Criza financiara creste violenta conjugala?

De multe ori, stateam tintuita in pat, tremurand de frica la vederea umbrei colosale care parea sa nu se mai opreasca din lovituri, reprosuri si alte amenintari. Era perioada in care ma dezvoltam ca individ, iar singurele sentimente pe care le aveam erau de vinovatie, frica si tristete. Nu puteam face nimic... Daca incercam sa imi scot mama din pumnii si palmele lui, eram tratata la fel de aspru si mi se spunea ca eu sunt vinovata de ceea ce se intampla.

Nu intelegeam comportamentul lui, pentru ca in minte imi zvacneau amintiri fericite alaturi de tatal meu: cand eram mai mica, el parea sa aiba mai multa grija de mine decat mama mea, parea sa ma iubeasca mult.

Cu timpul, in locul unei strangeri calde de mana sau al unui sarut pe frunte, a inceput sa cada o ploaie de palme si pumni, impartiti mie si mamei.

Acum, cand eu si tatal meu avem tangente sporadice, nu doresc decat sa il aud, o singura data, spunandu-mi: "Imi pare rau". De multe ori am intrebat-o pe mama de ce nu a divortat, pentru ca viata nu se sfarseste cu o despartire. Motivele au fost aceleasi pe care le-am auzit frecvent: frica de a nu fi judecata de cei din jur, avand in vedere faptul ca la noi in familie nu a existat niciun divort, teama de a o lua de la capat, copilul trebuie sa aiba tata si mama etc.

Paradoxal este faptul ca acum, cand eu si tatal meu suntem departe unul de celalalt, imi telefoneaza foarte des, iar cand ma duc acasa, ma strange in brate ca atunci cand eram mica, dar...
nu mai pot simti nimic. Mama imi spune ca s-a mai "cumintit" si nu mai loveste, dar privirea o tradeaza, uneori.

Grav este faptul ca multe dintre actele de violenta conjugala nu sunt raportate la politie; si mai putine sunt pedepsite. Amenintarile ca vor fi parasite, batute sau omorate obliga multe femei sa isi retraga plangerile. Si mai grav este pentru cele care nu au loc de munca si se simt nevoite sa accepte atrocitatile partenerului, impinse de frica de a ramane fara un acoperis deasupra capului.

Potrivit Violentaimpotrivafemeii.ro , prin datele oferite de Agentia Nationala pentru Protectia Familiei, in 2006, dintr-un total de 9.372 de victime, 5.160 au fost femei, iar in 2007, dintr-un total de 8.787 de victime, 5.794 au fost femei; in 2007, 69 de femei au murit din cauza violentei in familie, iar tendinta este in crestere.

In ceea ce priveste rolul crizei financiare in cresterea violentei conjugale, psihoterapeutul Claudiu Ganciu concluzioneaza: "Nu am gasit nici o explicatie in care sa se evidentieze cum se intampla ca o criza economica sa determine cresterea violentei, ci doar explicatii care spun ca este posibil sa permita cadrul de manifestare.
Logica aceasta trunchiata vine dintr-o abordare pur statistica, pasiva si fotografica a functionarii familiei. Statistic, daca luam doua elemente, putem gandi o legatura, dar este dificil sa vedem cum se intampla asta in absenta unei topici.".


Tie cum ti-a afectat viata de cuplu aceasta criza economica mondiala?

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod