Reguli de etichetă. Cum să aranjezi masa pentru o cină festivă

Ocaziile speciale, așa cum sunt cinele festive de Sărbători, necesită aranjarea mesei într-un stil formal. Ca să faci o impresie bună, trebuie să cunoști regulile de bază
Iată cum se așază farfuriile, tacâmurile și paharele pe masă, pentru fiecare fel de mâncare servit:

Înaintea primului fel de mâncare

Ar putea părea inițial o misiune dificilă, dar după ce vei descoperi că stilul de a așeza farfuriile și tacâmurile este foarte logic, îți va fi mult mai simplu. De exemplu, începi să mănânci folosind tacâmurile de la exterior către interior. Ultimele tacâmuri pe care le vei folosi sunt cele așezate imediat lângă farfurie. Paharele cu picior sunt așezate în partea dreapta sus a farfuriei, iar farfuria pentru pâine este așezată în partea stângă sus a farfuriei centrale.
Tacâmurile trebuie așezate cu mânerele în linie cu partea inferioară a farfuriei. Paharul de apă se așază deasupra cuțitului pentru felul principal, paharul pentru vin alb în dreapta acestuia, iar cel pentru vin roșu în centru, în spatele lor.








Aranjarea mesei pentru supă

Supa se servește într-un bol sau într-o farfurie adâncă pentru supă, așezată deasupra unei farfurii întinse. Lingura pentru supă se pune în partea dreaptă, în exterior. După ce fiecare invitat a terminat supa și a pus lingura pe farfurie, bolul va fi luat împreună cu farfuria întinsă și lingura pentru supă.






Aranjarea mesei pentru cina festiva: pește

Peștele se serveșete pe o farfurie de dimensiune medie. Se folosește furculița scurtă și mai lată din extremitatea stângă și cuțitul pentru pește din extremitatea dreaptă.
După ce au terminat de mâncat, invitații ar trebui să pună cuțitul și furculița pe farfurie, în diagonală, cu capetele îndreptate la 4:20 și cuțitul cu lama îndreptată în interior.






Aranjarea mesei pentru felul principal

Farfuria și tacămurile pentru felul doi au fost îndepărtate, lăsând masa pregătită pentru felul principal. Farfuria mare și întinsă pentru felul principal poate fi adusă cu felul de mâncare, dar și goală, dacă mâncarea este servită la masă. În ambele cazuri, farfuria ar trebui să fie încălzită, cu excepția cazului în care felul principal este un preparat rece.







Aranjarea mesei pentru salată

Salata este servită pe o farfurie medie și se mănâncă cu furculița rămasă pe masă,în partea stângă, care este mai lată. După acest fel, farfuria pentru pâine, cuțitul pentru unt și ambele pahare pentru vin vor fi luate de pe masă, împreună cu farfuria și furculița pentru salată, lăsând masa pregătită pentru desert.








Aranjarea mesei pentru desert

Pe masă vor fi așezate o farfurie mică pentru desert, dar și o ceașcă de ceai sau cafea și o linguriță. Acestea din urmă vor fi plasate în partea dreaptă.
Tacâmurile pentru desert sunt lingurița și furculița așezate la începutul mesei deasupra farfuriei. Furculița pentru prăjituri este așezată cu dinții îndreptați în partea dreaptă, iar lingura este așezată cu cupa îndreptată în partea stângă. Singurul pahar rămas pe masă este cel pentru apă.





Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod