7 strategii pentru a lasa serviciul deoparte in vacanta

Chiar daca vremea ne-a cam jucat feste, luna iulie anunta cu siguranta perioada vacantelor la mare, la munte sau in strainatate. Te asteapta cateva...
Chiar daca vremea ne-a cam jucat feste, luna iulie anunta cu siguranta perioada vacantelor la mare, la munte sau in strainatate. Te asteapta cateva saptamani bine-meritate de relaxare totala in care iti propui sa uiti complet de toate grijile de la serviciu si de toate problemele de peste an. Dar oare ai reusit vreodata sa te deconectezi complet de la acestea?

Studiile arata ca din ce in ce mai multi oameni continua sa-si rezolve diverse probleme profesionale chiar si in timpul vacantei. Datorita tehnologiilor de ultima generatie, ne putem continua colaborarea si implicarea in rezolvarea problemelor de la birou chiar si de la mii de kilometri distanta. Internetul iti este acum la indemana si datorita laptop-ului, dar si telefonului mobil.

Insa, nu uita de nervii tai care au nevoie de deconectare completa pentru a se putea relaxa si reface in vacanta pentru ca apoi sa fie in forma pentru a infrunta lunile care urmeaza pana la urmatoarea vacanta.
Oare de ce nu reusesti sa uiti de serviciu si s alasi toate problemele deoparte pentru cateva zile? Uneori, poate fi vorba de un sef neintelegator care sa te sune in fiecare zi si sa te intrebe diverse lucruri legate de munca ta de la birou, iar aceste mici intreruperi sa-ti strice toata buna dispozitie. Insa, alteori, chiar tu simti nevoia sa ramai conectata in permanenta la ceea ce se intampla la birou in lipsa ta.

Se pare ca in acest caz exista teama de a nu-ti pierde antrenamentul - probabil te gandesti ca relaxarea totala, folosirea energiei doar in activitatile de placere din timpul vacantei te vor impiedica sa-ti reiei ritmul la intoarcere si sa nu mai faci fata cerintelor profesionale.

In realitate, aceasta atitudine este complet gresita. Continuand sa te impovarezi cu responsabilitati intr-un moment in care organismul tau a ajuns la limita, nu va face decat sa scoata la suprafata toata tensiunea acumulata in timpului lunilor de lucru si astfel sa-ti pierzi pasiunea pentru activitatea pe care o desfasori.
Cu siguranta vei avea momente in care te vei intreba: "Oare de ce fac lucrul asta?"

Potrivit specialistilor, relaxarea acumulata in vacanta se evaporeaza intr-un timp cuprins intre 90 de secunde si 90 de minute dupa ce ne reintoarcem la serviciu. Nici nu ne mai mira de ce ne inspaimanta gandul la dimineata urmatoare. Majoritatea angajatilor face eforturi imense in cele doua saptamani de vacanta sa se relaxeze si apoi inca doua saptamani pentru a reintra in ritmul normal de lucru. Oare merita? Specialistii spun ca da.

Daca te gandesti la alternativa de a nu mai pleca nicaieri, de a nu-ti mai lua saptamana in care sa respiri usurata si care sa te faca sa privesti si altfel viata pe care ti-ai construit-o, atunci cu siguranta iti vei da seama ca toate aceste eforturi merita. Daca esti constienta de surplusul de efort pe care trebuie sa-l faci pre si post vacanta, atunci inseamna ca esti practic pregatita pentru ceea ce te asteapta.


Pentru a te asigura ca te vei bucura din plin de toate beneficiile vacantei, afla care sunt sugestiile consilierilor pe probleme de stres cauzat de programul supra-incarcat de lucru:

1. Pregateste-te cu trei saptamani inainte de a pleca in vacanta, pregateste-i pe colegii de serviciu cu aluzii referitoare la problemele elementare care vor ramane in sarcina lor in perioada respectiva;

2. Deleaga anumite responsabilitati unor anumite persoane;

3. Desemneaza o persoana de incredere care sa faca fata situatiilor de criza si care poate rezolva problemele urgente;

4. Stabileste un singur numar de contact cu biroul astfel incat sa nu fii asaltata cu telefoanele de la toti angajatii;

5. Stabileste un anumit moment din zi in care poti fi disponibila pentru urgente si nu face exceptii - de exemplu, vei raspunde la telefon in fiecare zi la ora pranz;

6. Da-i de inteles sefului ca in cazul in care vei fi deranjata prea mult in vacanta, astepti ca munca sa-ti fie rasplatita cum se cuvine;

7. Programeaza-ti e-mail-urile, telefoanele de serviciu si orice alta cale de comunicare cu biroul sa raspunda cu un mesaj standard care sa anunte ca esti plecata in vacanta si ca vei raspunde problemelor respective la intoarcere.
Specifica numele unei alte persoane de contact.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod