Sase greseli grave ale proaspetei mamici

Dincolo de imensa fericire de a deveni parinte, responsabilitatea enorma poate fi teribil de apasatoare. Retrospectiv privind lucrurile, perioada sarcinii ti se pare o dulce amintire...
Dincolo de imensa fericire de a deveni parinte, responsabilitatea enorma poate fi teribil de apasatoare. Retrospectiv privind lucrurile, perioada sarcinii ti se pare o dulce amintire, in ciuda oboselii, a greturilor, a starilor de nervozitate si a altor simptome.

Nu ti-a fost usor... dar nici pe departe atat de greu ca acum, reflectezi tu, in timp ce privesti mogaldeata care a adormit, in sfarsit, oferindu-ti cateva clipe de ragaz. Moment in care incepi sa te gandesti la raspunderea care iti revine si te ingrozesti. Cum vei face fata? Omuletul acesta depinde in totalitate de tine, iar tu te simti atat de nepriceputa si neindemanatica!

Nu intra in panica (da, e usor de zis...
stiu). Gandeste-te ca "meseria" de mama se invata si ca tu stii cel mai bine de ce are nevoie bebelusul. Of, oare chiar asa sa fie? Ca sa fim sinceri, mamele fac si multe greseli la inceput, mai ales daca sunt la primul copil. Este adevarat ca multe dintre acestea nu sunt grave si vei invata din mers cum trebuie sa procedezi. Dar la fel de adevarat este ca sunt si niste aspecte esentiale, la care trebuie sa fii foarte atenta, pentru a nu intampina probleme ulterior.

Nu uita sa ai grija de tine


Ar putea parea ultima problema din lume, pe langa celelalte care te coplesesc si iti dau impresia ca ai fost prinsa intr-un carusel din care deocamdata nu se intrevede nici o posibilitate de iesire. Dar sa stii ca nu este deloc ceva lipsit de importanta, iar depresiile pe care le fac multe mamici in primele luni dupa nastere isi au si in acest lucru o explicatie.


Roaga pe una dintre bunici sa te inlocuiasca (asta daca nu ai incredere ca partenerul se descurca singur cu bebelusul) si iesi la plimbare. Mergi prin magazine, intalneste-te cu prietenele, du-te la coafor. Dupa trei ore, te intorci sa alaptezi, si, cu siguranta, vei avea alta stare de spirit.

Nu-ti neglija partenerul


O greseala atat de raspandita, din pacate... si care se poate dovedi grava, uneori chiar decisiva pentru cuplul vostru. Stiu ca te simti la capatul puterilor, ca parca niciodata in viata nu te-ai simtit mai obosita ca acum, dar nu trebuie sa uiti ca esti si femeie.


Atat tu, cat si partenerul tau aveti nevoie unul de celalalt, cu siguranta mai mult decat ati avut inainte de a se naste copilul. Aparitia unui bebelus poate destabiliza un cuplu, iar printre numeroasele tale indatoriri se numara si aceea de a veghea ca acest lucru sa nu vi se intample si voua.

Hranitul nu este un raspuns universal valabil


Si nici schimbatul scutecelor, de altfel. Unele mamici par sa creada ca bebelusul nu plange decat din doua motive: ii este foame sau si-a udat scutecul. Si ar mai fi si a treia varianta: are colici. Dar poate ca nu aceasta este explicatia si ar trebui sa fii atenta la stilul de plans al copilului, pentru ca acesta variaza in functie de necesitatile pe care le are.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod