Ce nu stii despre minunea de a fi mamica de gemeni

Daca a fi mama reprezinta una dintre cele mai importante provocari ale vietii, nu trebuie sa facem un efort de imaginatie prea mare sa ne dam seama ce inseamna ca aceasta...
Daca a fi mama reprezinta una dintre cele mai importante provocari ale vietii, nu trebuie sa facem un efort de imaginatie prea mare sa ne dam seama ce inseamna ca aceasta provocare sa fie... la puterea a doua. Cu alte cuvinte, sa fii mamica unor gemeni.

Se intampla mai frecvent decat iti inchipui. Potrivit unui studiu publicat in Statele Unite ale Americii, la o suta de sarcini una este gemelara. Sigur ca asta nu te ajuta sa te simti mai putin speriata, si este cat se poate de normal.

Dincolo de faptul ca fericirea este, practic, dublata, acelasi lucru se intampla si in ceea ce privesc grijile si temerile. Cum vei face fata? Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa te relaxezi si sa te poti bucura cu adevarat de dublul miracol care a aparut in viata ta.

Organizarea este esentiala


Este destul de greu si cu un singur bebelus, chiar daca ai parte de sustinere totala din partea familiei. Gandeste-te cum va fi cand unul doarme, altul se trezeste si vrea sa manance, il hranesti si reusesti sa-l culci, dar exact atunci se trezeste celalalt din somn si are o noua criza de colici...
si tot asa, alergi de la unul la altul si nu mai reusesti sa gasesti nici o clipa de ragaz.

De aceea, este important sa te straduiesti sa le faci un program comun - hraneste-i la aceleasi ore si pune-i in acelasi timp in patuturi pentru a dormi. Bineinteles ca nu vei reusi acest lucru de la inceput, dar cu putin exercitiu, "sincronizarea" va functiona. Bebelusii, chiar daca nu lasa impresia asta, sunt foarte adaptabili.

Poti sa-i alaptezi pe amandoi simultan


Da, este posibil. Daca alaptezi (asa cum ar fi de dorit), poti sa-i hranesti pe ambii concomitent. Conditia ar fi sa ai rabdare si operatiunea sa fie suportabila pentru tine - sanii devin mult mai sensibili si durerosi in aceasta perioada.

Dar in felul acesta, macar te asiguri ca se satura in acelasi timp si ca vor adormi amandoi nu peste multa vreme.
Cu titlul  de experienta, ar merita incercarea pentru a vedea daca esti in masura sa faci acest lucru.

Pentru inceput, un singur patut este suficient


Inainte de a te gandi ca s-ar putea deranja unul pe altul, reflecteaza putin la o caracteristica importanta a gemenilor, care isi va pune amprenta asupra intregii lor vieti: legatura foarte puternica dintre ei este formata inca de pe-acum si se va intari, odata cu trecerea timpului.

Cel putin pana cand vor incepe sa se ridice in fundulet, si deci fiecare va avea nevoie de mai mult spatiu, lasa-i sa doarma impreuna. Vor fi mult mai linistiti. Dupa ce vor incepe sa doarma separat, nu trebuie sa fie in camere diferite, pentru ca vor deveni foarte repede agitati.

Atentie, ar putea fi mai sensibili


Probabilitatea ca gemenii sa aiba la nastere greutatea sub cea normala este mai crescuta decat in cazul unei sarcini unice. De asemenea, este posibil sa fie putin mai sensibili decat ceilalti copii si, prin urmare, mai predispusi contractarii afectiunilor pulmonare.


Acest lucru nu este menit sa te sperie si nici sa te determine sa adopti un comportament de "closca", sufocandu-i cu grija. Pur si simplu, fii un pic mai atenta, mai ales atunci cand ai de a face cu schimbari de temperatura.

Poate ca seamana la chip, dar sunt atat de diferiti!


Iti vei da seama de acest lucru foarte curand. Una dintre "misiunile" tale este sa-l incurajezi pe fiecare dintre ei sa-si manifeste personalitatea si sa se puna in valoare. Este esential acest lucru, si poate fi mai delicat decat daca ai avea un singur copil.

Gemenii pot ajunge sa se submineze unul pe celalalt, chiar fara sa isi dea seama. Fereste-te sa ii compari si, in nici un caz, nu il da unul altuia drept exemplu. Pe termen lung, ar putea afecta iremediabil relatia dintre ei.

Doi copii se cresc mai usor decat unul!


Poate ca vei zambi ironic, dar iti vei da seama de acest lucru cu trecerea timpului. De fapt, o data ce ai trecut inclusiv de momentul "primii dintisori", totul va deveni mai simplu.
Si sa nu mai spunem ca gemenii au sanse sa se dezvolte mult mai armonios si mai repede din punct de vedere fizic si emotional.
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • CARBUNARU FLORENTINA pe 18 Feb 2011, 12:13
    a

    Aceeasi fericita mamica Carbunaru Florentina, cu gemenii Ayan si Sarah, se bucura acum si de faptul ca pe data de 15 febr. 2011 s baietelu ei, Ayan a facut primii pasi. A fost foarte fericit de ceea ce putea sa faca, iar surioara sa Sarah s-a necajit foc ca si fratiorul ei putea merge. a alergat dupa el si a incepu sa-l bata cu palmutele in cap, vrand parca , doar ea sa fie cea care face pasi prin camera. Of, sunt minunati !

    1
    0

  • CARBUNARU FLORENTINA pe 13 Feb 2011, 16:26
    gemeni minunati

    Ma numesc Carbunaru Florentina si sunt mamica gemenilor AYAN & SARAH, nascuti pe 7 ian 2010, acum au 1 an si o luna si Sarah a plecat deja in picioare de pe la 11 luni si 3 sapt, am uitat sa va spun au fost nascuti prematur la 33 sapt. Ayan e mai comod si el nu a plecat inca in picioare. Sunt atat de minunati ! Sunt cei mai frumosi copii din lume !

    1
    0

  • CARBUNARU FLORENTINA pe 13 Feb 2011, 16:22
    gemeni minunati

    Ma numesc Carbunaru Florentina si sunt mamica gemenilor AYAN & SARAH, nascuti pe 7 ian 2010, acum au 1 an si o luna si Sarah a plecat deja in picioare de pe la 11 luni si 3 sapt, am uitat sa va spun au fost nascuti prematur la 33 sapt. Ayan e mai comod si el nu a plecat inca in picioare. Sunt atat de minunati ! Sunt cei mai frumosi copii din lume !

    1
    0

  • alina pe 19 Ian 2010, 19:24
    gemeni

    si eu sunt mamica de gemeni,am un baiat si o fetita,care au acum 5 ani.Nu pot spune ca a fost foarte greu ,deoarece au fost si sunt(nu intotdeauna)linistiti,este o minunatie s-i vezi crescand unul langa celalalt.i-am crescut mai mult singura,dar ,nu-mi pare rau deloc,desi sunt firi diferite,se inteleg,se apara,si se protejeaza unul pe celalalt la gradinita.cred ca noi mamele de gemeni avem o viata minunata doar privindui

    1
    0

  • simona_mamy pe 29 Oct 2008, 16:29
    gemenii

    marlen,ma regasesc in descrierea ta 99%,cu toateca puii mei au doar 3 ani,au fost cuminti pana acum,cu toate ca pana la 1,2ani se trezea noaptea si de 5-6ori;pot sa zic ca iam crescut singura,sotul fiind mai toata ziua ocupat cu serviciul,atunci nu constientizam greutatea .acum insa cand ma gandesc in urma vad cata putere,stapanire de sine si rabdare ii trebe unei mama de gemeni.acum incepem gradinita ,incepe o noua etapa cu toate ca au mers si la cresa ,am emotii,cu toate ca stiu ca va fii bine.va pup pe toate mamele de gemeni,si am toata stima pt. cele ce au tripleti!

    1
    0

  • Marlen pe 18 Iul 2008, 12:42
    gemeni

    Si eu sunt mamica de gemeni. Acum au 8 1/2 ani. A doi baieti si pot sa va spun ca dormeau amandoi odata si papau amandoi odata. Nu s-au deranjat deloc unul pe altul. Acum, mari fiind, cel care se scoala primul il trezeste cu pupici pe celalalt. E adevarat ca peste zi se si cearta pentru diverse motive si e adevarat ca fiecare vrea sa fie "mai cu mot"decat celelalt. Daca unul e certat, celalalt ii tine partea. Am trecut si prin perioada cu limbajul unic al gemenilor : aveau cuvinte pe care nu le intelegea nimeni in afara lor, dar ei se intelegeau perfect. Bucuria e dubla si cheltuiala e dubla. Sa vedeti ce va asteapta la scoala ! Mult succes !

    1
    0

  • paula pe 15 Iul 2008, 23:59
    gemeni

    Sunt mamica a doua fetite gemene si ce pot spune este ca nu cred ca as mai putea sa o iau de la capat.... Si cu alaptatul concomotent nu am reusit nici cum. Imi aduc aminte de parca ieri s-a intamplat desi a trecut cam un anisor de cand nu mai vor. Ce pot spune viitoarelor mamici de gemeni este ca au nevoie de multa rabdare, liniste, odihna si suport total din partea familiei!!!!!!! Fara ajutor poate fi covarsitor si nu mai ai cum sa te bucuri de momentele frumoase si e pacat! Va doresc tuturora copii frumosi si sanatosi, si fara colici!

    1
    0

  • karicia pe 14 Iul 2008, 14:23
    gemeni

    am si eu o intrebare: parintii logodnicului meu au gemeni si sunt curioasa avem si noi sanse sa avem din moment ce sunt deja o pereche in familie?

    0
    0

  • Adiada pe 11 Iul 2008, 13:06
    GEMENI

    Gemenii mei au deja 12 ani, nici nu stiu cum a trecut timpul asa de repede... Nu i-am alaptat odata, ci pe rand, doar cand am ajuns la Milupa (cumparam cu baxurile), pana la 8luni au dormit toata noaptea, apoi baiatul ne-a facut "nopti albe" , pana i-au iesit dintisorii, dar fetita nici nu se trezea la "concert".Asa este si acum, ea doarme f.adanc, greu o trezesti, fratele ei insa... de multe ori ne trezeste dimineata la 6...In orice caz , noi, mamicile cu gemeni chiar ne putem considera SPECIALE ! Cu copii SPECIALI!

    1
    0

  • vera pe 11 Iul 2008, 00:04
    gemeni

    Sunt o fericita mamica a 2 gemeni si pot sa va spun ca multe lucruri din acest articol sunt adevarate.In primele luni as se intnmpla la mine unul adormea celalalt se trezea, unul manca celuilalt ii era foame etc.dar incet incet am reusit sa ii culc pe amandoi odata sa ii alaptez pe amandoi odata si as tot mai departeam ajuns la 1 an si 10 luni .Doresc tuturor mamicilor multa sanatate , sa aiba multa rabdare cu copiii lor si mai ales sa le ofere multa dragoste.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod