_girl pe 1 Aug 2008, 17:20
    O intrebare....

    In cat timp poti slabi...folosint Regimul Volumetric???

    0
    0

  • mihaela pe 31 Iul 2008, 19:22
    greutatea

    va rog sa imi spuneti cum se calculeza greutatea

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod