Cate ore pe noapte doarme copilul tau?

Lipsa somnului poate cauza schimbari dramatice in dezoltarea normala a creierului, potrivit specialistilor
Multi copii din zilele noastre, din clasele primare si chiar din gimnaziu, dorm mai putin cu o ora decat o faceau copiii acum 30 de ani, sustin o serie de specialisti citati de Dailymail.co.uk. De ce? Din cauza multitudinii de activitati pe care trebuie sa le intreprinda, a temelor pentru scoala, lipsei orelor fixe de culcare, a prezentei televizoarelor si a telefoanelor mobile in dormitorul lor. La acestea se adauga si "vina exclusiva a parintilor": orele interminabile petrecute la birou, dupa care acestia doresc sa petreaca timp cu micutii lor, precum si rolul de tiran pe care il joaca atunci cand isi trimit copilul la culcare.

O serie de specialisti sustin ca problemele legate de somn aparute in anii de formare ai copilului pot cauza schimbari dramatice in dezvoltarea normala a creierului.


Nu trebuie ignorata lipsa acelei ore de somn, pentru ca poate fi un pret foarte scump pe care micutul il va plati in timp.


Lipsa somnului scade concentrarea si blocheaza creierul


Creierul copilului tau este intr-o continua dezvoltare pana la varsta de 21 de ani si pentru ca aceasta evolutie se petrece in timpul somnului, lipsa unei ore de somn poate avea un impact devastator.

In cazul unui copil, aceasta absenta de o ora de somn pe noapte poate afecta performantele academice si stabilitatea emotionala, dar poate creste si riscul obezitatii, a tulburarilor de crestere sau a deficitului de atentie.

Specialistii sunt de parere ca problemele de somn care apar in anii de formare ai copiilor stigmatizeaza structura creierului. Este posibil ca multe dintre caracteristicile distinctive ale unui adolescent (depresie, anxietate etc.) sa fie efecte ale privarii cronice de somn.       

Acum cativa ani, dr.
Avi Sadeh de Universitatea din Tel Aviv a realizat o cercetare prin care un total de 77 de elevi din clasele a-3-a sa fie trimisi la somn mai devreme, in timp ce altii din clasa a-5-a sa stea pana seara tarziu, pentru trei nopti. Fiecarui copil i s-a dat un dispozitiv care indica perioada de somn.

Echipa de cercetatori a descoperit faptul ca primul grup de elevi a dormit mai mult cu 30 de minute pe noapte, in timp ce grupul celalalt a dormit mai putin cu 31 de minute pe noapte. Dupa cea de-a treia noapte, copiii au fost testati folosindu-se o versiune a unui test de inteligenta (IQ). S-a descoperit ca micutii din clasa a-5-a, care dormisera mai putin cu 31 de minute, aveau aceleasi capacitati intelectuale ca cei din clasa a-3-a - pierderea unei ore si jumatate de somn este echivalenta cu pierdere a doi ani de maturitate si dezvoltare cognitiva.


De exemplu, copiii obositi nu isi puteau aminti ceea ce tocmai au invatat (pentru ca celulele creierului lor si-au pierdut "plasticitatea", devenind incapabile sa formeze noi conexiuni pentru a codifica o amintire), iar atentia lor in sala de clasa a avut de suferit.

Lipsa somnului scade abilitatea organismului de a extrage glucoza din sange, iar fara acest lucru, o parte a creierului sufera mai mult decat restul - cortexul prefrontal, care este responsabil pentru ceea ce este cunoscut sub numele de functia executiva, respectiv orchestrarea gandurilor pentru a indeplini un obiectiv si perceperea consecintelor actiunilor.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • g.nicoleta33 pe 27 Mar 2010, 13:10
    copii

    copii sunt foarte interesati jucari desene calculator si de dormit nui mai intereseaza

    0
    0

  • Nicoleta Tarantus pe 19 Mar 2010, 14:18
    @mirea lili, doramunteanu

    Pentru a afla mai multe despre numarul orelor de somn ale unui copil, in functie de varsta, intrati aici - http://www.topsanatate.ro/articol/cat-de-mult-trebuie-sa-doarma-copilul-tau-19591.html

    0
    0

  • mirea lili pe 19 Mar 2010, 13:35
    deci......

    pana la urma n-am inteles cat ar trebui sa doarma copii la diferite varste pana la 21 ani.

    0
    0

  • doramunteanu pe 12 Mar 2010, 09:26
    nedumerire

    cred ca ar fi fost indicat sa se precizeze si care este numarul de ore de somn pentru copii, pe categorii de varsta, daca se face referire la lipsa de somn si pt. o jumatate de ora, nu?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod