Ce te faci cand seful "se da la tine"?

Afla cum ar trebui sa reactionezi
Sa spunem ca esti proaspat angajata, bucuroasa ca ai capatat postul mult visat, iar in cateva zile seful tau te invita la pranz, ca sa puteti discuta pe indelete proiectul la care lucrati. O atingere de maini, ca din greseala, inca una, o privire cu inteles si chiar un apropo completeaza tacamul de la masa. Ce e de facut, mai ales daca esti nou venita in companie si vrei sa-ti mai pastrezi si postul pentru care te-ai luptat atat?

Specialistii in resurse umane spun ca una dintre metodele de "lupta" cu o astfel de situatie este sa-i spui comeseanului tau ca ai un prieten sau ca esti implicata intr-o relatie sau, pur si simplu, sa-i sugerezi ca nu esti interesata. "Initial, masurile pot fi subtile: asezi in birou, la vedere, poze cu familia, daca ai, tii verigheta pe mana sau mentionezi partenerul/copilul (daca e cazul) in context, de fata cu persoana respectiva", recomanda Alina Negrea, senior partner la compania de resurse umane A Plus Performance din Bucuresti.


Daca te faci ca "ploua" s-ar putea sa dai de inteles ca nu-ti displace ideea unei relatii.

Si refuzul, fie direct sau indirect, poate fi cu doua taisuri. Fie va fi inteles, caz in care, de regula, barbatul va bate in retragere si va spune "m-ai inteles gresit", fie va fi interpretat intr-un mod nefericit, ca pe un joc al flirtului.

"De multe ori, singurul lucru care opreste avansurile este un drum la resurse umane", spune Anne Golden, partener la Outten & Golden din New York, citata de Forbes.com. Insa si aici lucrurile se pot termina prost, nu numai pentru tine, abia angajata, cat si pentru cel care te-a invitat la masa. Iar doua cariere distruse doar pentru un flirt parca nu merita.

Discutia "cu usile inchise"


Daca refuzul subtil nu functioneaza, este recomandabil sa ai o discutie "cu usile inchise" cu persoana respectiva. In aceasta discutie ii poti spune ca percepi comportamentul sau agresiv, prea intim pentru o relatie profesionala si ca ai prefera sa-l stopeze.
"E util sa-i spui si cum ai vrea sa se comporte pe viitor, intr-o maniera cat mai neofensiva. Adica ii poti spune: 'uite, eu ma simt agresata in momentul in care tu ma atingi pe mana cand vorbim. E un tip de apropiere pe care il permit celor foarte dragi de acasa si foarte rar prietenilor apropiati. As aprecia pe viitor sa eviti asemenea gesturi'", explica Alina Negrea.

Daca nici discutia nu are vreun rezultat si crezi ca superiorul sefului tau ar intelege situatia, abordeaza-l si explica-i prin ce treci. Mai poti cere mutarea in alt departament, in masura in care firma e destul de mare incat sa permita acest lucru.

Umorul te poate scoate din incurcatura


O solutie buna pentru cazul in care seful iti face apropouri si nu stii cum sa gestionezi situatia este umorul. Daniel O'Meara, avocat la firma Philadelphia Montgomery McCracken, citat de Forbes.com, sugereaza cateva fraze care te-ar putea scoate, pe moment, din incurcatura: "Hei, n-are nimeni un numar de apelare rapida la resurse umane?" sau "Pot sa imprumut telefonul tau pentru a-i spune nevastei tale ce-ai spus?".

Expertii recomanda celor care nu vor sa fie in situatia de a refuza avansurile sefului sa fie atente si la felul in care aleg sa mearga imbracate la serviciu.
"Si un costum poate sa fie foarte sexi. De aceea, cred ca este absolut necesar sa fie facuta o diferentiere clara intre sic si sexi. O fusta prea scurta ori un decolteu prea adanc atrag atentia si transmit semnale sexuale, de acceptare. La fel este si in cazul unui machiaj mult prea strident", este de parere Mihaela Stroe, experta in limbaj nonverbal.

Iata ce solutii au oferit pe Facebook prietenele Eva.ro:


"Seful meu 'se dadea' la mine, eu imi vedeam de munca, ii serveam cafeaua, ii raspundeam la glume cu aceeasi moneda, adica luam atitudine, ceea ce pe multi barbati ii sperie. Usor, usor a inceput sa isi piarda interesul fiindca nu obtinea niciun rezultat asa ca a trecut la urmatoarea din birou", spune Irina.

Anca marturiseste: "Eu cred ca si seful e tot barbat si nu prea isi da el seama decat ca vrea. Daca vrei sau nu vrei nu scrie pe nici o frunte. Aceasta problema are mai multe fete - daca este casatorit, daca tu esti casatorita, daca ti se pare normal sau anormal.
Eu una nu sunt de acord pentru ca acesti sefi se folosesc de puterea lor pentru a obtine mai mult de la angajata lui si nu ii prea intereseaza de ce repercursiuni au aceste avansuri asupra femeii".


"Depinde numai si numai de caracterul si personalitatea ficarei persoane, de prioritatile si nevoile ei. Sa nu fim ipocriti - daca am fi pusi intr-o asemenea situatie toti (toate) am cantari beneficiile, ceea ce inseamna ca nu am fi atat de scandalizate chiar din momentul T0. Situatia depinde de multe variabile. Probabil ca scarba si revolta ar creste direct proportional cu varsta si burta sefului", este de parere Ingrid.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • miro pe 21 Iul 2010, 17:18
    placere si parvenire

    problema se pune in felul urmator:ea nu simte nevoia de sex?in acest caz impusca doi iepuri dintr-un foc. daca are un sot ideal[ceea ce nu prea se intalneste ]atunci refuzi,inregistrezi,tipi."ma hartuieste" etc.daca ar fi sotia?dupa 3,5 ani dipare iubirea.ar fi un adulter tacit.nici eu nu voi fi usa de biserica.sau divortam.cred ca mai bine ar fi sa se abroge legea adulterului.epoa matriarhal-patriharhalaDzeu:".eu ti-am dat-o ca s-o dai nu sa vii cu ea in rai."..

    1
    1

  • Bianca pe 21 Iul 2010, 14:04
    ....in vreme de criza:)

    Eu asa as fi completat titlul:) Adica: ce faci daca seful se da la tine in vreme de criza? Pai...exista mai multe variante: daca esti o tipa "usoara" e o binecuvantare, ca ai sanse sa ramai cu salariul intreg. Dar in cele mai multe dintre cazuri raspunsul este "incerci sa ramai verticala si totodata sa-ti pastrezi job-ul!" Cam putine alternative, nu?

    1
    1

  • Ldy_Lvndr pe 20 Iul 2010, 19:18
    Exprimare!!

    Ce exprimare e asta? Expresii de genul "se da la tine" sunt bune in curtea scolii si nu isi au locul intr-o exprimare formala, cum este cazul unui articol, fie el si pe net! Restul articolului e scris intr-un limbaj profesional, cu ce v-a gresit titlul?

    1
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod