Invenții accidentale care au schimbat lumea

Din când în când, dăm peste invenții care au apărut ca urmare a unui accident, dar au reușit să schimbe modul în care trăim.
Probabil că ai auzit despre invenții precum penicilina, care a fost făcută din greșeală și salvează milioane de vieți în prezent, însă există numeroase alte lucruri obișnuite, care au fost produse de greșeli, dar au devenit o parte a lumii noastre și o parte integrantă a vieții noastre. Poate că este dificil să-ți imaginezi viața fără aceste invenții accidentale, dar iată despre ce este vorba!

Ce invenții accidentale sunt printre cele mai cunoscute lucruri pe care le folosim?


1. Chipsurile de cartofi


În 1853, George Crum, un bucătar din New York, a tăiat cartofii extrem de subțire și i-a prăjit pentru a-l învăța pe unul dintre clienții săi o lecție. Acesta trimitea cartofii înapoi la bucătărie, deoarece se plângea că sunt prea moi.
Așa au fost inventate chipsurile de cartofi.

2. Cola


Un veteran al războiului civil, John Pemberton, a devenit farmacist. Acesta a vrut inițial să facă un medicament numit Cola și avea și cocaina printre ingredientele din rețeta sa. 

3. Stimulatorul cardiac


Stimulatorul cardiac a fost inventat atunci când Wilson Greatbach construia un dispozitiv de înregistrare a ritmului cardiac, dar a folosit un fir de mărime greșită pentru acesta. Rezultatul a fost un dispozitiv nou, care transmitea intemitent mici impulsuri electrice și, prin urmare, a luat naștere stimulatorul cardiac.

4. Cuptorul cu microunde


În timp ce lucra la un nou tub cu vid denumit Magnetron, Percy Spencer a făcut un experiment bizar cu popcorn, dându-și seama că experimentul său a făcut ca batonul său de bomboane din buzunar să se topească. Acesta a înțeles principiul undelor și, la scurt timp după aceasta, și-a folosit cunoștințele pentru a inventa primul cuptor cu microunde.

5. Conurile de înghețată


La Târgul Mondial din 1904, o companie de înghețată tot rămânea fără recipiente pentru a servi înghețata, pe când vecinii săi de la standul de vafe nu aveau niciun client. Proprietarii standului de înghețată au decis să înfășoare înghețata în vafe și astfel au apărut conurile de înghețată.

6. Teflonul


Roy Plunkett, un chimist care lucra pentru DuPont a descoperit accidental o substanță chimică în timp ce efectua câteva experimente. Această substanță chimică era nereactivă și nu se lipea.
Roy a brevetat-o imediat. Astăzi, această substanță este acoperită cu materiale și se numește teflon.

7. Materialul plastic


La începutul anilor 1900, șelacul era folosit pentru a asigura izolarea materialelor. Importul acestui material era foarte costisitor, deoarece era făcut de gândacii din Asia de Sud-Est. Leo Hendrick Baekeland, un chimist, a început prin urmare să facă experimente pentru a încerca să găsească un material mai ieftin, cu aceleași proprietăți de izolare. A inventat accidental materialul plastic.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod