Generaţia bătăii rupte din Rai. Ce cred tinerii părinţi

Peste 75% dintre cei care au participat la un sondaj online au mărturisit că au fost pedepsiți fizic când erau minori şi cred în comunicarea deschisă cu copiii lor.

Conform unui sondaj online realizat de TOTULDESPREMAME.RO în perioada 1-14 octombrie, la care au participat 2434 de părinți, majoritatea celor care fac parte din „generația bătăii rupte din rai” evită pedeapsa și cred în comunicarea deschisă cu copiii lor.

Peste 75% dintre părinții care au participat la sondaj au mărturisit că au fost pedepsiți. Întrebați dacă ar reacționa la fel în situații similare, doar 1% dintre respondenți ar urma exemplul părinților lor.

Pedepsirea copilului, eliminarea privilegiilor, pedepsirea prin acordarea unor sarcini suplimentare, toate aceste abordări sunt concepute cu Scopul de a-l „învăța o lecţie” pe copil. Dar cercetările ne arată că acei copii sunt mai degrabă preocupaţi de caracterul abuziv al pedepsei, în loc să simtă remuşcarea pentru greşelile făcuteDr.
Laura Markham
Sondajul a avut variante multiple de răspuns, iar rezultatele interpretate sociologic motivează actuala campanie #farapedeapsa desfășurată de site-ul totuldespremame.ro.

●    76% dintre cei care au răspuns întrebărilor au fost pedepsiți (fizic sau emoțional) de părinți cel puțin o dată; doar 24% spun că nu au fost niciodată pedepsiți, nici fizic, nici emoțional.
●    Cei mai mulți dintre respondenți își amintesc pedeapsa emoțională (39%), iar 20% pe cea fizică.
●    Mai mult de jumătate dintre cei pedepsiți spun că, atunci când erau mici, cel mai mult îi dureau amenințările și injuriile.
●    De cele mai multe ori, atunci când erau pedepsiți, se simțeau nedreptățiți.
O treime dintre ei se simțeau și speriați, iar aproape o treime furioși.
●    80% dintre respondenți și-ar ajuta copilul să înțeleagă unde a greșit. Totuși, un sfert dintre pprinții de azi ar folosi pedeapsa.
●    Cei mai mulți dintre respondenții pedepsiți și-ar fi dorit ca părinții să fie mulțumiți de ei, iar mai mult de o treime să fi fost iubiți, ascultați și acceptați. Cei care nu au fost pedepsiți s-au simțit mai iubiți si acceptați de părinții lor.

Pedeapsa emoțională (amenințări, injurii, izolare) cântărește mai mult în amintirile proaspeților părinți decât pedeapsa fizică, arată sondajul online.
Pedeapsa i-a „învățat” pe copiii de ieri, deveniți părinții de azi, teama de consecințele propriilor acțiuni, determinându-i deseori să mintă sau să ascundă adevărul de părinții lor. Soluția? Mai mult de două treimi din respondenți sunt de părere că dacă ar fi astăzi în locul propriului părinte, ar încerca să-și ajute copilul să înțeleagă unde a greșit, în loc să folosească pedeapsa. Totuși, un sfert dintre părinți iau în calcul pedeapsa pentru a corecta comportamentul copiiilor.


Empatia și calmul - aliații părinților liniștiți

Dr.

Laura Markham, doctor în psihologie, părinte și fondator ahaparenting.com a transmis, la începutul acestei luni, la lansarea cărții sale, „Părinți liniștiți, copii fericiți: cum să înlocuim țipetele cu conectarea” un mesaj către părinți: „Indiferent ce simte copilul, este întotdeauna de preferat să îi arătăm acestuia că sentimentele lui sunt acceptate și că pot fi exprimate, deoarece sunt ale lui. Nu este o soluție să punem în aplicare distragerea atenției de la durerea pe care o simte, pentru că în acest fel supărarea este reprimată și rămâne cu el pentru totdeauna.”

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod