Muncim si in concediu?

Cele cateva zile de concediu pe an nu ne ajung, de regula, sa facem tot ce ne-am dori. Zilele libere ni se par prea scurte si intoarcerea la birou mult prea aproape. Asta pentru unii dintre noi, pentru ca, pentru altii, concediul este o perioada numai buna pentru pus la punct sarcini profesionale...

Cat de bine sau cat de neindicat este sa iti iei de lucru si pe perioada concediului nu reprezinta subiectul analizei noastre. Pana la urma, fiecare dintre noi are un anumit motiv: fie suntem pur si simplu dependenti de munca si dezinteresati de concediu, fie avem propria afacere pe care nu o putem neglija nici un moment, fie suntem foarte motivati financiar si ni se pare firesc sa compensam si in timpul nostru liber...

Daca, insa, alegem sa tinem legatura cu biroul pe tot parcursul concediului, trebuie sa luam cateva masuri.
Daca noi am plecat spre cabana aflata in afara ariei de acoperire a telefoniei mobile, hotarati fiind sa discutam cu colegii la telefon cel putin o data pe zi, atunci planurile noastre sunt zadarnice.

Pe de alta parte, daca nu ne-am anuntat din timp familia ca avem de gand sa lucram in cele cateva zile de "huzureala", este posibil sa stricam timpul liber al partenerilor de vacanta. Tu, probabil, ti-ai facut un scurt program zilnic de sedinte prin telefon sau on line cu cei de la birou, in timp ce copiii deja te-au programat la sedinte de badminton sau inot de minim 10 ore pe zi.

Exista cablu de Internet?...

Afla din timp dotarile camerei de hotel. Foarte multe hoteluri din tara sunt conectate la Internet. Mai nou, si pensiunile din zona montana - nu te astepta la altitudini ametitoare - ofera astfel de canale de comunicare.
Daca te-ai hotarat pentru o vacanta in tara, atunci iti va fi mult mai usor cand vine vorba de comunicat cu biroul. Chiar de ar fi sa se intample ceva neasteptat, poti oricand sa dai o fuga la serviciu. Bineinteles, in limita in care esti dispusa la o scurta intrerupere a vacantei... In strainatate, solutia cea mai eficienta ramane mereu Internetul.

Am treaba...

Probabil doua cuvinte care nu ar trebui folosite intr-un concediu de odihna. Decizia de a lucra pe perioada vacantei este numai si numai a ta. Ia in considerare faptul ca persoanele de langa tine au asteptari fata de aceasta perioada din an, pe care au asteptat-o de la terminarea ultimului concediu...

Asa ca reprizele de "lucru" trebuie astfel organizate incat sa nu perturbe programul comun. In general, intr-o zi de vacanta, exista anumite perioade "moarte", in care toata lumea se odihneste intre doua activitati.
Ar fi cel mai indicat sa profiti de aceste ore pentru a verifica cum merg lucrurile la birou. Sau de ce nu, inainte de trezirea tuturor!

Doar in caz de urgenta...

Cat de mult te poti relaxa in timpul liber daca esti cu gandul mai mereu la birou? Alina Botezatu, managing partner in cadrul Perspective Group, ne-a spus ca "timpul liber este foarte afectat, daca mentinem mereu legatura cu serviciul. Nu ne putem deconecta si nu putem avea viata personala daca suntem mereu cu gandul la serviciu. Ambele aspecte sunt la fel de importante, si serviciul si viata personala".

Pastreaza Alina Botezatu legatura cu serviciul? "Cand era firma la inceput, pastram legatura cu serviciul aproape mereu. Acum insa in concediu pastrez legatura pe mail sau celular doar cu cativa clienti care semnaleaza urgente. Imi verific mailul odata la 2-3 zile.
Toti clientii sunt anuntati din timp ca sunt in concediu si nu ma contacteaza decat in situatii exceptionale (unul din 10).[...]

Nu cred ca trebuie neaparat sa avem mijloace de comunicare in concediu, depinde de noi si de pozitia in firma. Daca insa doar noi avem acces la anumite informatii, atunci evident ca trebuie sa mentinem legatura cu clientii sa ii ajutam, nefiind nimeni in masura sa o faca. Daca delegam din timp aceste lucruri altcuiva din firma, nu va mai fi necesar sa ne sune direct pe noi", incheie Alina Botezatu.

Indiferent de modul in care ne organizam programul, sa nu uitam ca aceste cateva zile sunt menite sa ne incarce cu energie pentru urmatorul an. Am treaba in concediu, dar rational!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod