Nicolai Tand: "Orice fel de mancare, dacă e consumat zilnic, nu îți va face bine"

- De unde a inceput pasiunea pentru gatit si care a fost prima reteta facuta de tine? - Am descoperit in Franta pasiunea pentru gatit, unde mi-am dat seama ca meseria de ospatar e meserie grea. Trebuie sa discuti cu omul, sa il intrebi daca i-a placut mancarea, sa il servesti mereu la timp. Eu am inceput cu servitul la mese, mi-am dorit mai mult, am invatat si asa am ajuns bucatar. Prima reteta facuta de mine a fost ”picioci pargaliti”, o reteta invata din familie.

- Care a fost cel mai mare dezastru pe care l-ai facut in bucatarie si de ce nu a iesit reteta?
- Sincer, nu cred ca am experiementat un cel mai mare dezastru in bucatarie. Eu incerc foarte multe retete si imi ies, pentru ca stiu ingredientele si combinatiile necesare. Bouillabaisse, de exemplu, as incerca sa fac, dar cred ca e dificil. In Franta era greu de gasit aceasta reteta.

- Ce bucatar faimos te inspira cel mai mult si de ce?
- Ma inspira bucatarii francezi: Joel Robuchon, Helene Darroze, Paul Bocuse, Alain Ducasse.

Sunt bucatari clasici si simpli si ei duc practic bazele bucatariei mai departe, lucru extrem de important pentru mine.

- Cate calorii au salatele realizate pentru McDonald’s?
- Salatele au intre 200-270 de calorii/portie, dar bucatarul este cel care face reteta speciala. El gaseste un echilibru intre ingrediente. La salata cu ton mergea foarte bine oul, la alta salata am pornit de la o baza simpla: salata verde, castraveti, rosii cherry si ardei, pentru ca e o salata de vara. Am adaugat si crutoane aromate in loc de paine, care dau un plus si fac diferenta de savoare.

- Ce ingredient preferat iti place sa folosesti cel mai des in retetele tale.

In ce combinatii merge cel mai bine?
- Sarea de mare este unul din ingredientele mele preferete, da un gust extrem de aromat mancarii. De asemenea, legumele de sezon le folosesc foarte des in multe combinatii, in functie de ce ma inspira cand merg la piata. De exemplu, daca vad o rosie carnoasa sau un castravete, pornesc de acolo o reteta. Si nu uit piperul proaspat macinat, un ingredient perfect pentru multe retete.



- Care este mancarea ta preferata? Numeste prima reteta care-ti trece prin minte :)
- Mancarea preferata este un antricot de carne buna si savuroasa, cu un pic de grasime, mustar de Dijon sau hrean, sare de mare si o paine buna.

Mai ales o paine buna.



- Ce reteta hipocalorica, dar delicioasa le recomanzi cititoarelor Eva.ro care vor sa slabeasca?
- Nu ma pricep la astfel de retete, nu sunt nutritionist. Cred in schimb ca e sanatos in viata sa mananci de toate, dar echilibrat si cu masura. Astfel te poti bucura de mancare. Eu consider ca orice fel de mancare, daca e consumat zilnic, indiferent din ce e compus, nu iti va face bine. Prin urmare, echilibrul si variatia reprezinta cheia.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod