Lavandă

25 de întrebuinţări neobişnuite ale lavandei

Această plantă e utilă pentru atât de multe lucruri în afară de bucuria pură de a o privi şi de a-i inhala parfumul. Iată care sunt!

Lavanda e cunoscută mai ales pentru efectele sale calmante şi liniştitoare, dar există, de fapt, o mulţime de alte întrebuinţări mai puţin cunoscute ale acesteia.

Iată 25 de întrebuinţări ale lavandei pe care le poţi folosi în viaţa de zi cu zi:

1. Prietenul somnului
Vei reuşi să adormi mai repede dacă simţi miros de lavandă. Se pun câteva picături de ulei de lavandă într-o sticlă cu pulverizator şi se stropesc lenjeriile de pat şi păturile. Pentru cei mici, se pot ascunde în jucării săculeţi cu lavandă.

2. Purificator de aer

Utilizează o sticlă cu pulverizator pentru un amestec din apă şi 10 picături de ulei de lavandă şi stropeşte prin casă.



3. Parfum în sertare
Pune săculeţi de lavandă în sertare şi dupalpori pentru ca hainele tale să miroasă frumos.

4. Remediu anti-molii
Poţi împiedica moliile să îţi invadeze spaţiul sau să îţi distrugă lucrurile prin punerea săculeţilor de lavandă în dulapuri şi lăzi de depozitare.

5. Odorizant de covor
Adaugă câteva picături de ulei de lavandă în bicarbonat de sodiu şi presară amestecul pe covor, după care aspiră-l. Înlătură mirosul de animale!

6. Detergent şi dezinfectant pentru uz casnic
Indiferent dacă doreşti o alternativă mai sănătoasă la înălbitor sau alte produse chimice de curăţenie sau dacă încerci să stopezi răspândirea microbilor în casă, uleui de lavandă va face minuni.
Păstrează la îndemână o sticlă cu pulverizator care conţine un amestec obţinut prin amestecarea a 10 picături de ulei de lavandă şi două ceşti de apă. Din când în când, stropeşte şi apoi şterge suprafeţele respective.

7. Odorizant de toaletă
Ucide microbii şi împrospătează colacul de WC pulverizând un amestec din apă, o ceaşcă de oţet alb şi aproximatic 10 picături de ulei de lavandă. Şterge şi rezultatele vor fi durabile.

8. Curăţă rufele şi maşina de spălat
Adaugă câteva picături de ulei de lavandă în detergentul obişnuit şi vei scăpa de pete.
De asemenea, poţi adăuga ulei de levănţică în maşina de spălat pentru a ucide germenii.

9. Reduce stresul
Inhalează ulei de lavandă sau foloseşte-l pe încheieturi şi vei elimina tensiunea şi anxietatea. De asemenea, poţi folosi loţiuni de corp sau creme de mâini şi picioare cu lavandă pentru a te bucura zilnic de beneficiile ei.

10. Alungă insectele
Uleiul de lavandă amestecat cu un ulei de bază anti-insecte utilizat mai ales în locuri precum gleznele, spatele gâtului şi urechilor te va ajuta să alungi micile vietăţi enervante.

11. Soluţie de prim-ajutor
Ultilizează uleiul de lavandă pentru a trata muşcăturile de insecte şi arsurile minore, pentru că e un bun antiseptic şi un remediu contra mâncărimii.


12. E un bun antiinflamator
Adaugă câteva picături de ulei de lavandă în uleiul de jojoba, susan sau altele şi masează pentru a calma durerile.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod