Povestea numelui

Urasc cliseul "e o poveste lunga". Dar daca a tinut din octombrie pana in februarie, cum e? Eu nu zic nimic, doar am sa povestesc. Nu stiu cum sa incep, o iau sistematic: la fetita - de la Olenka, la Matilda si, in final la Melania.

Urasc cliseul "e o poveste lunga".

Dar daca a tinut din octombrie pana in februarie, cum e? Eu nu zic nimic, doar am sa povestesc.
Nu stiu cum sa incep, o iau sistematic: la fetita - de la Olenka, la Matilda si, in final la Melania.
Olenka este personajul principal din "Potopul" lui Sienkiewicz si care mi-a fermecat definiv iubitul, cu mult timp inainte de a ma intalni pe mine. Cand l-am cunoscut eu, am aflat si de Olenka, dar, la momentul respectiv, nu reprezenta o problema pentru mine. Cand am ramas insarcinata, am inceput sa ma gandesc serios. Nu imi placea nici numele si nici personajul (era prea influentabila). La inceputul lui decembrie, dupa lungi batalii, am ajuns la un compromis: va renunta la Olenka atunci cand va gasi un alt nume care sa ii placa.
In ziua in care a intrat in casa si mi-a spus ca a gasit alt nume am fost cea mai fericita. Ei bine, fericirea mea n-a durat mult. Fericirea mea s-a terminat cu "Matilda". Simteam cum imi plesnesc venele de la tampla. Atunci intelegeam ca nu se va termina usor.
Aveam de luptat.
Am luptat pana la Craciun cand eu am fost cu ideea de "Melania". I-a placut si lui, chiar mult. Si, in final, aveam un Craciun fericit!
De ce nu ne-am contrazis si in ceea ce priveste numele de baiat?
Eu am vrut Matei, el a acceptat si am crezut ca ii place. Pana la ecografie, cand am aflat ca in burtica mea creste posesorului unui "cuc". Atunci s-a impotrivit. Abia atunci. Eram in 4 luni si jumatate. De ce n-o facuse pana atunci? "De unde sa stiu eu ca tu imi faci baiat?!" - replica lui.
Era fericit ca are baiat. Si-a sunat toti prietenii sa le spuna ca la 7 ani il inscrie la fotbal. Are deja pregatite pentru el jucarii si bavetici inscriptionate cu FC Barcelona. Si..., cum era de asteptat, a vrut alt nume, pe langa Matei. A si gasit altul: Diego. Si nu vine nici din telenovele, nici de la tigrul din Ice Age ci de la Maradona. Si aici am sa inchei acest subiect pentru ca nu imi place.
Eu o sa-i zic Matei!

Semnificatia numelui

Intotdeauna mi s-a parut interesanta aceasta problema-disputa intre parinti, atunci cand se decide numele unei fiinte "proprietate personala"- glumesc, desigur.


Aceasta etapa este prezenta intodeauna in viata unui cuplu, viitori parinti. Imi aduc aminte ca si eu am trecut prin aceasta , iar bunica mea, m-a sfatuit sa ma uit pe calendarul bisericesc ca o sa gasesc acolo multe prenume deosebite si care, pe deasupra, sunt si ale unor sfinti.

Este adevarat ca intotdeauna, fiecare dintre parinti are aceasta libertate deplina de a alege prenumele viitorului copil. Acum lucrurile s-au mai simplificat deoarece putem sti, daca vrem, din perioada intrauterina sexul copilului. In consecinta disputa prenumelui viitorului copil s-a redus la jumatate si este recomandabil ca aceasta sa se deruleze dupa ce se afla clar sexul copilului. Inainte de aceasta, totul este un joc .

De obicei, fiecare parinte doreste un nume care sa aiba o semnificatie pentru el insusi, negandind, in faza aceasta, cum s-ar simti copilul cu un atare prenume. In cazul vostru, observ ca sotul a ales prenumele unui fotbalist celebru, care… peste 18 ani va deveni istorie, iar copilul vostru adolescent se va numi tot Diego.
O fi oare bine? Ce va simti copilul atunci? Este ca si cum pe fratele meu de 50 de ani l-ar chema Pele…Sfatul meu este sa mai astepti inca putin, sa te gandesti impreuna cu iubitul tau cam cum i-ar placea fiului vostru "sa fie strigat pe nume", la varsta de 20 de ani sau de 30, de exemplu, si ce nume ar trebui sa poarte pentru a fi mai serios si atragator femeii pe care o va iubi si a se face placut celor din jur.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alina pe 14 Apr 2008, 15:50
    guritza:)

    buna ziua stimate mamici sau viitoare mamici, sa va zic c mi-a spus mie nasa mea, ca numele influenteaza personalitatea si caracterul copilului. si cand ma gandesc la faptul ca sotul meu crea sa ii punem copilului numele ivan sau vasile, este visul lui din copilarie...ma rog daca este baiat, saptamana viitoare ar trebui sa aflam:):), iar daca e fata deja a zis, ivona sau ivana. am cautat deja, ivan este ion in rusa, binecuvantat de dumenzeu, deci cred ca este ok, desi sotul meu ar fi vrut sa insemne luptator, razoinic sau asa ceva, ca deh, pe el il cheama constantin, si stim cu totii cine a fost constantin cel mare:) oricum problema adevarata o sa se puna cand o sa aflam sexul copilului! multa sanatate si sarcina usoara si copii sanatosi si cu nume...inspirate:)::):)

    0
    0

  • madalina pe 3 Apr 2008, 12:54
    alegerea numelui

    Inca de la inceput, cand am aflat ca voi avea fetita, primul nume ales a fost ANTONIA MARIA. Pe masura ce-a trecut timpul, imi facusem obiceiul sa ma gandesc la un nume, pe care sa-l "rumeg" un timp si apoi sa ma hotaresc daca-mi place. Cand eram in luna a- 6- a, epuizasem o listuta numeroasa, dar nici unul nu-mi placea asa mult. Pana intr-o dimineata cand, suparata ca nu stiu ce nume sa aleg fetitei mele, ii spuneam in gand : "cum vrei sa te cheme, puiul meu, ce nume sa-ti aleaga mama, mama nu stie cum sa-ti spuna." Jur ca in momentul urmator, ca din neant, a venit ca o scanteie trimisa de la Dumnezeu, numele de ANDRA. Am avut o revelatie : cum de nu m-am gandit pana acum, un nume atat de frumos, simplu, romanesc..., ce mai era numele ideal ! Asa s-a nascut ANDRA ELENA MARIA, cea mai frumoasa si scumpa fetita, un ingeras de copil. ANDRA deriva din ANDREAS- LUPTATOR, RAZBOINIC IN GREACA ELENA - CEA MAI FRUMOASA MARIA - COPIL DORIT Va doresc sa va alegeti si voi cele mai frumoase si potrivite nume pentru copilasii vostrii si sa fiti la fel de fericite cum sunt eu ! MADALINA

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod