Cum ingrijim plantele vara?

Creeaza un microclimat adecvat pentru ca plantele sa reziste la temperaturi ridicare
Vara inseamna temperaturi ridicate, probleme de absorbtie de apa si nutrienti, daunatatori, circulatie a aerului, care afecteaza in mod negativ plantele tale.

Dar care sunt plantele de florile carora te poti bucura vara?

Begoniile, petuniile, clopoteii galbeni si margaretele iti pot oferi cu siguranta un "curcubeu" de culori, care iti va anima toata vara.

Sfaturi de urmat cu strictete


Iata ce trebuie sa faci pentru ca plantele tale sa suporte mai usor caldura verii:


  • In aceasta perioada, vei putea aduce plantele in casa, mai ales daca acestea sunt sensibile la temperaturi ridicate. In cazul in care te hotarasti sa achizitionezi plante de apartament, de preferat ar fi sa le creezi un mediu al lor, in care sa se simta confortabil, fara sa le afecteze in mod negativ dezvoltarea.

  • Vara, plantele de umbra trebuie sa fie total ferite de razele soarelui, iar cele iubitoare de caldura au voie sa fie expuse razelor solare, dar treptat: dimineata, intre orele 8 si 10, si dupa ora 18.00, cand soarele s-a mai domolit.
    Temperaturile foarte ridicate si soarele stralucitor pot avea efecte negative asupra plantelor: arsuri, decolorari ale frunzelor etc.

  • In timpul perioadelor insorite si calduroase, unele plante trebuie udate cel putin o data pe zi; daca temperatura scade si umiditatea creste, scade si cantitatea de apa de care plantele au nevoie. Uda-le dimineata devreme cu apa la temperatura camerei, inainte ca soarele sa devina prea puternic, si seara, dupa apus, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. Poti folosi si tavite pline cu pietris umed, in plus fata de udarea obisnuita. Evita folosirea apei foarte reci, pentru ca socul termic resimtit de planta ar putea avea efecte negative.

  • Nu stropi florile si frunzele plantelor in miezul zilei, pentru ca sub soarele puternic al verii, stropii de apa se incalzesc aproape instantaneu si produc arsuri.

  • Este foarte important sa monitorizezi temperatura mediului in care se afla plantele tale.
    De exemplu, in gradina temperatura ar trebui sa varieze intre 21 si 26 de grade Celsius, iar noaptea aceasta ar trebui sa fie usor mai scazuta, potrivit Ehow.com. Daca plantele tale cresc intr-un spatiu inchis, echipamentele de racire pot reduce caldura generata de luminile de crestere, pastrand astfel o temperatura de crestere scazuta.

  • Circulatia aerului este esentiala pentru a-ti mentine plantele sanatoase. Un ventilator mobil este o optiune buna pentru a asigura circulatia corespunzatoare a aerului in gradina. Ventilatoarele mobile se pot monta usor pe pereti, iar lamele acestuia genereaza o briza racoroasa in intreaga camera.

  • Vara este sezonul daunatorilor. Este de ajuns sa aiba o singura planta, ca sa le "infecteze" pe celelalte.
    Ce poti face? Incepe prin a schimba pamantul si ghiveciul plantei care are daunatori, iar apoi curat-o cu un jet de apa. Nu uita sa folosesti si insecticid. Paianjenul rosu se simte in largul sau in aceste luni estivale si secetoase; pentru a-l indeparta poti stropi planta cu apa calduta.

  • In timpul lunilor calduroase de vara, majoritatea plantelor isi incetinesc cresterea si absorb mai lent substantele fertilizatoare. Deci, un ingrasamant poate crea un exces nedorit, care ar duce la arderea radacinilor

  • Asaza ghivecele in functie de necesarul de lumina si de gradul de toleranta al plantelor la soarele intens. Pentru ca acestea se orienteaza dupa lumina si isi inclina tulpina pe directia soarelui, ghivecele trebuie rotite periodic la fiecare 4-5 zile, astfel incat exemplarele sa isi pastreze aspectul drept si uniform. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod