Gardenia, o planta dificila

Gardenia (familia Rubiacee) este o planta cu aspect de arbust, care se cultiva cu greutate, deoarece necesita ingrijiri atente si constante. Este o planta delicata...

Gardenia (familia Rubiacee) este o planta cu aspect de arbust, care se cultiva cu greutate, deoarece necesita ingrijiri atente si constante.

Este o planta delicata, apreciata totusi din multe motive: frunzele lucioase, verde inchis, persista un an intreg si creeaza un contrast cu florile minunate, albe - crem, foarte intens parfumate.

In casa atinge rareori un metru inaltime. Inaltimea ei obisnuita este de 50-100 de cm, iar diametrul tot de 50-100 de cm. Este o planta care infloreste vara sau iarna, are nevoie de lumina indirecta si de udare abundenta.

Cultivare:

In martie-aprilie, replantati-o, fiind atenti in mod deosebit sa nu alterati radacinile.

Folositi un compost calcaros pe baza de turba sau de pamant fertil, preparat dintr-o parte de pamant fertil sterilizat, una de balegar bine descompus si una de turba, la care adaugati o cantitate mica de nisip si bucatele de mangal.

Primavara si vara, amestecul trebuie mentinut in permanenta umed, udandu-l abundent cu apa calduta, necalcaroasa.

Gardenia are nevoie de multa lumina, dar indirecta. Mai mult, trebuie mentinuta la temperatura de 21 de grade Celsius. Daca aceasta este mai ridicata, transferati planta intr-un loc cu penumbra.


Toamna si iarna, mentineti planta la caldura si la cel putin 13 grade Celsius. Udati-o atat cat sa mentineti compostul umed si, in cazul plantelor care infloresc iarna, administrati un ingrasamant lichid, cand apar florile.

Mentineti aerul umed stropind apa numai asupra frunzelor. Asezati gardenia intr-un loc luminos, bine aerisit, dar protejat de curentii de aer.

Reproducere:

Prelevati butasi din vlastarele tinere si viguroase - operatia se efectueaza intre lunile ianuarie si martie. Taiati-i lungi de 8 cm si tratati-le partea inferioara cu hormoni rizogeni, apoi plantati-i intr-un amestec de nisip si turba, in parti egale.


Pentru a obtine o inradacinare corespunzatoare, folositi o ladita pentru multiplicare, asezata la 18-21 grade Celsius, la adapost de razele soarelui, si mentineti amestecul usor umed. Plantele obtinute din butasi infloresc dupa 2-3 ani.

Pericole si precautii:

Apa si lumina insuficiente determina caderea florilor si opacifiaza frunzele. Paianjenul rosu apare atunci cand aerul este uscat si se combate cu acaricide adecvate.

Specii si varietati horticole:

Gardenia jasminoides (sin. Gardenia augusta), originara din China si Japonia, are tulpini lemnoase, frunze lucioase verde inchis si flori albe, parfumate.
Infloreste in miezul verii.

Gardenia thunbergia este un arbust sau un copacel compact, originar din Africa de Sud. Are frunze verzi, ample, lungi de pana la 15 cm. Florile parfumate sunt albe - crem si apar toamna, fiind succedate de fructele ovale, cenusii.

 

Comentariile 1-50 din 75

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • maria pe 9 Ian 2016, 16:55
    gardenia

    am primit o gardenia in martie 2015 plina de flori toata vara,dar acum are frunze galbui si nu a mai inflorit...cine ma sfatuieste?

    1
    0

  • lumi pe 27 Feb 2015, 10:13
    gardenia

    inca un mic secret care nu il spune nimeni- nu udati gardenia direct cu apa, lasati intr-o sticla apa de pe o zi pe alta, la temperatura camerei, dupa care o udati. multa sanatate tuturor...cat si plantelor pe care le iubiti.

    4
    0

  • elena pe 10 Sep 2014, 16:24
    gardenia

    am primit shi eu o gardenia cadou de la sotul meu,a fost adusa din Germania..avea bobocei ba chea shi doua flori...la putin timp frunzele a incepus sa se faca maronii la fel shi bobocii...ce sa fac sa o salvez?

    13
    3

  • violeta pe 14 Apr 2014, 11:23
    gardenia

    Nu se ofileste daca o mirosi.Este o floare mai pretentioasa,dar merita efortul.

    5
    0

  • stefan pe 9 Apr 2014, 21:13
    INTREBARE

    E ADEVARAT CA DACA MIROSI O GARDENIE SE OFILESTE?????

    1
    0

  • mihaela manoloiu pe 7 Mar 2014, 12:09
    gardenie

    am o gardenie,are boboci,sper sa infloreasca,ce ma deranjeaza ca frunzele se maronesc si cad,o ud de 2 ori pe sapt.iarna si la radacina,ce ma sfatuiti sa fac in privinta frunzelor maronii care cad.va multumesc.

    7
    0

  • elena pe 2 Ian 2014, 08:37
    intretinerea florii de apartament gardenia

    floarea este cumparata de la kaufland, are niste instructiuni ,, dar numai in limba romana nu scrie, probabil ca nu au fost pregatite pentru romani ,sunt multe sfaturi dadate pe aceasta dar a unui specialist autorizt nu cred ca am vazut.

    6
    4

  • maria pe 19 Aug 2013, 10:50
    boboci gardeniei suntem noi

    gardenia este o floare deosebita minunata si draguta este superba nu stiu de cemi plce asa mult am primito cadou de sfantul meu e superba.

    0
    0

  • lumi pe 6 Aug 2013, 14:10
    boboci gardenia

    gardenia trebuie stimulata cu un foliar, ingrasemant de inflorire, vita flor, se gaseste in Kaufland, ptr inflorire intensa, se stropeste pe frunze, iarna la 2 zile, vara la 7 zile, udata moderat, iar cand imboboceste, trebuie sa fi atenta la udat, sa fie solul in permanenta umed, ii place apa. temperaturi moderate, lumina soarelui sa nu fie directa.si inca un secret, nu ii muta in permanenta locul, nu ii place sa fie plimbata.

    2
    0

  • Ruxandra pe 7 Iul 2013, 09:54
    Boboci gardnia

    Buna! Am cumparat o gardenie acum 2 luni si m-am buurat de florile cu care am cumparat-o si un singur boboc inflorit ulterior. Are boboci si acum, doar ca ori cad, ori se innegresc... Nu a mai dat niciun semn de floare de mult timp... Am urmat sfaturile intalnite pe net dar se pare ca tot nu vrea sa ne "imprietenim"

    10
    0

  • lumi pe 10 Mai 2013, 10:55
    gardenia

    am o gardenie, de aproximativ 5 ani, este f frumoasa, imi infloreste de 3-4 ori pe an, si iarna, are frunzele luciase, si este f mare, imi pare rau sa o tund, este ca un pomisor ptr camera mai mare. din puncrul meu de vedere, este ceea mai deosebita floare, o recomand cu caldura.

    21
    4

  • Mihai pe 9 Dec 2012, 11:46
    gardenia

    Am o asemenea planta de pe 8 martie,bogata de boboci si frunze verzi,lucioase,dar de atunci nu s-a deschis niciun boboc de floare ,ba din contra ,periodic se usuca cite in vlastar.Ce remediu ii trebuie,ce-mi recomandati?

    17
    2

  • dorela pe 4 Dec 2012, 19:06
    gardenia

    Observ ca toata lumea a primit in dar de la sot, cate o gardenia. Asta se spune cel mai des, se cer sfaturi, dar concret ele nu apar. Intrebarea pe care vreau sa o pun este pusa de toate vizitatoarele forumului, sper sa se raspunda cat mai curand

    12
    2

  • monica pe 23 Iun 2012, 13:53
    gardenie

    buna ziua.am si eu o gardenie intr un vas ff micut.o pot muta intr un vas mai mare?

    22
    0

  • marcela pe 31 Mai 2012, 20:34
    gardenia

    am si eu o garedenia de un an de zile a facut o singura floare dar nu asta e problema , are frunzele alb- galbui si daca ii ating frunzele a doua sunt patate de o culoare ruginie Va rog sa ma ajutati MULTUMESC

    23
    4

  • Alexandra pe 8 Mai 2012, 19:27
    Gardenia

    Eu am gardenia de 1 an si e minunata..incepuse sa-i cada frunzele dar am luat ingrasamant, si i-am pus o data pe sapt..o iubesc si mereu vb cu ea:) acum inflorit, are 3 flori frumoase plus alti boboci:)

    11
    4

  • ileana pe 31 Mar 2012, 19:36
    gardenia

    am si eu ogardenie primita de 8 martie a nflorit o singura floare si de atunci nu a mai inflorit nici un boboc dar are multi ce trebuie sa-i fac ? lumina are apa are ce sai fac sa infloreasca vreau cat mai urgent un sfat.

    9
    0

  • mih-mih pe 28 Feb 2012, 14:27
    Sfaturi !!!

    -nu tundeti gardenia decat primavara si atunci cand este destul de mare in inaltime sau latime de la 30 cm in sus -trebuie udata de preferat cu un pulverizator (zilnic vara) si de 2 ori pe sapt iarna ,ideea e sa aiba pamantul umed dar sa nu balteasca in apa -daca se poate achizitiona perlit horticol, la transplantare se amesteca o parte din acesta cu solu care trebuie sa fie acid neaparat -apa nu trebuie sa fie de la robinet(cel putin din Bucuresti,contine foarte mult clor) presupun ca alto detinatori de plante nu au probleme cu cloroza deoarece apa de robinet este una din provincie care coontine clor nesemnificativ comparabil cu Bucurest,deci de preferat nu apa cu clor,poate fi de izvor,de fantana, de put, plata ... -se poate pune in apa cuie care sa rugineasca sau nu neaparat pt ca planta sa isi ia continutul de fier( ajuta la inflorire) dar se poate pune 1-2 cuie medii si infipte fanga radacina au cam acelasi rezultat -lumina trebuie sa fie abundenta dar nu directa,tinuta la geam iar intre planta si geam o perdea ar fi ideal -caldura medie e bine de tinut la o temperatura de aproximativ 20 grade C dar nu are nimic nici la 16 grade(dar sa nu fie curenti de aer in apropiere) nu are nimic nici la 24 grade daca este tinuta (dar la aceasta temperatura trenuie camera sa fie bine aerisita dar sa nu stea in curentii directi ) chiar daca acestia sunt curenti de aer cald -aerul statut nu ii face bine -ingrasamantul cel mai bun este un ingrasamantt de citrice care ii satisface toate nevoile(sa nu se abuzeze cu acesta) -se poate muta dar nu brusc de la lumina la intuneric sau invers (se recomanda rotirea plantei dan cand in cand cu 90 de grade pt o inflorire uniforma) -de preferat sa nu ii mutati locul daca acesta este in camera ,iar daca locul plantei este pe balcon toamna aduceti-o in casa -nu udati planta sub forma de dus cand bobocii sunt mari aproape de deschidere sau are flori deoarece apa depusa pe flori si boboci ii ingreuneaza iar crengutele nu le pot sustine greutatea si riscati sa le pierdeti,udati doar la radacina -udarea sa nu fie abundenta , o cantitate mica si mai deasa -daca folositi un pulverizator pt udare folositi-l doar pe partea cu pamat aproape de radacina, iar pe frunze doar atunci cand nu are flori deschise sau boboci mari -daca va sunt dragi vorbiti-le ,alintati-le (plantele simt) MULT SUCCES CU SUPERBELE GARDENII !!!

    23
    0

  • anuka pe 13 Aug 2011, 14:42
    gardenia

    am auzit ca trebe udata cu apa calduta, este adevarat?

    19
    1

  • Laura pe 2 Iul 2011, 12:05
    Secretul : apa din abundeta

    I s-au uscat primavara foarte multi boboci. Deja ajunsesem la capatul rabdarii cand tatal meu a udat-o mult. M-am speriat ,am crezut ca ii va putrezi radacinile...dar minune! Dupa doua zile a inflorit!! Daca oricum e pe moarte de ce sa nu incerci o ultima solutie? Ud-o mult incat sa iasa apa si in tavita.

    5
    0

  • cristina pe 25 Iun 2011, 15:38
    intrebari fara raspuns!

    raspunde cineva la aceste intrebari?

    8
    1

  • otilia dragomir pe 21 Iun 2011, 23:23
    secret

    daca vreti sa va infloreasca gardenia trebuie sa ii puneti apa cu fier. adica intr-o sticla de 2l puneti cateva cuie si lasati-le acolo, completand apa consumata. mie imi infloreste in fiecare vara daca o un cu apa astfel preparata. secretul mi l-a spus florareasa de unde am cumparat-o.

    9
    2

  • rodica pe 18 Mai 2011, 23:57
    gardenia mea sufera...

    Am o gardenie ca un pomisor,care a avut flori si frunze multe si frumoase,lucioase si sanatoase.Ii pun ingrasaminte apa din abundenta.De un timp au aparut paduchi maro ,lipiti de tulpina,frunzele cad,bobocii deasemeni.Ii pun insecticid,mai rau...Parca e o hrana pentru acesti paduchi...apar si mai zdraveni si mai multi.Ii curat cu mana ,dar degeaba ,nu ma scapde ei...ce sa fac?Am sa-i schimb si pamantul si am sa pun sare de lamaie in apa,vad ca asa se recomanda.E adevarat? Cu mii de multumiri Rodica

    6
    7

  • carina oana pe 15 Dec 2010, 09:46
    gardenie

    Am o gardenie destul de mare, la inceput a inflorit 2 saptamani dupa care ay inceput sa-i cada frunzele. In toamna a fost cam urata, insa de cum s-a racit vremea am adus-o in casa si au inceput sa-i creasca frunzele, dar bobocii ii cad.

    34
    8

  • Alexa pe 12 Nov 2010, 14:07
    Gardenia

    Le invidiez enorm pe cele care spun ca au reusit sa aiba gardenii. Eu cumpar de zece ani si nu am reusit sa le am mai mult de citeva saptamini.Acum am trei, dupa zece "decedate" , poate am mai mult noroc de data aceasta. M-as bucura daca as primi sfaturi, stau la bloc, et. 1, orientare spre sud.

    13
    3

  • Anca pe 27 Aug 2010, 14:30
    gardenia

    Am avut o gardenia mica, era plina de boboci cind am cumparat-o. Nu numai ca nu a apucat sa se deschida nici unul, dar rind pe rind, cei cinci lastari pe care ii avea s-au uscat: mai intii frunzele - care au au devenit maro incepind de la virf, dupa care crengutele. Am pus in apa zeama de lamiie, nu s-a intimplat insa nimic bun si in cele din urma am pierdut-o. O pusesem intr-un ghiveci mai mare, dar cu un pamint "universal" pentru plante de ghiveci. Pe urma am indraznit sa-mi iau o alta planta; ceva mai mare, fara boboci si cu o singura floare deschisa. Am avut grija insa de asta data sa-i cumpar turba acida. De cind o am sta pe balcon - chiar destul de mutata de colo-colo (am multe plante in balcon) cind la soare, cind la umbra (are oricum lumina) si sint convinsa ca nu este cu totul ferita de curent. Ii cresc frunze lucioase si frumoase, una dupa alta. In afara faptului ca o ud tot timpul (in asa fel incit pamintul sa fie umed mereu) o si stropesc tot timpul (mi-am luat un mic aspersor de la Carrefour si il folosesc cam pe toate plantele - am observat ca mai tuturor le place baia). Deci cred ca mai mult decit apa necalcaroasa, lipsa de curenti de aer sau chiar temperatura (am avut trei saptamini la rind cu temperaturi de cel putin 35 grade) conteaza pamintul. Plantei mele i-a mers foarte bine din prima clipa.

    14
    2

  • Mihaela pe 23 Iun 2010, 13:46
    sunt multumita

    Am primit de casa noa, 2 gardenii, a doua zi le-am schimbat chiveciul, sunt superbe, le tin in dormitor, ferite de curentii de aer, le ud de 3 ori pe sapt cu dusul cu apa calduta, au inflorit intruna, sunt superbe, si le dau multa dragoste, succes

    7
    1

  • Ruxandra pe 16 Iun 2010, 21:34
    SUNT FERICITA !!!!!!!!

    ASTAZI GARDENIA MEA A INFLORIT!!! ARE O FLOARE SI MAI MULTI BOBOCI. NU CREDEAM CA O VOI RECUPERA...

    7
    1

  • Lenus pe 1 Iun 2010, 15:22
    gardenia

    am primit si eu acesta floare minunata tot de ziua mea si imi infloreste in fiecare zi cate un boboc imi este f draga si sper sa am norocul sa nu o pierd sincer la inceput cand mi-a luat-o sotul nu ma incantat prea rau dar cand am mirosit-o mi-a schimbat imediat atitudinea fata de ea

    12
    2

  • valeria pintea pe 18 Mai 2010, 19:11
    gardenia mea moare

    buna ziua.am cumparat o gardenie acum vreo doua saptamani dela targul deflori si nui merge.ce sa fac? se paleste.cred camoare.datimi un sfat.mi sa spus carezist asi la balcon.

    9
    4

  • adina boroeanu pe 28 Mar 2010, 20:08
    gardenia-28.03.2010

    Am avut gardenia ani de zile...inforea,era minunata.I-am dat fratelui meu crengute,i-a afectat radacina si vreo doi ani,flori nu a mai facut....dar dupa aceea si-a revenit iar foarte bine,pana cand catelusul primit cadou de la sotul meu iubit,a rupt-o.Asa am pierdut-o.Azi,sotul mi-a cumparat o alta gardenie pe care am sa o ingrijesc cu mare drag.Vorbiti-i cand o udati,are nevoie de armonie in casa,simte dragostea si caldura.BAFTA SI VOUA.

    6
    3

  • dana pe 20 Mar 2010, 16:26
    gardenie

    buna.de ziua mamei am cumparat o gardenie si de ceva timp floarea (gardenia) face gazulite ,oare de ce.

    9
    2

  • st pe 11 Feb 2010, 15:05
    gardenia

    Doamnelor,dupa cum vad eu ,putine plante de acest fel se acomodeaza in casele noastre.Sfatul meu:renuntati a mai cumpara flori "mofturoase" !

    7
    5

  • georgescu camelia pe 1 Feb 2010, 18:13
    gardenia mea are frunze maro si se rareste

    va rog sa-mi spuneti ce as putea face pentru a salva gardenia. Se usuca foarte repede si face frunzele maronii. are necesarul de apa si lumina pentru aceasta perioada. am mai udat-o cu un insecticid din cand in cand, cand ai apar puricei in pamant. ce se poate face sa-i opresc caderea frunzelor. va multumesc.

    24
    14

  • Aurora pe 8 Ian 2010, 18:01
    gardenia

    am cumparat o gardenie plina de boboci si as vrea sa stiu daca ii pot schimba acum ghiveciul, fara sa afecteze bobocii.

    19
    19

  • daniela pe 31 Dec 2009, 10:21
    gardenia

    am o dardenia si a inceput sa se usuce si sa faca ca un paianjen

    17
    7

  • dana pe 12 Oct 2009, 14:26
    ingrijire gardenie

    as dori sa stiu cand si cum se tunde o gardenie. va multumesc

    15
    9

  • alina pe 16 Sep 2009, 15:30
    gardenia

    buna! am cumparat recent 2 buc.gardenia de la mag.Plus;am auzit ca se intretin greu,dar cu toate astea le-am cumparat pt ca au fost si ieftine si pt ca au flori frumoase si parfumate;pana-n momentul asta s-au deschis la ambele cate un boboc,deci nimic rau pana acum;am "intrat "aici si am invatat ceva care sper sa foloseasca! va multumesc!

    13
    4

  • simona pe 14 Sep 2009, 16:13
    gardenia

    gardenia mea infloreste iarasi ,pt. a doua oara din luna mai de cand am primit o .e adevarat ca nu tine toti bobocii dar face si flori si nu mi se pare o floare asa sensibila .va pup

    7
    9

  • simona pe 14 Sep 2009, 16:11
    gardenia

    gardenia mea infloreste iarasi ,pt. a doua oara din luna mai de cand am primit o .e adevarat ca nu tine toti bobocii dar face si flori si nu mi se pare o floare asa sensibila .va pup

    4
    1

  • maria popa pe 31 Mai 2009, 10:36
    gardenia

    am primit o gardenia acum 2 ani cu flori si multi boboci . Au mai cazut din ei dar au si inflorit .De cand o ud cu apa in care am dizolvat sare de lamiie nu isi mai pierde bobocii si inforeste

    8
    0

  • beti pe 21 Mai 2009, 12:07
    gardenia

    Hello! Am cumparat in vara trecuta o gardenia inflorita, la magazinul de unde am cumparat-o am luat detalii despre intretinerea ei, si in felul acesta am aflat : -nu trebuie schimbat ghiveciul cand este inflorita -nu-i place soarele direct pe ea -pamantul trebuie sa fie in permanenta umed, etc(nu mai am loc de scris).

    8
    1

  • simona pe 20 Mai 2009, 16:43
    gardenia

    am primit si eu o gardenia de ziua mea sper sa nu ii cada boboceii ca sunt asa frumosi si multi.abia astept sa infloreasca.revin cu vesti

    7
    0

  • mihaela04 pe 18 Mai 2009, 00:17
    gardenia

    Buna seara, Am cumparat o "gardenia"superba ,dar inevitabilul s-a petrecut...,a inceput sa ii cada florile si boboceii .In seara aceasta v-am intalnit pe voi si am gasit raspunsuri la intrebarile mele.Va multumesc ! mihaela

    4
    3

  • felicia pe 4 Mai 2009, 22:27
    gardenia si azaleea

    Mie mi se pare ca gardenia si azaleea seamana la frunze!? Gresesc?

    8
    3

  • dana.c pe 28 Apr 2009, 16:57
    am primit o gardenie

    Aseara am primit o gardenie minunata de la sotul meu.Are florile galbene si foarte parfumate.M-am cam speriat dupa cate am citit aici,sincer.Nu as vrea sa o pierd ,mi-e prea draga.Nici nu stiu ca sa fac,sa-i schimb ghiveciul care e destul de mic,sa o las asa,sa nu o deranjez? Apa de ploaie nu am dar am apa de izvor,care o folosesc la toate floricelele mele. O merge si la ea? Ii voi pune si ingrasamant lichid. Acum as vrea sa o inmultesc. Sper sa mearga.Va pup. Si succes tuturor.

    9
    1

  • carmen pe 31 Mar 2009, 10:36
    Gardenia o floare extraordinara

    O floare pretentioasa dar foarte frumoasa cu un parfum deosebit si foarte patrunzator. Eu am cumparat una anul trecut plina de boboci care au si inflorit(au fost si 20 de floari odata). Nu i-am schimbat ghiveciul de teama sa n-o deranjez. I-am taiat din crengute acum cateva luni si am observat ca exact pe crengutele pe care nu le taiasem apar boboci, 3 la numar si f . mici.Ii astept sa se faca mari si sa infloreasca.N-am mai intalnit pana acum o floare care sa miroasa atat de minunat.Succes si voua cu gardeniile voastre.

    5
    0

  • Marius pe 21 Mar 2009, 14:21
    Gardenie cu probleme

    De cand am cumparato numai rau ii merge frunzele se uzuca si apoi cad,ba chiar mai sufera si de cloroza.I-am skimbat ghiveciul si sper sa ii mearga mai bine.Intrebarea e unde gasesc si cat costa chelatii de Fe?

    5
    3

  • roxana pe 20 Mar 2009, 18:43
    gardenia

    am primit o gardenie in urma cu o luna , e plina de boboci dar avea ghiveciul prea mic si ii ieseau radacinile afara din ghiveci azi i-am scimbat ghiveciul si i-au picat doi boboci vrea sa stiu daca mai infloreste ca are tare multi boboci care au crescut dupa ce am primito

    4
    6

  • cristi_geta2007 pe 15 Mar 2009, 14:27
    gardenia

    BUNA.AM O GARDENIA DE 3 ANI DAR NU A INFLORIT.II PUN INGRASAMANT .I AM SCHIMBAT GHIVECIUL DAR EA TOT NU A INFLORIT NICIODATA.. IMI PUTETI DA UN SFAT. IMI E TARE DRAGA.DAR AS VREA SA O VAD INFLORITA.

    9
    3
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod