Cum ingrijim orhideele in interior

Multe dintre persoanele iubitoare de plante prefera sa creasca orhidee in interior si nu in gradina. Sunt plante exotice destul de pretentioase si sensibile, tocmai...

Multe dintre persoanele iubitoare de plante prefera sa creasca orhidee in interior si nu in gradina. Sunt plante exotice destul de pretentioase si sensibile, tocmai de aceea este necesar sa urmezi cateva instructiuni pentru ingrijirea lor. Noteaza-ti si pune in aplicare sfaturile noastre si, cu siguranta, orhideele tale vor fi frumoase si fericite!

Lumina

Orhideelor crescute in casa este obligatoriu sa le oferi lumina adecvata. In cazul in care nu au suficienta lumina, frunzele vor capata culoarea verde inchis.

Camera in care tii ghivecele cu orhidee trebuie sa fie foarte luminoasa, insa plantele nu trebuie expuse razelor directe ale soarelui, deoarece frunzele risca sa se arda.



Daca nu le poti oferi aceste conditii, poti cumpara lumini fluorescente (neoane) de la un magazin specializat in vanzarea produselor pentru gradina - in acest fel, plantele tale vor avea parte de lumina de care au atata nevoie.

Temperatura

Atunci cand cresti orhidee in interior, temperatura din locuinta si, in special, din incaperea in care tii plantele nu trebuie sa fie mai mica de 15 grade Celsius. In general, speciile de orhidee au nevoie de o temperatura intre 21 si 29 de grade Celsius in timpul zilei si 15-18 grade Celsius noaptea.

In cazul in care ghivecele cu aceste flori parfumate sunt tinute pe pervazul ferestrei, este necesar sa le muti intr-un alt loc pe durata noptii, deoarece frigul poate afecta plantele chiar si prin geam.

Umiditatea

Umiditatea este un factor extrem de important pentru orhideele crescute in casa - aceste plante tropicale iubesc umezeala.
Probabil ca va fi necesar sa folosesti un pulverizator, pentru a spori umiditatea aerului. De asemenea, frunzele trebuie sa fie stropite cu apa in fiecare dimineata.

O idee foarte buna pentru mentinerea umiditatii din aer este sa asezi ghiveciul pe o tava acoperita cu pietricele, peste care ai turnat apa, cat sa le acoperi. Apa care se evapora treptat va oferi necesarul de umiditate orhideelor tale.

Udarea

Orhideele crescute in interior au nevoie de o cantitate corespunzatoare de apa. Plantele trebuie udate din abundenta, dimineata, iar urmatoarea udare trebuie sa se produca in momentul in care pamantul din ghiveci este aproape uscat.
Apa folosita pentru udare trebuie sa fie calduta, pentru a impiedica aparitia unor boli sau afectiuni ale plantei.

Circulatia aerului

O buna circulatie a aerului este esentiala pentru sanatatea plantei, deoarece impiedica ciupercile si bacteriile sa infecteze frunzele ude, stropite cu apa. Aceasta problema poate fi foarte usor rezolvata cu ajutorul unui ventilator aflat in imediata apropiere a orhideelor.

Aceste plante se vor integra de minune in micul colt verde pe care l-ai creat in locuinta si, datorita atentiei si devotamentului tau, vor creste mari, frumoase si sanatoase.
Parfumul lor delicat iti va improspata casa si iti va bucura simturile. Ingrijeste-le si iti vor rasplati eforturile!

 

Comentariile 1-50 din 60

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Eu Tu pe 2 Mar 2015, 10:05
    Bacalaureat sau capacitate?

    Mai știe cineva să scrie/vorbească românește corect?

    1
    0

  • cosmin pe 10 Oct 2014, 10:37
    Nelamurire

    Buna dimineata. Am verificat fel de fel de siteuri pentru a afla un raspuns la problema pe care o am, dar nu am gasit mai nimic. Raspunsurile de pe acest site sunt foarte prompte asa ca m-am gandit sa aflu daca se poate cu ce fel de problema ma confrunt. Am 2 orhidei primite cadou inca din decembrie, anul trecut. Ambele erau deja inflorite si au tinut asa pana pe la sfarsitul lunii ianuarie. Apoi au mai avut o inflorire o luna mai tarziu si din nou florile au tinut cam 2 luni. Problema incepe insa aici. Imediat dupa uscarea florilor, prin aprilie, tijele ambelor orhidei au inceput sa se usuce de jos, de sub frunze. Va dati seama ca le-am taiat in speranta ca vor creste altele dar singurele lucruri care tot cresc sunt frunzele si radacinile ( acelea aeriene ). Fiecare orhidee are cam 10-12 frunze acum si cam 3-4 radacini aeriene dar nici pomeneala sa ii dea vreo tija. De ingrijit nu se pune problema, procedez ca toata lumea. Le ud odata la 5-7 zile, le tin la lumina, la temperatura peste 12-20 grade, dar nu mai mare de 25, o data la 15 zile folosesc un fertilizator lichid ( dizolvat in apa )…dar nimic, frunzele cresc in prostie ( sunt foarte verzi, deci sanatoase, dar cresc foarte mari ) acelasi lucru si cu radacinile acelea aeriene, cresc foarte mult si sunt numeroase. Ghiveciul este transparent, iar radacinile sunt verzi deci un alt semn ca planta este sanatoasa. Dar de ce cresc doar frunze si radacini? Iar tijele taiate acum 6 luni nu dau niciun semn ca ar vrea sa creasca? Multumesc anticipat.

    12
    1

  • lengyel elisabeta pe 22 Mai 2014, 11:28
    cum sa salvez orhidea

    am o orhidee de la care s-a rupt tija aproape de la radacina,din greseala v-a mai inflori sau nu

    21
    2

  • mariana pe 25 Feb 2014, 19:23
    orchidea

    Buna, se poate sa i-mi spuna cineva cum se procedeaza cu tija pe care au fost florile?

    48
    5

  • tyft pe 25 Feb 2014, 19:10
    orhidee

    cum se inmultesc orhideele? Raspuns urgent va rog

    27
    10

  • snejana pe 14 Feb 2014, 16:50
    orhodee

    buna scrietimi cine srie cum sami salvez orhideea daca a ingetat, mersi

    13
    3

  • dorina pe 9 Feb 2014, 12:51
    ajutor!!!!!

    Va rog din suflet sa-mi raspundeti de ce se ingalbenesc si ofilesc boboci de tije? nu cad se stafidesc... ambele orhidee pitice, patsc asa, celor mari le merge f bine, sunt pline de flori..

    22
    0

  • Roxana pe 30 Ian 2014, 10:22
    orhidee

    Am o orhidee care nu a mai inflorit de 1 an iar acum cand are boboci se usuca. va rog un raspuns.

    33
    15

  • Rozalia Varga pe 15 Ian 2014, 13:12
    orhideea

    Va rog din suflet sa-mi raspundeti de ce se ofilesc boboci de pb toje?

    36
    1

  • Elena Voinea pe 10 Ian 2014, 16:49
    tehnologia udare si intretinere pentru orhidee

    Am primit de Craciun o orhidee mov , am udat-o cu paharul . Am pus apa in ghveci. Au inceput sa se usuce bobocii. Nu stiu cum sa o intretin. a rugamintea de a-mi sugera cateva sfaturi. In speranta ca ma ve-ti ajuta, Va multumesc anticipat!

    18
    5

  • viorel pe 8 Ian 2014, 17:04
    orhidee

    am o orhidee care a facut doua tije cu bulbi dar bulbi se usuca va rog sa-mi spune-ti ce trebuie sa fac ?

    30
    12

  • mirela pe 8 Dec 2013, 13:38
    orhidee

    am primit o orhidee in august.mi-a inflorit foarte frumos pana cand mama din greseala mi-a rupt-o.am taiat frumos si mi-au dat pupisori de flori iar,insa nu imi infloare deloc mi se usuca pupii.ce sa ii fac?

    27
    9

  • adina carmen pe 28 Sep 2013, 08:34
    cum trebuie sa ingrijesc orhideele

    buna, am 5 orhidee care au fost inflorite foarte frumos toate, pe rand le-au cazut florile, le ud odata pe sapt cu apa de la robinet, sunt in vas transparent de plastic si eu le-am pus cu vasul lor transparent in alt ghiveci transparent. apa din ghiveciul trasparent in care pun apa depaseste vasul oorhideei, Cum trebuie sa procedez, ca tot dau frunze dar tije pt flori NU...astept raspuns, mersi

    50
    20

  • Tatiana pe 27 Sep 2013, 15:15
    orhidee

    Am o orhidee de aproximativ un an, s-a imbolnavit i-a cazut frunzele , insa radacina este sanatoasa . mai are sanse sa-si revina , ce pot face?

    47
    14

  • Tatiana pe 27 Sep 2013, 15:15
    orhidee

    Am o orhidee de aproximativ un an, s-a imbolnavit i-a cazut frunzele , insa radacina este sanatoasa . mai are sanse sa-si revina , ce pot face?

    35
    13

  • flori pe 25 Aug 2013, 09:50
    orhidee

    o am dun an aproximativ ssi ii merge bine

    17
    5

  • mircea pe 22 Aug 2013, 08:26
    orhidee

    am o orhidee din aprilie am observat acum ca 2 frunze sunt moi nu si au schimbat culoarea celelante sunt ok adica tari si culoarea ce problema este am citit trebuie sa le pulverizez dimineata apa pe frunze? va rog frumos sa imi raspundeti multumesc anticipat

    7
    5

  • alina pe 5 Iun 2013, 20:34
    tratarea orchidee fara radacina

    cum se ingrijeste orchidea fara radacina ....isi mai revine .....radacina a putrezit ....

    56
    10

  • augustin pe 9 Apr 2013, 08:44
    salvare orhidee

    Am o orhidee de aprx 1 an. Dupa ce au picat florile tijele nu s-au uscat .Pe fiecare tija a inceput sa cresca cate 2 frunze si cred cate o tija mica . Pe linga asta radacinile si frunzele principale au inceput sa se usuce. Mai pot salva orhideea?

    54
    11

  • Ana pe 15 Mar 2013, 20:58
    orhideia

    cum se inrijeste orhideia corect? se poate sadi in un al giveci daca este inflorita ?

    74
    27

  • Chirpeleanu bianca pe 27 Feb 2013, 18:06
    cum procedez

    Ce pot sa fac daca mi sa uscat bobocii si acum mi se usuca si crenguta la orhidee?

    87
    20

  • edith pe 24 Feb 2013, 13:57
    orhidee

    tebuie pamant cumparat din supermarket sau este ok cel in care este la cumparare?

    51
    4

  • madalin pe 3 Dec 2012, 01:03
    flori

    daca ai cazut florile si tija inca mai este verde pot sa o tai sau sa o las pana se usuca tija ?

    53
    8

  • Aura pe 14 Nov 2012, 21:32
    Ingrijirea orhideei

    Am o orhidee la care i-au cazut bobocii. Ce pot face pentru a o pastra?

    67
    26

  • robert pe 10 Nov 2012, 22:02
    PENTRU ORHIDEE

    as vrea sa imi spui cum sa procedez cu o ORHIDEE cu ghiveci de plastic mic si nu stiu ce sa fac?Sa o mut intr-un alt ghiveci mai mare,de plastic?Are cam 16 boboci si 5 flori deschise?Cam ce sa fac in astfel de situatie?ITI ASTEPT RASPUNSUL.

    45
    18

  • dedea pe 29 Oct 2012, 19:08
    compostul orhideei

    deci...sa lamurim. orhideea in mediul ei natural nu are radaciniile in pamant, ci se agata, lipeste de scoarta copaciilor. De aceea cel mai bine e sa folositi ca si compost, adica "pamant" urmatoarele: scoarta de copac, zapada artificiala bucatele foarte mici ( pt. aerisirea radacinilor si un drenaj mai bun), pamant normal pt flori, cam o patrime din totalul compostului si cam atat... iar daca ies radacini la suprafata nu-i nimic, lasati-le asa, doar pulverizate cu apa. eu am o orhidee si i-am taiat tija caci mi s-a uscat, apoi timp de 8 luni nu sa mai intamplat nimic, nu mai mi-au iesit inca 2 funze si altele 2 s-au uscat. am mutat planta intr-un ghiveci transparent si i-am pus compostul de mai sus. apoi am pus-o pe noptiera langa geam si imediat mi-au aparut 4 tije noi...abea astept sa creasca si sa dea boboci, sper ca am fost de folos.

    49
    16

  • raluca pe 15 Aug 2012, 15:32
    IN ghiveci nu este pamant

    Buna am cumparat o orhidee si nu este asezata in pamant...are nste chestii asa ca din lemn trebuie mutata in pamant? si ce pamant trebuie folosit? radacinile trebuiesc lasate pe afara?

    56
    19

  • IVONA pe 21 Iul 2012, 19:40
    INCA O REGULA ESENTIALA

    scuze,am uitat ceva ff import:pulverizati apa pe frunze dimineata,udarease face tot dimineata!

    31
    5

  • ivona pe 21 Iul 2012, 19:37
    reguli esentiale

    am vreo 12 orhidee cumparate in decursul a doi ani. din experienta mea va spun ca regulile esentiale sunt: -lumina multa,fara expunere directa la soare -udare in fctie de indicatia plantei(te uiti in ghiveciul transp si daca radacinile sunt albe si nu exista condens in vas,le uzi) --udarea se face din abundenta,gen dus cam la 7-10 zile pe deasupra ghiveciului,nu in tavita!!!!!se lasa bine la scurs,sa nu ramina apa deloc in tavita -sa fie expuse unor curenti de aer blinzi(geamuri rabatate),usi deschise ,etc -ingrasamintul(lichid) se pune numai cind planta nu are flori mature!!! -bobocii cad de regula la schimb temperaturii sau chiar a locului(mie imi cad cind cumpar orhideele de la hipermarket) -apa cu care le udati sa fie decantata sau plata,la temp camerei -dupa ce planta se trece,daca nu mai face flori o perioada,daca vedeti ca stagneaza sau se usuca tulp ,taiati-le f de jos de linga frunze!vor da alte tulpini in citeva luni -sper ca v-au fost de folos sfaturile mele de mare iubitor de orhidee! -VA DORESC ORHIDEE SANATOASE!!!

    15
    4

  • elena pe 23 Iun 2012, 18:06
    orhidee

    am 3 orhidee....de 3 ani sint fff frumoase imi infloresc in fiecare an si florile tin aproximativ 6 luni,nu fac ceva deosebit pentru ele decit sa aiba lumina le ud cind cred ca au nevoie si le pulverizez in fiecare zi pe frunze cu apa,dupa ce se trece floarea le pun si ingrasamint ,lichid care se dizolva in apa.

    24
    7

  • mary pe 25 Apr 2012, 16:29
    mucegai pe suprafata pamantului

    la una din orhidee la suprafata ghiveciului pe pamant si pe radacinile ce ies din vas a aparut un mucegai alb deschis.ce se intampla ...a aparut vreun daunator? daca stie careva va rog sa-mi spuneti.

    37
    10

  • Raluca pe 22 Apr 2012, 12:42
    Cum se ingrijeste orhideea

    Orhideele care sunt crescute in interior trebuie sa stea pe pervaz, dar nu la un geam prea luminos caci risca sa se usuce.Noaptea mutati-le de pe pervaz ca sa nu degere din cauza frigului noptii.Udati-o ori de cate ori pamantul este aproape uscat.Sper ca v-au ajutat sfaturile mele si succes in a avea grija de orhideele voastre.

    24
    10

  • teo pe 3 Apr 2012, 20:03
    udare

    cum se uda cel mai corect orhideele prin imersie? pana la ce nivel trebuie sa fie apa in care sunt introduse? putin la baza sau pana la gura ghiveciului (astupat de apa) ?

    48
    6

  • ramona pe 18 Mar 2012, 13:33
    boboci de orhidee ofiliti

    am primit de curand o orhidee ce are deja flori, dar si foarte multi boboci care au inceput sa se ofileasca si sa cada,. Nu am transplantato , a ramas in vasul in care am primito, de plastic transparewnt. Nu stiu cum se procedeaza, ce tb sa fac?

    72
    27

  • Eduard pe 11 Ian 2012, 00:09
    orhidee

    am o orhidee si are bobici,dar acum vad ca incep sa se ofileasca acesti boboci,daca pot sa spun asa. Intrebarea e ce nu-i prieste? Multumessc anticipat.

    105
    36

  • Elena pe 9 Ian 2012, 21:21
    De ce mi se usuca radacinile orhideei

    Buna ziua,am o problema cu orhideea mea ,nu stiu de ce dar radacinile din interiorul ghiveciului se usuca,frunzele inca nu sunt afectate,o ud o data la saptamana,imi puteti spune ce sa fac ca nu vreau sa o pierd,multumesc.

    58
    27

  • christina21 pe 9 Dec 2011, 19:26
    ajutor...imi cad mugurii la orhidee...

    Am primit de ziua mea la sfarsitul lui septembrie cateva orhidee si la una dupa ce i-au cazut toate florile i-au aparut de la nivelul solului inca o plantuta mica dar care nu a mai crescut deloc de cateva sapt si 2 tije noi pe care au aparut muguri dar unul i-a cazut si la cealalta i-au aparut muguri inca inainte sa ii cada celelalte flori si din 4 muguri 2 au cazut unul a inflorit si unul a ramas mic. Ce nu fac bine, de le cad mugurii? Va rog un sfat...multumesc anticipat

    83
    31

  • maryana pe 11 Nov 2011, 09:23
    cum ingrijesco orhidee

    am 2 orhidee una sa uscat tulpina dar frunza este verde iar cealalta are 3 tulpini si a avut multe fori dar s-au uscat si au cazut iar acum a inceput sa se usuce o tulpina ce ar trebui sa fac e normal sa se usuce asa?

    77
    26

  • andreea pe 15 Sep 2011, 14:35
    orhidee

    buna ziua ... am 4 orhidei albe si una roz inchis, toate erau foarte frumoase cu niste flori mari p ele dar acuma florile au cazut si crengile incet incet se usca. e ceva normal??? pot sa tai din creanga ce e urcat? frunzele si radacinile arata bine.

    71
    27

  • olimpia pe 26 Mai 2011, 14:22
    orhideea

    am primit in aprilie o orhidee foarte frumoasa pt ca de la cine am primit-o am pus-o intr-un bol plin cu apa si am observat ca incepe sa putrezeasca va rog daca pote cineva sa-mi spuna ce sa fac sa o salvezz ,, va rog ..multumesc

    68
    18

  • ramyca pe 24 Mai 2011, 22:22
    orhidee

    Am primit o orhidee de ziua mea....e superba....are o culoare splendida.violet cu alb....este intr-un pahar..dar nu are pamant ci muschii de pom....cum o ingrijesc?cand o ud?nu stiu nimic despre ea..ar putea cineva sa imi spuna?....va multumesc din suflet!!!!....

    50
    30

  • angygr pe 30 Mar 2011, 16:12
    Ingrasamant special orhidee

    Pentru cei interesati de ingrasamant special pentru orhidee: bciobanuangelica@yahoo.com

    39
    15

  • nu veronica pe 25 Mar 2011, 21:23
    nu astept un raspuns urgent

    am impresia ca orhideea mea e moarta. cum imi dau seama daca e cu adevarat asa ?

    23
    17

  • codin pe 17 Mar 2011, 19:50
    orhideia !

    sant niste flori superbe .asa cum e femeia ,asa e si orhideia .frumoasa si pretentioasa .trebuie s-ai dedici multa atentie si dragoste ,ingrijire si sa te uiti la ea cu toata dragostea .altfel te paraseste ,si orhideia si femeia.

    23
    10

  • Fornvald pe 12 Ian 2011, 12:58
    rog ajutor pentru orhidee

    Am o orhidee alba splendida primita de ziua mea.Era stralucitoare, pana intr-o zi cand am vazut ca petalele incep sa dea semne de oboseala, dupa o expunere in fata geamului deschis. Cum pot remedia? O vreau ca inainte. Ce trebuie sa fac? Va rog un sfat! Multumesc

    51
    13

  • Marina pe 14 Dec 2010, 14:08
    DE CE SE USUCA BOBOCEII ORHIDEEI?

    Am primit ca cadou o ORHIDEE,a inflorit o data....acum a doua oara a dat bobocei dar ei incep a se ofili...DE CE?ajutati-ma va rog,ca-mi pare rau de ea......

    81
    37

  • Cosmina pe 30 Sep 2010, 16:15
    orhidee

    Am primit o orhidee acum o luna si jumatate. Are 5 flori dar de doua zile au inceput sa se ofileasca toate si acum are 3 boboci care urmeaza sa infloreasca. O perioada am tinut p pervazul geamului , dar timp de o saptamana am mutato p o masuta si cred k nu a avut destula lumina. Ce pot sa fac cu ea?

    34
    21

  • Denisa pe 11 Aug 2010, 13:41
    Intrebari despre orhidee

    Am cumparat 4 orhidee de culori diferite, sunt plantate in vase de plastic transparent si printre pseudobulbi au bucatele de lemn si putin pamant. Florile au rezistat cca 3 luni, acum au ramas tijele goale. frunzele de la baza arata bine sunt verde intens si in nr de 6-7 la fiecare planta. Vreau sa stiu daca tijele trebuiesc taiate sau nu si dupa cat timp vor aparea din nou flori (cresc alte tije sau florile apar pe tijele vechi). In general m-am incadrat in recomandarile de la ingrijirea orhideelor, adica udare, luminozitate, aerare. Ce trebuie sa fac ptr a grabi inflorirea, n-as vrea sa raman doar cu niste frunze. Multumesc anticipat si astept un raspuns avizat.

    122
    38

  • Catrina pe 3 Mar 2010, 19:36
    Vreau raspuns urgent..

    am o orhidee mare si frumoasa si fara miros pe balcon se face mereu un aer inchis si poate face ciuperca.ce sa fac?NU stiu ce sa mai fac ca vad ca ea tot crecte si nu stiu cum sa o mut si in ce ca daca o mut intr-un ghiveci(chiar si transparent) mai mare trebuie sa adaug pamant si atunci nu v-a mai avea lumina la radacini!!!!!Cum procedez!Frunzele sunt de culoare verde inchis ....

    110
    44

  • Catrina pe 3 Mar 2010, 19:34
    Vreau raspuns urgent..

    am o orhidee mare si frumoasa si fara miros pe balcon se face mereu un aer inchis si poate face ciuperca.ce sa fac?NU stiu ce sa mai fac ca vad ca ea tot crecte si nu stiu cum sa o mut si in ce ca daca o mut intr-un ghiveci(chiar si transparent) mai mare trebuie sa adaug pamant si atunci nu v-a mai avea lumina la radacini!!!!!Cum procedez!Frunzele sunt de culoare verde inchis ....

    38
    25
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod