Poveste adevărată: Lecții de viață de la un bătrân care a trăit 100 de ani

Răspunsul la întrebarea "Ce îți dorești de la viață?" este întotdeauna același, indiferent cine este persoana care răspunde. Toți ne dorim să fim fericiți, să avem o viață lungă și să ne uităm în spate cu zâmbete pline de culoare.

Ce este fericirea, de fapt?

Este un sentiment, o stare de spirit, care așezată lângă imperfecțiunile noastre se transformă în perfecțiune, pentru o secundă, un minut, o viață. Fiecare o definim diferit, și întotdeauna este definită prin cuvinte atât de simple, dar cu o încărcătură atât de mare: familie, bani, copii, sănătate. Suntem tentați să măsurăm absolut tot ce ne înconjoară, lucruri, sentimente și oameni.

Am fost în vizită la bunicul meu zilele trecute, care mă aștepta în poartă cu părul lui cărunt, cu ridurile prin care poți citi experiențele lui de viață și înțelepciunea lui, cu ochii lui albaștri, ușor umezi și plini de iubire. Pentru o clipă, timpul s-a oprit în loc și am simțit că sunt din nou copil. M-a luat în brațe și m-a ținut strâns, cum o făcea odată.

M-a întrebat dacă sunt fericită și ce înseamnă fericirea pentru mine. I-am răspuns că fericirea e relativă și că nu știu să îi răspund. Bunicul meu s-a căsătorit cu bunica la 19 ani, au avut o căsnicie de 69 de ani, până când bunica a murit și el a început o viață nouă singur.

Spunea că au fost cei mai grei ani din viața lui, că o dată cu moartea bunicii i-a murit și fericirea.

Mi-a pregătit un ceai de tei, așa cum îmi făcea când eram copil. Spunea că viața l-a învățat câteva lucruri bune, iar cu glasul lui cald și ușor răgușit, mi-a dat cele mai sincere sfaturi care mi-au deschis ochii despre viață:

1. Indiferent prin ce o să treci să nu uiți să zâmbești și să îi faci și pe alții să zâmbească, nici nu îți imaginezi cât de mult contează un zâmbet pentru un om trist.

2. Niciodată să nu consideri că ești prea bună și prea calificată pentru a o lua de la capăt. Să nu îți fie frică!  Schimbă-ți viață de câte ori simți că nu mai aparții unui loc și începe din nou.

3. Știi cum am ajuns eu până la 100 de ani? În fiecare dimineață, înainte să iau micul dejun fac gimnastică, chiar dacă nu am întotdeauna starea necesară, după mă simt ca la 30 de ani. Ăsta e secretul sănătății mele de astăzi.

4.

Nu am cheltuit niciodată mai mult decât mi-am permis. Nu încerca să pari altceva decât ești prin lucuri materiale.

5. În fiecare zi să nu îți lipsească o portocală la masă. Portocala este plină de vitamine și de emoții în același timp, are gustul Crăciunului, perioada anului în care toți suntem mai calzi și mai buni

unii cu alții. În felul asta în fiecare zi o să îți aduci aminte să fii bun cu oamenii de lângă tine! 

6. Să nu crezi că dragostea la prima vedere este un basm. Eu cu bunica ta ne-am îndrăgostit la prima vedere și am trăit fericiți 69 de ani.

7.  Voi tinerii vă plângeți tot timpul de locurile voastre de muncă. Să știi că e mai bine să ai un job, chiar și el plin de nemulțumiri, decât să nu ai deloc.

8. Să nu fii niciodată risipitoare.Să cumperi tot timpul atât cât îți trebuie și cât ai nevoie. Nu arunca banii la gunoi.

9. Familia este cel mai de preț lucru din toată lumea asta. Prietenii astăzi sunt, mâine nu sunt, familia e toată viața lângă tine, să o prețuiești și să nu o abandonezi niciodată.

10. Știi ce a funcționat la mine? O să râzi... Cârnații sunt prietenii mei cei mai buni, în fiecare zi ne întâlnim la masa de prânz. Nu aș putea să îți zic motivul, dar uite că astăzi sunt aici, nu? Consider că au avut și ei un aport foarte mare în viața mea.

11. Niciodată să nu îți fie frică de tine. Nu trebuie să încerci să fii altcineva cu alții, din contră, și o să vezi că cine te iubește cu adevărat o să stea pentru cine ești tu nu pentru cine pretinzi să fii.

12. Să ierți! Cea mai importantă calitate a ta asta să fie. Iertarea este cea care îți curată sufletul și te face să fii bun, și să îi înțelegi pe ceilalți când greșesc, că nu întotdeauna greșesc cu voia lor, dar fiecare vine din spate cu experiențe care i-au marcat. Nu îi judeca. Iartă-i!

13. Să știi că dragostea nu e întotdeauna lapte și miere. Câteodată trebuie să pui osul la treabă și să o crești. Îmi place să cred că eu și bunica ta am ajuns să atingem cel mai înalt nivel al iubirii, dar am muncit pentru asta.

Cu lucruri simple, dar care contează, o floare, prăjitură ei preferată, timpul doar pentru noi doi, dar mai ales acel "te iubesc" din fiecare zi.

14. Când viața devine mai grea și ai momente de tristețe, să găsești lucrurile amuzante din situații. Caută-le și râzi! O să treci mai ușor prin probleme!

15. Viața e ca un cadou pe care îl desfacem în fiecare zi. Nu vreau să ajungi să îl desfaci pentru ultima dată și să ai regrete că ai fi putut face mai mult. Trăiește-ți visele, călătorește, iubește cu toată inima! Este decizia ta cum îți desenzi tabloul tău, dar să nu uiți de culori pe care le iei din emoții și din iubire!

elena-m
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod