Poinsettia - "Steaua Craciunului"

Planta care ne incinta privirile in fiecare sezon de iarna, prevestind venirea Craciunului, "Steaua Craciunului", denumita stiintifica Euphorbia Pulcherrima sau Poinsettia...

Planta care ne incinta privirile in fiecare sezon de iarna, prevestind venirea Craciunului, "Steaua Craciunului", denumita stiintifica Euphorbia Pulcherrima sau Poinsettia, este cea mai spectaculoasa specie din genul "Euphorbia".

Poinsettia a fost cultivata de catre azteci in regiunile mexicane montane umede. Ei obisnuiau sa foloseasca aceasta planta pentru combaterea febrei. Mai tarziu, in sec. 17, franciscanii foloseau florile in diverse ceremonii religioase. Cultivarea si popularizarea sa a inceput in anii '60, iar in scurt timp planta a devenit de nelipsit in decorurile de Craciun.

Ceea ce este considerat a fi floarea poinsettia este de fapt un buchet format din frunze terminale, numite bractei.

Ele pot avea culoare rosie, roz, galben, alb, crem sau un amestec din 2 culori, si sunt asezate sub forma de stea.

Frunzele sunt verzi, fragede, si sunt dispuse pe tulpini fragede care contin latex. Florile adevarate sunt foarte mici, sub forma de cupa, de culoare rosie sau galbena, si se formeaza iarna in virfurile tulpinilor.

Poinsettia infloreste in zilele scurte de iarna, dar cultivatorii pasionati le pot determina sa infloreasca in orice perioada a anului, prin manipularea iluminatului (se acopera planta cu o punga neagra sau cu o galeata, pentru a obtura complet lumina, timp de 14 ore/zi, iar restul de 10 ore/zi se expune la liumina moderata).

Dupa perioada de inflorire planta necesita 2 luni de repaus, perioada in care toate frunzele isi schimba culoarea in verdele initial si uneori cad.

Poinsettia necesita un loc luminos, dar fara soare direct si cu temperaturi de 18-20 grade Celsius. Vara se recomanda umbrirea pentru a se evita pierderile de apa prin transpiratie.

Udarea trebuie facuta cu grija, pentru ca insuficienta apei duce la ofilire, iar excesul apei duce la caderea frunzelor. Trebuie evitata udarea cu apa dura sau cu apa prea rece. Cand temperaturile sunt ridicate planta trebuie pulveriata din belsug cu apa in ploaie fina, in conditii care sa asigure lipsa razelor solare directe sau a curentilor de aer (exista riscul aparitiei petelor pe frunze).

Solul trebuie sa aiba un ph de 6-6,5 si sa fie alcatuit din pamant de frunze, turba si nisip. Poinsettia este foarte sensibila la curentii de aer, precum si la diferentele mari de temperatura.
In camere neaerisite frunzele se pateaza si cad.
Inmultirea se face prin butasi, din aprilie pana in august, selectionati din plante mama sanatoase.

In gene ral, poinsettia este considerata a fi planta de sezon, si se arunca dupa inflorire. Pentru a fi determinata sa infloreasca din nou, ea trebuie sa primeasca ingrijiri speciale.

Dupa caderea frunzelor, planta se pastreaza in repaus cu udare redusa pana la inceputul verii, apoi se transplanteaza intr-un alt ghiveci, se scurteaza lastarii pentru a determina vegetatia, se uda si se fertilizeaza. Dintre lastarii nou-aparuti, se vor selecta 4-5 mai vigurosi iar restul se vor elimina.

In toamna planta trebuie acoperita cu o punga neagra din plastic sau o galeata, pentru a obtura complet lumina.

Acest tratament trebuie aplicat zilnic 14 ore intuneric/ 10 ore lumina, timp de 8 saptamani, dupa care planta se va ingriji normal.

Poinsettia este o planta - simbol si poate fi un cadou deosebit. De asemenea, ea trebuie sa existe in orice camin in perioada Sarbatorilor de iarna.

Important: In perioada 12-24 decembrie 2003 gasiti o expozitie cu vanzare de poinsettia si multe alte plante frumoase la preturi accesibile la Targul de cadouri de la Sala Palatului.

 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Karla pe 29 Ian 2011, 11:25
    Craciunita sau Steaua Craciunului

    Si eu am avut probleme cu o craciunita foarte frumosa cumparata de la florarie care pana sa ajung acasa a ramas complet fara frunze. Am cautat informatii si am gasit un site cu multe detalii http://www.bioproduct.ro/articole/floarea-craciunita-poinsetia-steaua-craciunului.htm

    23
    4

  • carmen pe 6 Dec 2010, 15:03
    STEAUA CRACIUNULUI

    VA ROG SA-MI SPUNA CINEVA DE CE NU I SE INROSESC FRUNZELE DE CRACIUN.AM O POINSETTIA ESTE FOARTE FRUMOASA....DAR ESTE VERDE....NU I SE INRODESC FRUNZELE....CARE POT FI CAUZELE....VA MULTUMESC!

    31
    7

  • maria pe 17 Oct 2010, 13:01
    plante de camera

    am aceasta planta si a aparut pe crengute un mucegai alb,nu stiu ce sa fac si daca trebuie s-o stropesc,si daca da; cu ce?

    20
    4

  • ema pe 18 Dec 2009, 22:29
    steaua craciunului

    am primit o craciunita si dupa o saptamina i-i cad frunzele dar florile ramin frumoasa.ce sa fac sa-o salvez cel putin inca o saptamina pana la craciun

    21
    6

  • casiana pe 25 Nov 2009, 23:41
    steau craciunului

    Mama mea a primit o astfel de floare cadou...in acel moment avea frunzele rosii...dar akm dupa trecerea vremei ele sunt verzi.Se poate face ceva ca sa redevina rosii?

    9
    4

  • maya pe 12 Ian 2009, 16:04
    poinsettia

    am o craciunitza pe care am salvat-o de la moarte cu vreo2 ani in urma. ramasese doar un mic ciot din ea si am auzit ca daca planta nu are flori (margelutele acelea galbene) infloreste foarte greu. anul acesta am tinut-o la intuneric 14ore/zi din octombrie pana la sfarsitul lui noiembrie, dar nu a inflorit. ma poate sfatui cineva ce sa-i fac?

    10
    3

  • dana pe 11 Dec 2008, 20:28
    poinsettia

    de ce nu mai infloreste poinsettia pe care o am de un an,este doar verde iar la frunzele din varf au codita rosie.ce sa fac?

    5
    0

  • ella pe 25 Aug 2008, 14:33
    R. inmultire

    Eu am rupt cateva varfuri la inceputul lunii iunie pe care le-am plantat intr-un ghiveci si le-am udat zilnic. S-au prins toate si ma gandesc acum sa le transplantez fiecare intr-un ghiveci mai mare si o sa vad ce iese.

    11
    3

  • andra pe 19 Apr 2008, 19:08
    inmultire

    vroiam sa intreb cum se inmulteste..sa stiu mai in detaliu..dak poate cineva sami spuna:D...k eu am una si ash vrea sa obtin mai multe ...multumesc anticipat :D

    21
    5

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod