Indragostiti din grupa mica

Este o fetita de doar patru ani. Nu are nicio retinere in a-si manifesta afectiunea fata de baietelul de trei ani si jumatate pe care il intalneste in fiecare zi in parc. Intrebata in joaca: "Esti indragostia?", raspunde foarte serios: "Da!".

Este o fetita de doar patru ani. Nu are nicio retinere in a-si manifesta afectiunea fata de baietelul de trei ani si jumatate pe care il intalneste in fiecare zi in parc. Intrebata in joaca: “Esti indragostia?”, raspunde foarte serios: “Da!”.

Dincolo de gluma, realitatea arata ca micutii la varste foarte fragede pot avea sentimente si pasiuni similare unui adult. Da, copiii de 4 - 8 ani se pot indragosti, dar asta nu trebuie sa te ingrijoreze. Psihologii te invata cum sa te descurci, cum sa abordezi si cum sa te porti cu micutul tau indragostit!
 

Un fenomen normal


“Cand am realizat ca fiica mea de 4 ani jumate este efectiv indragostita de un baietel am avut un serios moment de panica. Se simt excelent impreuna, dar am asistat la momente in care fiica mea nu vroia sa-l lasa sa plece.

Plangea, fugea dupa el.
Acasa nu face decat sa vorbeasca despre 'Bogdan, al meu!'. M-a speriat. Il cauta peste tot, este suparata violent cand nu se poate duce la el acasa. Desi este un copil extrem de cuminte, cand este vorba de Bogdan nu ma mai asculta, fuge efectiv dupa el!”
, povesteste Alina, mama fetitei indragostite.

Azi, un copil de trei-patru ani nu mai seamana cu ceea ce eram noi, parinti de azi, la varsta lor. Unii dintre ei se comporta ca niste adulti in miniatura. Christiane Olivier, psihanalist, autoarea lucrarii “Copiii si sexulalitatea”, comenteaza: “Este un fenomen al societatii de azi, o consecinta a evolutiei psihice a omului.
Pentru copiii care au azi 4-8 ani, dragostea este un fapt evident. Oamenii nu se ascund pentru a se imbratisa, vad in orice moment la televizor oameni care se imbratiseaza sau se saruta. Chiar va propun un test: priviti 15 minute la televizor, inclusiv un calup de publicitate, pe orice program vreti si numarati cate scene care presupun sau vorbesc despre dragoste vedeti. Astfel, micutii cresc intr-o societate unde iubirea este vizibila, spre deosebire de parintii lor care au crescut intr-o lume cu ceva mai multa pudoare!”

Este cu adevarat dragoste?


Christiane Olivier sustine ca pasiunile la varste atat de fragede nu au absolut nici o conotatie sexulala.
“Micutii nu fac decat sa preia si sa adapteze, pe masura capacitatilor lor de a percepe si de a intelege lumea, ideea de dragoste, pe care o vad peste tot.

Atitudinea lor este consecinta a ceea ce vad in jurul lor. Dar sentimentele lor sunt serioase. Copiii se raporteaza la lume mult mai simplu decat o facem noi, adultii. A dori sa stai langa cineva, a vrea sa te joci cu acel cineva, este echivalentul lui 'a iubi'. Copilul indragostit chiar isi iubeste partenerul, dar o face in forma simpla si pura a unui copil de 4-5 ani!”
 

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ce_si_cum pe 30 Mai 2009, 08:48
    dragoste

    Va multumesc foare de mult de lamurire...m-am mai linistit....nu stiu cum sa ma mai comport cu micul meu indragostit.

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod