Ce trebuie sa stii cand iti cumperi un acvariu?

Vrei un suflet necuvantator in casa, dar care sa nu faca galagie, sa nu lase par si sa nu se urce in pat? Un acvariu cu pesti este perfect pentru ceea ce iti doresti! Si, mai mult decat atat...
Vrei un suflet necuvantator in casa, dar care sa nu faca galagie, sa nu lase par si sa nu se urce in pat? Un acvariu cu pesti este perfect pentru ceea ce iti doresti! Si, mai mult decat atat, locuinta ta va fi mai bogata si mai plina de viata prin coltul de natura vie creat de acvariu.

Dar, pentru a face aceasta investitie, este bine sa stii, inainte de toate, cam ce presupune si de ce anume ai nevoie pentru a le crea noilor tai prieteni un climat potrivit.

Pentru inceput, ai nevoie de un bazin, echipamente speciale, elemente de decor, plante si, dupa ce ai achizitionat toate aceste elemente, iti poti concentra atentia asupra alegerii pestilor si a hranei.

Bazinul

Este bine sa incepi cu un bazin de dimensiuni mici (aprozimativ 40-50 de litri), in care sa poti tine in jur de 10 pestisori.

Abia dupa cateva luni in care va fi nevoie sa improspatezi apa saptamanal, sa hranesti pestii zilnic si dupa ce te vei obisnui cu aceasta rutina, vei putea sa iti achizitionezi un acvariu mai mare, in cazul in care vei dori si va fi nevoie.

Bazinul il poti cumpara de la magazinele de specialitate, il poti asorta cu interiorul casei, in cazul in care are rame pe fiecare muchie, iar preturile variaza in functie de dimensiune si de firma.


Daca vei dori sa il schimbi mai tarziu, sa nu te ingrijoreze gandul ca vei ramane cu un bazin in plus. Acesta iti va fi foarte util in cazul in care se imbolnaveste vreun pestisor si va trebui separat de ceilalti sau in situatia in care va aparea o noua generatie.

Echipamentele

Ai nevoie de un incalzitor cu termostat, pentru a le crea un climat potrivit si pentru a mentine o temperatura constanta a apei (aceasta variaza in functie de rasele de pesti), un filtru de aer pentru a filtra si oxigena apa, un neon pentru a asigura iluminatul si care, in acelasi timp, se va dovedi foarte util pentru cresterea plantelor.

De pe lista nu trebuie sa iti lipseasca un furtun subtire pentru golirea apei din acvariu, atunci cand o schimbi sau o improspatezi, si o galeata care iti va folosi pentru acelasi lucru.

Daca pentru acvariu utilizezi apa de la robinet, aceasta trebuie mai intai tinuta in vase separate doua-trei zile, pentru a se elimina clorul si alte substante daunatoare pestilor.

Decorul

Pentru decor, opteaza pentru elemente naturale.
Nu folosi pietrisul colorat, deoarece acesta poate dauna pestilor, din cauza substantelor din vopseaua cu care a fost tratat. In plus, reduce efectul de natura pe care acvariul il va da casei tale. Grosimea stratului de pietris trebuie sa aiba intre trei si cinci centimetri.

Alege pietre mai mari sau bucati din lemn special pentru acvariu si plante - pestii au nevoie de locuri in care sa se ascunda sau pe care sa le exploreze.

Plantele trebuie sa fie naturale, pentru a asigura oxigenarea. Alege plante dintre cele mai rezistente (Valisneria sau Bacopa) si incearca sa le asezi astfel incat sa maschezi filtrul de aer si termometrul.

Trebuie sa asezi plantele in functie de marimea lor. Astfel, plantele mari isi vor gasi loc in spate, plantele mici in fata, iar tu vei avea o priveliste foarte placuta, privindu-ti pestisorii inotand printre ele.

Pestii

Aceasta este marea provocare: ce fel de pesti alegi? Orice specie ti-ai dori, trebuie s-o cunosti bine dinainte. Intereseaza-te ce temperatura le trebuie pestilor, cat de sensibili sunt sau ce hrana prefera.

Daca iti doresti specii diferite, atunci trebuie sa vezi daca acestea pot trai in conditii asemanatoare si daca se tolereaza reciproc.
Vorbeste cu un specialist sau apeleaza la prieteni si cunoscuti care detin deja un acvariu.

Pestii pot fi cumparati de la magazinele specializate, iar preturile variaza. Ai grija, deoarece exista unii pesti care nu suporta singuratatea si atunci este nevoie sa cumperi mai multi din aceeasi specie. Important este sa nu suprapopulezi acvariul si sa nu faci asocieri nepotrivite.

Hrana

Hrana trebuie sa fie cat mai variata si, daca este posibil, alterneaza hrana uscata cu cea vie (anumite larve sau insecte). Poti cumpara exact ceea ce iti trebuie si hrana de care pestisorii tai au nevoie de la un magazin specializat.

Spune-i vanzatorului ce rase ai in acvariul de acasa si cat de mari sunt pestii. Vei evita, in felul acesta, sa cumperi granule prea mari, pe care pestii nu le pot inghiti.

Este foarte important dozajul. Nu trebuie sa ii hranesti insuficient, dar nici in exces (ceea ce ramane in plus se va depune pe fundul bazinului, va murdari apa si vei fi nevoita s-o schimbi mai repede decat e nevoie).

Stai langa ei atunci cand mananca si vei vedea ce cantitate le este de ajuns.
De regula, este bine sa ii hranesti de doua ori pe zi.

Intretinerea acvariului

La doua sau trei saptamani, este indicat sa te ocupi de apa din acvariu: aceasta nu trebuie schimbata in intregime, o poti improspata golind aproximativ un sfert din cantitate (cu ajutorul furtunului si al galetii). Daca o schimbi in totalitate, vei altera climatul cu care pestii sunt obisnuiti.

Daca folosesti apa de la robinet si nu ai timp sa tii apa in alte vase timp de cateva zile, pentru eliminarea clorului, exista substante (se gasesc la magazinele specializate) care rezolva aceasta problema in timp scurt.
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mihaela pe 3 Aug 2011, 17:42
    acvarii

    http://iasi.olx.ro/dau-acvarii-mici-pana-in-30l-cu-silicon-negru-iid-235594205

    0
    1

  • stefan pe 14 Nov 2010, 22:15
    hrana

    am un peste care se numeste biban soare si nu stiu cu ce sa-l mai hranesc

    1
    0

  • iova viorica pe 25 Mai 2010, 15:10
    pesti

    eu am un acvariu , si as dori sa stiu daca pot sa-l pun antrun bar. i-a 400l de apa,ce tipuri de peste as putea sa cumpar.

    0
    1

  • Cosmyn pe 3 Ian 2010, 21:23
    pesti

    miam luat pesti dak iai apa de la pompa sa o schimb fara sa o tin ar fi bun ??? va rog raspundetimi

    0
    1

  • Miki pe 7 Iul 2009, 20:47
    Decoratii

    Draga Eva,am luat si eu doi pesti azi si i-am pus intr-un bol lam decorat eu unpic dar nu stiu daca am facut bine daca am pus scoici multe si pietricele si mai ales am mai pus si niste frunze mici din plastic am facut bine?

    3
    1

  • badiceanu geta pe 15 Feb 2009, 18:03
    apa

    am un acvariu de 27 l,apa mi se inverzeste foarte repede,de ce?

    1
    0

  • cosi pe 3 Sep 2008, 11:38
    PeStI

    E am avut de mult acvariu dar acum miam luat unul de 54 l foarte frumos echipat cu detoate de la un magazin mai ramane sa iau doar plante pietre decoratiuni si bineanteles pestii.M-am decis s iau 2 scalari 5 neoni 4 xifo si 3 gurami.Dar am o nelamurire ce hrana ar fi buna

    5
    2

  • GURESOAE JEANINA MARIANA pe 25 Iun 2008, 23:01
    PESTII

    DRAGA EVA , AM CITIT CE ATI SCRIS DUMNEAVOASTRA SI MIA PLACUT , STITI EU AM UN ACVARIU SI AM MULTI PESTI , UNI TREBUIE SA FATE DEJA , AM SI DOI SCALARI , EU AM FILTRU , LUMINA SI TERMOMETRU , AM PLANTE ARTIFICIALE , DAR DIN PACATE AM SI PIETRICELE COLORATE , PE CARE LEAM PRIMIT DE LA O VECINA . EU AM MANCARE PENTRU PESTI , AM PURICI , VITAMINE SI BILUTE MICI . AS VREA DIN TOATA INIMA SA-MI RASPUNDETI . PA

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod