Cum ingrijesti gazonul?

Casa ta prinde viata cand este inconjurata de verdeata, de aceea, gazonul este de nelipsit din curtea ta. Este foarte usor de intretinut..

Casa ta prinde viata cand este inconjurata de verdeata, de aceea, gazonul este de nelipsit din curtea ta.

Este foarte usor de intretinut si nu necesita foarte multa atentie. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa-l intretii astfel incat sa ai o peluza frumoasa si verde!

Udatul


Principalul lucru pe care trebuie sa il faci ca sa ai o peluza verde si tot timpul frumoasa este sa ii oferi necesarul de apa. Cu toate ca natura se ocupa destul de bine de acest aspect, in perioadele secetoase gazonul nu rezista fara a fi udat.


Cum procedezi? In perioada calda sau caniculara, gazonul se uda dimineata, cand este inca racoare, sau seara, dupa ce apune soarele. Stropeste iarba cu suficienta apa incat aceasta sa ajunga la radacini.

Apa in cantitati mici se va opri pe frunze si se va evapora, fiindu-i astfel inutila ierbii. Este recomandat sa uzi peluza o data la doua, trei zile. Daca udatul are loc foarte des, apa va ramane in sol si va duce la putrezirea radacinilor.

Tunderea gazonului


Pentru a-si pastra aspectul ingrijit, gazonul se tunde regulat. Cresterea necontrolata are ca efect ingalbenirea frunzelor de iarba, rarirea acestora si aparitia buruienilor inestetice.
Prin taierea firelor aproape de nivelul pamantului poti aduce o contributie serioasa la regenerarea plantelor. Vei avea astfel o zona verde... cu adevarat verde.

Ingrasamantul


Cand alegi ingrasamantul pentru gazonul tau trebuie sa tii cont de tipul de iarba pe care ai ales-o. Cu toate ca numim "gazon" cam orice tip de peluza verde pe care o vedem, adevarul este ca exista numeroase soiuri de iarba folosite pentru inverzirea diferitelor portiuni de teren.

Poti folosi un ingrasamant universal pentru plantele de gradina sau, daca esti pretentioasa si vrei sa actionezi direct la "tinta", apeleaza la sfaturile unui specialist.
Poti fi foarte bine indrumata si de catre un responsabil de raionul pentru produse de gradinarit din marile magazine.

Folsirea in exces a fertilizatorilor poate afecta negativ plantele, desi multi dintre noi ne gandim "cu cat mai mult, cu atat mai bine". In afara de faptul ca excesul de ingrasamant iti distruge peluza, si solul va fi afectat, ceea ce va avea repercursiuni si asupra plantelor pe care ai de gand sa le sadesti in locul respectiv in viitor.
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Daniela Casota pe 30 Mai 2016, 13:31
    gazon uscat

    Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti cu ce anume ingrasaminte( nu vreau procentaj de azot, fosfor etc ci cum se numeste respectivul) sa dau pe gazon si la ce interval, deoarece s-a uscat. Va multumesc.

    0
    0

  • un gazon foarte fericit pe 12 Mai 2011, 22:50
    gazonul

    gazonul trebuie tuns odata la o saptamana,greblat bine si apoi udat,astfel se va mentine extraordinar de frumos.

    4
    2

  • cezara pe 25 Apr 2011, 13:35
    gazonul meu

    am in curtea casei gazon are deja 3 ani a inceput sa ceasca o planta care are ramificatii si dedesupt se usuca iarba .Ce ma sfatuiti sa fac .Va rog daca stie cineva ce se poate face ?

    8
    3

  • david pe 28 Sep 2010, 14:55
    un gazon mai fericit

    buna Monica, cred ca gazonului tau ii lipsesc fertilizanti suficienti sau ai un patruped care crede ca poate .."ajuta"...udandu-l :)) am si eu 7 si toti cred acelasi lucru

    2
    3

  • Monica Osmochescu pe 5 Apr 2010, 07:36
    Gazon

    Buna ziua, Va rog sa-mi dati un sfat in ceea ce priveste un gazon de 2 ani cu pete de iarba uscata si care nu da semne de revenire. CaRE AR PUTEA FI PROBLEMA?

    13
    5

  • popa cosmin pe 1 Apr 2009, 16:17
    gazon

    am un gazon de 2 ani care arata destul de rau in aceasta primavara. Mai exact are pete de gazon uscat sau rotocoale uscare intermitent cu portiuni verzi. Imi puteti va rog spune ce sa fac? Astept sa-si revina singur, il aerisesc sau arunc ingrasaminte? multumesc mult

    38
    3

  • Stefan Gigi pe 21 Mar 2009, 09:04
    Gazon

    Am 800 m de gazon iar incepind din toamna acesta in unele portiuni sa ingalbenit foarte tare.Acum e martie si nu da semne de revenire.Apa are, a plouat suficient,Nu l-am tuns(nu stiu cand ar fi bine),urmeaza sai dau ingrasamint azot?Oare i-si va revenii,ce sa fac. PS: In aceasta vara m-am pricopsit si cu papadie in el. Cumsa o combat?

    32
    12

  • mircea pe 8 Mar 2009, 10:54
    gazon

    am 800 m de gazon iar incepind din toamna acesta in unele portiuni sa ingalbenit foarte tare.acum e martie si nu da semne de revenire.apa are a plouat suficient,lam tuns,urmeaza sai dau ingrasamint azot/....oare isi va revenii,ce sa fac

    14
    6

  • ana pe 31 Aug 2008, 09:23
    gazon

    Am semanat in primavara o peluza cu gazon. Acum este galben, aproape uscat, pe unele portiuni mai sunt insulite cu portiuni verzi. Nu stiu care este cauza si ce pot sa fac? Trebuie resemanat acum ca se apropie toamna? Care ar fi metoda de semanare si ce tip de gazon este cel mai putin pretentios?

    14
    11

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod