De ce au lifturile oglinzi (nu, nu pentru selfie-uri)

Lifturile sunt de diferite forme și dimensiuni și au caracteristici diferite. Dar un lucru pe care îl au multe lifturi în comun sunt oglinzile. Când te gândești la un lift, nu îți vine nimic special în minte. Probabil că te gândești doar că te duce mai repede și fără efort la diferite etaje. Însă te-ai întrebat vreodată de ce au oglinzi lifturile?

Care sunt motivele pentru care lifturile au oglinzi?


Poate te gândești că oamenii sunt narcisiști, dar acesta nu este singurul motiv pentru care există oglinzi în ascensoare. Acestea au un scop mai mare decât să le ofere oamenilor o suprafață lucioasă care să le reflecte imaginea. Iată câteva dintre motivele pentru care lifturile au oglinzi!

1. Să pară mai spațioase


Ascensoarele pot fi spații foarte înghesuite. Poate fi cu adevărat incomod să stai într-un lift de mărimea unei camere mici. Multe lifturi au oglinzi pe partea opusă ușilor sau chiar și în spatele ușilor. Oglinzile păcălesc creierul să creadă că un spațiu mic și înghesuit este mai spațios.

2. Pentru persoanele claustrofobe


Claustrofobia este frica irațională de spații mici și înghesuite. Oamenii care suferă de această fobie nu suportă spațiile în care nu au loc.
Un lift poate declanșa această fobie și duce la apariția atacurilor de panică. Scopul unei oglinzi într-un lift este de a-l face să pară spațios. Acest lucru poate ajuta la calmarea unei persoane claustrofobe.

3. Reduc anxietatea


Mersul în sus și în jos într-o cameră mică de metal poate aduce cu sine gânduri negative în capul oricui. Spațiile înguste îi pot tulbura mental pe mulți oameni. De asemenea, există și teama că te vei prăbuși într-o cutie de metal. Oglinzile sunt perfecte pentru a distrage mintea pasagerilor de la astfel de gânduri.

4. Împiedică plictiseala


Nu e ca și cum ar fi muzică în lift sau vreun ecran care să îți arate videoclipurile tale preferate. Așa că s-ar putea să te plictisești.
Însă oglinzile împiedică plictiseala. Sunt o sursă de divertisment pentru oameni. O suprafață lucioasă poate distrage atenția celei mai plictisite persoane, deci nu este o surpriză faptul că oglinzile din lifturi sunt o distragere de la plictiseală.

5. Siguranță


Atunci când ești într-o cameră mică, înghesuită și plină cu străini, se pot declanșa tot felul de semnale de alarmă în capul tău. De cele mai multe ori, facem plimbări cu liftul cu persoane pe care nu le vom mai vedea vreodată în viața noastră. Oglinzile din lifturi le oferă oamenilor un avantaj. Poate fi cu adevărat util să te uiți la oamenii care arată suspicios, dar nu neapărat direct în ochi.

6. Accesibilitate pentru persoanele cu handicap


Persoanele aflate în scaune cu rotile sau în diferite vehicule pentru mobilitate nu pot folosi scările sau scările rulante, așa că liftul rămâne singura lor opțiune. Intratul în lift nu reprezintă o problemă, dar pentru persoanele care se află în scaune cu rotile poate fi dificil să iasă din spațiul respectiv.
Nu au vizibilitate în spate, așa că oglinzile îi ajută să iasă din lift.

7. Vanitate


Cel mai evident motiv pentru oglinzile din ascensoare este de dragul vanității. Oamenii își petrec timpul în lift aranjându-și costumele, verificându-și dantura, pieptănându-li părul. Îi ajută să se pregătească pentru orice întâlnire. Sunt instrumente foarte utile pentru distragerea atenției.

8. Călătorie mai rapidă


Înainte ca lifturile să aibă oglinzi, oamenii se plângeau la companiile producătoare că mașinăriile lor erau prea lente. Cercetările au arătat că oamenii nu aveau simțul spațiului și timpului când călătoreau cu un lift fără suprafețe reflectorizante, în timp ce oamenii care foloseau ascensoare cu oglinzi erau de părere că ascensorul era mai rapid.
Acest lucru este posibil în principal datorită faptului că oglinzile distrag atenția.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod