Motivul pentru care plângi atunci când tai ceapă

Chiar dacă îți place gustul cepei în mâncare sau alături de alte preparate, probabil că nu îți place atât de mult și să o tai.
Senzația de arsură, lacrimile și greșeala de a-ți șterge ochii cu mâna când tai ceapă îți spun ceva? Însă știința ne-a dezvăluit de ce plângi atunci când tai ceapă.

De ce plângi când tai ceapă?


Ceapa, împreună cu rudele sale apropiate precum usturoiul, face parte din familia Allium. Pe măsură ce crește ceapa, unul dintre lucrurile pe care le absoarbe din pământ este sulful. Ulterior, transformă sulful într-un aminoacid numit sulfoxid, iar sulfoxizii au o caracteristică interesantă - reacționează cu mediul lor pentru a forma un gaz.
Când tai ceapa, înseamnă că tai prin celulele microscopice individuale ale cepei și sulfoxidul reacționează pentru a forma gazul. Gazul acesta iese din ceapa tocată. Receptorii ochilor recunosc prezența unui gaz necunoscut și îi spun creierului să dea drumul lacrimilor, care protejează ochii de acest compus.

Gazul este eliberat doar atunci când tai ceapa. Procesul de gătire te ajută să scapi complet de prezența acestui gaz. Odată ce este încălzită ceapa, moleculele care formează gazul devin inerte, iar ceapa devine responsabilă doar pentru aroma pe care o dă mâncărurilor.

Cum poți evita lacrimile atunci când tai ceapă?


În același fel în care acționează căldura de la gătit când vine vorba de eliminarea gazului ce te face să plângi, și frigul poate opri enzimele care formează gazul din ceapă. Temperaturile scăzute încetinesc rata la care se eliberează gazul, așa că poți pune ceapa în frigider cu puțin timp înainte de a o găti.
De asemenea, poți lăsa rădăcina cepei netăiată până la sfârșit, deoarece aceasta este vinovată de eliberarea celei mai mari concentrații de gaz.

Poți încerca să deschizi și hota de la aragaz pentru a economisi câteva lacrimi, însă nu toate gazele provocate de ceapă vor fi îndepărtate în acest fel. O altă metodă este tăierea cepei sub apă, care se bazează pe același principiu de întrerupere a fluxului de gaz. Iar în cel mai rău caz, îți poți pune niște ochelari de protecție sau poți rezista eroic pentru un preparat gustos.

Cum poți să îndepărtezi mirosul de pe mâini după ce tai ceapă?


Pentru a îndepărta mirosul de ceapă de pe mâini, poți încerca 1-2 trucuri. Te poți spăla pe mâini cu zeamă de lămâie.
De asemenea, bicarbonatul de sodiu este o soluție cunoscută pentru neutralizarea mirosurilor.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod