Cum să plantezi semințele de iarbă pentru gazon

Dacă nu ai apucat să plantezi semințele de iarbă în toamna anului trecut, nu ar trebui să îți faci griji. Poți avea un gazon frumos și dacă plantezi semințele primăvara devreme. Însă iată ce ar trebui să știi pentru un gazon perfect!

Ce ar trebui să știi dacă vrei să plantezi semințele de iarbă pentru gazon


Începe prin a scoate și îndepărta toate urmele gazonului vechi. Dacă suprafața pe care plantezi este destul de mică, de 12 metri pătrați sau mai puțin, poți folosi o lopată. Pentru o suprafață mai mare, poți folosi un instrument automat de îndepărtat gazonul.

Plantarea seminţelor de iarbă pentru gazon: Testează solul


Dacă vrei ca semințele de iarbă să germineze și să crească, solul trebuie să aibă pH-ul corect. Scara pH-ului variază de la 0 la 14, iar 7.0 este un pH neutru. Iarba crește cel mai bine în solul cu pH-ul între 6 și 7,5. Pentru a testa pH-ul solului, poți cumpăra un kit de testare a solului acasă. În cele mai multe cazuri, va trebui să amesteci puțin pământ și apă într-un recipient, să amesteci puternic și apoi să aștepți să-și schimbe culoarea compoziția.
Apoi, va trebui să compari culoarea amestecului de apă și sol cu o diagramă colorată pentru a descoperi aciditatea sau alcalinitatea solului.

Dacă solul este prea acid (<6), adaugă calcar pulverizat pentru grădină, pentru a crește pH-ul. Dacă solul este ușor alcalin, de la 7,5 la 8, poți echilibra pH-ul prin amestecarea mușchiului de turbă în sol. Dacă solul este foarte alcalin (>8), poți reduce pH-ul adăugând sulf. 

Cu ajutorul unei lopeți ascuțite, elimină toate pietrele și rădăcinile vizibile la suprafața solului. Nivelează bolovanii mari de pământ și completează toate găurile cu sol. Netezește toată zona. Poți folosi un instrument special care pătrunde în sol și sfărâmă toți bolovanii.
Răspândește aproximativ 2 centimetri de nisip deasupra zonei în care vei planta semințele și amestecă nisipul cu solul. Apoi un strat de compost, pe care îl amesteci iar cu solul. 

Aplică și îngrășămine pe întreaga suprafață. Cu ajutorul unei furci, asigură-te că îngrășământul ajunge în sol, nu rămâne doar la suprafață. 

Răspândește semințele de iarbă


Alege semințele de iarbă recomandate pentru regiunea ta. Apoi, folosește un dispozitiv portabil, care te ajută să împrăștii semințele în zona de plantare. După ce ai răspândit semințele, poți folosi un instrument din plastic de strâns frunzele pentru a te asigura că acestea intră în sol. Cu toate acestea, pentru a evita redistribuirea semințelor, care poate duce la petice inegale de iarbă, întoarce grebla și folosește partea plată.

Plantarea seminţelor de iarbă pentru gazon: Udă terenul


Imediat după plantarea semințelor, udă zona cu o stropitoare oscilantă sau cu o stropitoare reglabilă. În funcție de mărimea și forma grădinii sau curții tale, s-ar putea să fie nevoie să instalezi două sau mai multe stropitori pentru a asigura o acoperire totală.
După ce deschizi stropitoarea prima dată, așteaptă câteva minute, apoi verifică dacă ajunge apa în fiecare centimetru al terenului. Este foarte important, deoarece starea gazonului tău este dependentă de un regim strict și consistent al udării.

Cât de des ar trebui să uzi terenul? În primele zece zile, udă terenul de trei ori pe zi, dar doar pentru aproximativ zece minute, de fiecare dată. Dacă uzi solul prea mult, poate apărea eroziunea, iar semințele de iarbă sunt îndepărtate. După ce începi să vezi că micii germeni de iarbă încep să iasă la suprafață, redu udatul terenului la o dată pe zi, dar pentru o perioadă mai lungă de timp, pentru aproximativ 20 de minute.

Reține că este mai bine să uzi semințele de iarbă dimineața devreme sau după-amiaza târziu, atunci când soarele nu este atât de puternic.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod