7 semne că eşti pe cale să devii anorexică. Opreşte-te!

Anorexia este o tulburare de alimentaţie care te poate afecta grav, dacă nu recunoşti la timp faptul că ai nevoie de ajutor din partea unui specialist.
Multe persoane "certate" cu mâncarea nu îşi dau seama că suferă de anorexie, deşi organismul lor le transmite diverse semnale prin care le atenţionează că sunt în pericol. Iată câteva dintre cele mai comune semne ale începutului de anorexie.

1. Ai fobie de îngrăşare

Cele mai multe femei fug de îngraşare, dar cu toate acestea nu se feresc să mănânce ceea ce le place, ba chiar îşi fac curaj să se răsfeţe cu dulciuri sau gustari sărate. Abia în momentul în care teama se îngraşare se transformă în fobie şi începi să crezi că orice aliment îţi va adauga centimetri în talie se poate spune că devii anorexică.

2. Te înfometezi

Înfometarea este unul dintre cele mai clare semne că eşti pe punctul de a deveni anorexică. Când refuzi cu îndârjire să mănânci normal şi ciuguleşti câte ceva doar atât cât să poţi supravieţui, ar trebui să îţi dai seama că obiceiurile tale îşi vor pune amprenta asupra corpului şi psihicului tău.

3. Te simţi vinovată când mănânci

Se întâmplă des să te simţi vinovată că ai mâncat două boabe de struguri în plus sau că ai gustat dintr-o prăjitură? Nu este normal să ai astfel de mustrări de conştiinţă, însă dacă ele refuză să dispară, este semn că devii anorexică.

4. Refuzi să mănânci de faţă cu alte persoane

Refuzul de a mânca de faţă cu alte persoane, de ruşine, de teamă să nu fii criticată sau chiar din cauza obsesiei legate de mâncare, este un alt semn că devii anorexică. Uneori, acest semn este însoţit de bulimie, adică după ce mănânci, te forţezi să vomiţi, pentru a elimina alimentele ingerate.

5. Ai o părere foarte proastă despre corpul tău

Mai devreme sau mai târziu, fiecare femeie ajunge să fie nemulţumită de fizicul ei, dar nu devine obsedată de felul în care arată. Dacă ai o părere foarte proastă despre corpul tău şi te consideri supraponderală, deşi ai o greutate cu mult sub limita standard, înseamnă că ai o imagine distorsionată a corpului. Această tulburare însoţeşte negreşit anorexia şi ar trebui tratată cu ajutorul unui psiholog.

6. Nu ai avut menstruaţie în ultimele luni

Lipsa menstruaţiei 2-3 luni la rând poate fi un semn al anorexiei. Alimentaţia precară produce mari deficienţe de substanţe minerale şi nutritive în organism. Acestea, la rândul lor afectează sistemul endocrin şi producţia hormonilor responsabili pentru menţinerea ciclului menstrual în limite normale.

Este indicat să te adresezi unui medic sau sa ceri ajutorul unei persoane apropiate în cazul în care te confrunţi cu această problemă, deoarece anorexia este mai uşor de tratat în faza incipientă, decât într-o fază avansată.

7. Aspectul tău fizic lasă de dorit

Lipsa mineralelor şi a vitaminelor se observă cel mai bine la exteriorul corpului, iar anorexia poate fi cu greu ascunsă atunci când:

- îţi poţi număra cu uşurinţă coastele, fără să-ţi tragi burta
- eşti lipsită de energie
- ai o piele foarte uscată
- ai unghii casante
- îţi cade parul
- ai probleme cu dantura
- simţi că îţi este frig tot timpul
- pielea palmelor capătă o nuanţă portocalie
- ai cearcăne
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cristinika daduti pe 5 Dec 2014, 04:22
    ma chinui sa slabesc

    Salut sunt Cristina si am 25 de ani . Pana acum vro 5 ani eram foarte slaba am 1,70 n si pe atunci aveam 49 de kg , imi doram sa ma ingras macar 5-6 kg .....dar se pare ca dorinta mi sa implinit o data cu trecerea timpului am pus 15 kg acum am 64-65 kg sunt obeza ....ma chinui sa slabesc si nu pot ..am luat pastile insa inediat dupa ce le-am intrerupt mai rau ma-m ingrasat ....nu mananc mult dar ma ingras nu stiu din ce cauza ...am tot timpul imresia ca mi-am dorit sa ma ingras si din cauza aia ma ingras ......... Asa ca eu va sfatuiesc pe toate care sunteti slabe sa nu mai va doriti sa va ingrasati va asigur ca daca puneti 10 -15 kg va ve-ti dori sa slabiti insa la urma si va fi foarte greu ...

    1
    0

  • Doina pe 9 Iun 2014, 08:54
    Nu pot sa ma ingras

    Buna, eu mananc orice la orice ora si sunt cu 10 kg in minus. Acum alaptez insa si inainte nu eram mai grasa. VREAU SA MA INGRAS de cind ma stiu si mi se pare ca nu o sa fiu mai plinuta.

    0
    0

  • Marian pe 13 Oct 2013, 19:57
    De ce sîntem bolnavi

    Singurătatea ucide ,sexul tratează bolie de nervi ,imunitate chiar dacă nu ai bani să ai o relaţie 1pe săptămînă la un covrig sau logodeştete sau dacă nu te înţelegi întîlniţivă noaptea şi dormiţi împreună fiind obosiţi nu vă mai puteţi certa sînt oameni făcuţi pt.familie sînt oameni pt.să plătească o femeie să culce cu ei sînt femei curve bărbaţi afemeiaţi oameni muncitori oameni leneşi hoţi sau să înşele

    0
    0

  • Cristina pe 20 Iul 2013, 12:21
    despre anorexie

    Nici eu nu sunt foarte grasa .. dar nu pot manca oricat mi-as dori ce as putea face?

    0
    0

  • Ionica pe 14 Iun 2013, 22:04
    comentariu

    Buna oameni buni ,si va multumesc pt toate cele scrise de DVS, dar eu nu pot sa ma abtin de la mincare am burta mai mare ca sinul si ma oboseste memoria gindindu_ma ca am mincat prea mult dar cind ma ridic de la masa ma simt flaminda ,cum se explica ,de burta mea ? ca e mai mare ca sinul?? daca stie cineva sa_mi explice ca ma obosesc singura cu gindul la burta MULTUMESC

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod