Tot ce trebuie sa stii despre ingrijirea ficusului

Genul Ficus cuprinde peste 800 de specii de tip arbust, arbore sau planta cataratoare, fiind originare din regiunile tropicale si subtropicale, dar care se adapteaza...

Genul Ficus cuprinde peste 800 de specii de tip arbust, arbore sau planta cataratoare, fiind originare din regiunile tropicale si subtropicale, dar care se adapteaza foarte bine la diferite conditii de mediu.

Sunt toate plante foarte elegante, iar unele se cultiva in apartament pentru frumusetea frunzelor deosebit de decorative. Seva continuta in toate speciile poate fi iritanta si caustica pentru piele.

Cultivare:

Ficusul se replanteaza la fiecare doi ani, in luna aprilie, utilizand un pamant pentru ghiveci imbogatit cu humus si frunze.

Din aprilie pana in septembrie, planta trebuie sa fie udata abundent.

Ambientul trebuie mentinut prin stropiri regulate, iar in perioadele cele mai calde, prin stropiri chiar zilnice. Mai mult decat atat, ghiveciul trebuie asezat pe suporturi pline cu pietris ud. In perioada de crestere, se administreaza ingrasaminte cu concentratie crescuta de azot.

Aceste specii iubesc caldura si nu sufera nici macar la temperaturi de peste 24 de grade Celsius.

Speciile cu frunze lucioase trebuie curatate periodic cu o carpa uda sau cu preparate adecvate.


Toamna si iarna, udati ficusul mai putin. Pamantul trebuie mentinut umed, dar nu ud, iar planta trebuie stropita regulat. Mentineti o temperatura in jurul a 18 grade Celsius, dar in nici un caz mai mica de 15 grade Celsius.

Reproducere:

Speciile cu frunze mari si rigide se multiplica prin butasi obtinuti din frunze care pastreaza o bucatica de petiol si care sunt prelevati primavara.

Lasati timp de o noapte sa se usuce seva care se exteriorizeaza la suprafata taieturii, dupa care plantati butasii intr-un amestec de turba si nisip in parti egale, fixandu-i de un betisor.

Pericole si precautii:

Atentie la modul in care udati ficusul - lipsa apei produce ingalbenirea si caderea frunzelor, in timp ce excesul de apa provoaca vestejirea, schimbarea culorii sau caderea frunzelor si putrezirea radacinilor.

Infestarea cu paianjenul rosu se combate crescand umiditatea si stropind planta cu un acaricid specific.Cosenilele fainoase si brune trebuie indepartate cu o pensula inmuiata in alcool denaturat sau cu un insecticid sistemic.

 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • Elena pe 9 Nov 2014, 19:41
  Fiti mai atenti cu privire la citirea informatiei

  Atunci cand citim o informatie citim ceea ce nu ne trebuie dar ceea ce ne trebuie ne scapa din ochi. De aceea persoanele care le e frica ca sa nu piarda ficusul sint neatente!..si publica un Comentariu! Aveti grija data viiitoare si nu puneti comentarii care se repeta problema ficusului!!!

  3
  0

 • Elena pe 9 Nov 2014, 19:36
  Pericole si Precautii:

  am eu solutia pentru daunele ficusului vostru! cititi cu Atentie!!! Pericole si precautii: Atentie la modul in care udati ficusul - lipsa apei produce ingalbenirea si caderea frunzelor, in timp ce excesul de apa provoaca vestejirea, schimbarea culorii sau caderea frunzelor si putrezirea radacinilor. Infestarea cu paianjenul rosu se combate crescand umiditatea si stropind planta cu un acaricid specific. Cosenilele fainoase si brune trebuie indepartate cu o pensula inmuiata in alcool denaturat sau cu un insecticid sistemic.

  1
  1

 • tatiana pe 22 Sep 2014, 11:56
  ajutor pentru ficus

  am ficus cu frunze late si lucioase,si a incetat sa creasca si parca se ofileste..ajutati-ma va rog..ce trebuie sa-i fac ca sa-l reintorc la normal..eu am inceput sa-l ud cu ingrasaminte poate asta e cauza?

  3
  2

 • tanasa mircia pe 19 Oct 2012, 12:45
  despre taierea ficusului pentru a face ramuri

  va rog sa ma ajutati si sa-mi spune-ti cand se taie din inaltime ficusul cu frunze lucioase si mari, pentru ai da ramuri ?

  32
  7

 • alina pe 30 Mar 2012, 09:00
  Cand si cum trebuie taiat varful!

  Buna ziua am un ficus cu frunze mari si lucioase ,il am aproape de 1an,acum a crescut si are aproape 1m,este foarte fumos si plin de frunze in schimb nu are nici o ramificatie.Intrebarea mea ar fi pt a se ramifica trebuie sa-i tai varful am auzit,asa este?Imi este frica sa-l tai sa nu mi se usuce.Va rog sa-mi raspundeti si sa-mi spune-ti ce ar trebui sa fac sa se ramifice!MULTUMESC!

  53
  15

 • aurica pe 14 Feb 2012, 17:42
  vreau ajutor pentru ficusul meu

  am un ficus mare cam de 1 metru si ii cad frunzele nu stiu ce sa-i fac ajutatima va rog nu pot sal vad cum ii cad frunzele nu-l pot lasa sa moara

  58
  16

 • mihaela pe 15 Nov 2010, 19:22
  vreau sa am flori frumoase si sanatoase

  si eu am un ficus mare si ii cad frunzele nustiu ce sa ii fac si se ingalbenesc frunzele de cind le am sters frunzele imi pare rau de el sa mi moara

  43
  9

 • mariana pe 3 Aug 2010, 14:52
  ingrijirea ficusului

  am un ficus dinacela cu frunzele late si lucioase il am de 2 ani de ceva vreme a inceput sai cada frunzele de ce il am in apartament il ud la 3 zile a crescut cam de 1 metru dar nu stiu ce se intimpla cu el dei cad frunzele in pamint nu are nimic ajutatima sal salvez

  30
  27

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod