Anthurium sau "planta flamingo"

Anthurium, aceasta eleganta planta de interior, numita si "planta flamingo" - datorita asemanarii cu pasarea cu acelasi nume, este o planta tropicala originara de pe continentul...

Anthurium, aceasta eleganta planta de interior, numita si "planta flamingo" - datorita asemanarii cu pasarea cu acelasi nume, este o planta tropicala originara de pe continentul american.

Face parte din familia Aracae, din care mai fac parte si Spathiphyllium, Monstera, Dieffenbachia, Aglaonema, Philodendron etc.

Din cele 600 de specii de Anthurium, doar doua din acestea s-au raspandit ca plante de cultura: Anthurium scherzeranium si Anthurium andreanum.

Ce este Anthurium

Este o planta care in trecut era cunoscuta in mod deosebit ca floare taiata, dar in ultimii ani este tot mai mult apreciata si ca planta la ghiveci datorita elegantei deosebite, a contrastului intre culoarea intunecata a frunzelor si cea viu colorata a florilor.

La noi in tara cultura lor este posibila numai in interior, unde li se pot asigura conditii optime, plantele fiind iubitoare de multa caldura, umiditate si lumina, dar fara soare direct.



Planta este perena, creste sub forma de tufa si este foarte decorativa prin florile sale galbene sau portocalii, reunite intr-o inflorescenta cilindrica, subtire si usor ondulata, numita spadice, la baza careia se afla o spata, ce seamana cu o frunza mare pieloasa, cerata, colorata in rosu, portocaliu, roz, alb, cafeniu, vernil.

Frunzele sunt persistente, pieloase, verzi, lucioase, de diferite forme: oblonge, cordiforme, rotunde, sustinute de petioluri lungi. Anthurium se dezvolta bine in camere cu ferestre estice sau sudice, bine iluminate dar fara soare direct. O lumina slaba va avea ca efect reducerea numarului de flori sau absenta infloririi, precum si cresterea deformata a frunzelor.

 

Cerintele de udare


Pentru udare, se recomanda a se folosi apa fara calciu, de preferat apa de ploaie. Anthurium este o specie cu radacini suculente, de aceea suporta mai bine un deficit de apa decat un surplus al acesteia.
In perioada de vegetatie, temperatura ideala este de 17-25 grade Celsius, iar pamantul trebuie sa fie permanent umed, dar sa nu musteasca.

 

Dupa perioada de vegetatie intensa din timpul verii, spre toamna se recomanda un oarecare repaus al plantei, perioada in care planta se umbreste usor, se mentine la o temperatura de 16-18 grade Celsius si se uda mai putin. Udarile excesive sau lipsa drenajului pot duce la ingalbenirea frunzelor sau la distrugerea sistemului radicular, cu compromiterea totala a plantei. 

La transplantare, este esentiala calitatea pamantului. Se recomanda un substrat bogat in substante nutritive, bine drenat, format din turba, pamant de gradina, pamant de padure si nisip.

 

Sensibilitate


Anthurium este sensibila la paduchii de frunze, afide, tripsi, iar daca in camera este cald si aer uscat, atunci este atacata usor si de catre paianjenul rosu. Se recomanda pulverizarea cu apa pe frunze cel putin o data la doua zile. Daunatorii pot fi combatuti cu substante specifice procurate de la fitofarmacii.

 

O alta problema ce poate aparea este ciuperca Rhizoctonia, care se instaleaza datorita umiditatii excesive din sol si care determina putrezirea bazei plantei. Se combate cu fungicide aplicate direct pe pamint.

Anthurium este o planta utilizata in ambiante rafinate, fiind decorativa atat ca planta solitara cat si in ansambluri din specii tropicale.

Este deosebit de decorativa, rasplatind atentia stapanilor sai cu flori superbe pe aproape intreg parcursul anului.

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andreea88 pe 5 Apr 2010, 14:38
    frunze si flori

    la planta mea i se usuca frunzele si florile ecelea rosii(nu stiu deca sunt flori) ce poate sa o supere?

    11
    10

  • rodica pe 25 Iul 2008, 18:15
    florile

    daca se trec florile care dureaza destul de mult , la cat timp va mai inflori?

    13
    0

  • ioana pe 18 Apr 2008, 15:51
    planta anthurium

    imi place foarte mult planta fliamingo

    5
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod