Obtine maximum de succes in cariera

Mai mult decat oricand, persoanele tinere au posibilitatea sa-si inceapa propria afacere, sa ocupe functii de conducere in companii importante, sa demareze...
Mai mult decat oricand, persoanele tinere au posibilitatea sa-si inceapa propria afacere, sa ocupe functii de conducere in companii importante, sa demareze proiecte ambitioase si sa se afirme profesional la o varsta destul de mica. Si, totusi, ce anume ii impiedica pe unii dintre noi sa dea gres in domeniul profesional?

Iata care ar fi concluziile la care au ajuns psihologii in afaceri si specialistii in dezvoltarea profesionala:

1. Sindromul impostorului - nu-ti fie teama de inaltimi

Acrofobia - teama de inaltimi - este o metafora care se poate aplica si in viata profesionala. Daca suferi de acrofobie, vei avea sentimentul - la nivel subconstient - ca locul tau nu se afla acolo unde esti - ca esti prea sus. Ai impresia ca esti o impostoare si ca cineva, intr-o buna zi, te va demasca si va demonstra ca habar nu ai despre ce vorbesti si ce faci. Este un sentiment asemanator cu cel pe care il ai daca ai avea picioarele prinse la parterul unei cladiri, iar capul se afla tocmai la etajul al zecelea al acesteia. Este un sentiment ingrozitor de inconfortabil pe care trebuie sa-l suporti.

Acrofobia profesionala apare de cele mai multe ori daca in copilarie ai primit mesaje de genul: nu te intinde mai mult decat iti este plapuma; nu cere niciodata prea mult. Esenta acestor mesaje s-ar traduce in: este periculos sa te gandesti prea mult la tine. Probabil ca citesti in presa de un tanar de 26 ani care este milionar in dolari si care pretinde ca stie totul. Insa, ceea ce nu stii, este ca exista intr-adevar tineri la 26 de ani care se bucura de un succes imens, dar care sunt ingroziti de ceea ce li se intampla, de obligatiile carora trebuie sa le faca fata vrand nevrand.

Solutia Exista, intr-adevar, o solutie la aceasta problema, iar primul pas este sa o identifici. La acest nivel, problema este ca esti atat de prinsa de sentimentul ca esti o impostoare, incat nu mai observi faptul ca toata lumea are calitati, dar si slabiciuni. Daca vei merge in fiecare birou si vei analiza cu atentie capacitatile fiecarei persoane in parte, vei descoperi cum fiecare individ are calitati pentru un anumit domeniu si este absolut neindemanatic in altele.

Nu trebuie sa te invinovatesti. Ia-ti mai mult timp si prefa-te ca joci acest rol in cel mai natural mod. Toata lumea face acest lucru. Actioneaza ca si cum te-ai indrepta mereu catre succes, fa-ti temele, iar restul va veni de la sine. Daca oamenii vor veni la tine si nu te vor vedea fluturandu-ti si frangandu-ti mainile - oricat de mult ti-ai dori sa le fluturi si sa ti le frangi - atunci cu siguranta vor avea mai multa incredere in tine.
Acestia isi vor exprima aceasta incredere, iar tu te vei simti din ce in ce mai increzatoare si de aici va porni o spirala catre succes.

Aparatorul drepturilor - viata nu este corecta

Uneori, lucrurile se intampla in cel mai logic mod cu putinta. Echipa care obtine cele mai multe victorii, castiga; cel care bifeaza cele mai multe raspunsuri corecte, obtine nota maxima. Iar alteori, lucrurile sunt ingrozitor de irationale. Nepotul cuiva obtine un loc de munca in locul tau; un angajat incompetent obtine promovarea inaintea ta. Aparatorul drepturilor este o persoana care nu poate accepta ca viata este nedreapta si care va insista ca toate propunerile, ideile si rezultatele sa fie analizate rational si corect. Aparatorul drepturilor insista sa lupte pentru ceea ce este "bine" pana cand toata lumea isi pierde rabdarea.

Aceste persoane s-ar putea sa aiba unele idei stralucite, insa sunt extrem de ineficiente in implemetarea lor. Si este destul de frustrant sa nu-ti vezi ideile puse in practica. Dar este o mare diferenta intre a avea dreptate si a fi eficient, iar toate aceste sentimente de enervare si furie nu vor face decat sa-ti blocheze drumul. Astfel de emotii te pot impiedica sa vezi modalitatea prin care ai putea obtine ceea ce iti doresti. Oamenii cad in aceasta capcana de foarte multe ori si nici macar nu-si dau seama. Daca stii ca in forul tau interior si tu obisnuiesti sa vezi lucrurile doar in alb si negru - ai grija. Viata este nedreapta. Daca nu vei reusi niciodata sa accepti acest lucru, atunci nici nu vei reusi sa-ti folosesti perseverenta pentru a face ca norocul sa se intoarca si de partea ta.

Solutia Expertii recomanda ca atunci cand o persoana care gandeste in alb si negru are unele idei despre ceea ce trebuie facut in companie sa se adreseze sefului direct prezentandu-le ca si cum nu ar fi inca formate definitiv: "Uite ce mi-ar placea sa fac", ar trebui sa spui. "Dar vreau sa aflu si parerea ta". O astfel de abordare ii va da sefului tau sentimentul ca se implica in ideea ta. De asemenea, exista mai multe variante de abordare recomandate de catre experti: "Ma intrebam daca exista si un alt mod de a privi aceasta situatie". Folosind cuvinte sau fraze prin care vei sugera ca vezi si portiunile gri ale unei situatii, cu siguranta vei avea mai multe sanse de castig.

3. Eroul - Succesul are un pret

Eroul este persoana care incearca in permanenta sa faca prea mult si sa impinga lucrurile la extrema.
99% nu este deloc un procent acceptabil pentru Erou. Stabilirea unor teluri ambitioase si eforturile din greu pentru a le atinge nu sunt deloc un lucru rau, ci doar firea impulsiva a Eroului constituie o problema. Este foarte greu sa-ti iamginezi cum eroismul este un obstacol in calea succesului, deoarece eroii par a avea de cele mai multe ori succes. Si cum noua economie inseamna de cele mai multe ori cultura macho, somnul este pentru trantori. Se presupune ca trebuie sa muncesti din greu daca vrei sa fii pe picior mare, insa, de cele mai multe ori, ramai doar cu munca din greu.

Problema Eroului nu este succesul, ci modalitatea prin care il poate obtine. Un erou face orice este nevoie pentru a obtine ceea ce isi doreste. Isi va consuma toate resursele necesare si va face orice fel de sacrificiu care trebuie facut. El va darama castele, va ridica poduri si va exploda prin ziduri daca la 100 de metri distanta se afla o usa prin care trebuie sa treaca.

Insa, Eroul nu vede pretul "ajungerii in varf". El se uita in jur si spune: "Ce echipa buna suntem! Hai sa sarbatorim! Am reusit!", dar nu vede ca nici unul din colegii sai nu se bucura si nu se distreaza la petrecere. Le este rau si sunt epuizati. Majoritatea oamenilor de la petrecere au cearcane la ochi, iar sotii sau sotiile ameninta cu divortul, deoarece nu au mai ajuns demult acasa la o ora normala. Pretul succesului nu se arata la prima privire, dar este ingrozitor de real.

O parte a problemei consta in faptul ca Eroul este un comandant si nu un lider. Eroul comanda fara sa se gandeasca la oamenii din echipa, alergand sa indeplineasca tel dupa tel. Exista momente cand si liderii sunt nevoiti sa ia decizii grele si le cere oamenilor sa faca eforturi suplimentare, insa Eroul este incapabil sa ia temperatura grupului pe care il conduce si sa-si dea seama cand este momentul sa se opreasca. Nici macar o masinarie nu poate functiona in ritmul acesta. Sa fii un erou poate sa dureze o vreme, dar organizatiile care sunt conduse de eroi sigur se vor impiedica de bariere.

Solutia Cea mai mare provocare pentru Erou este sa recunoasca semnele epuizarii atunci cand acestea apar. Un simptom poate fi constituit din perfomantele scazute ale angajatilor. Membrii echipei au rezultate slabe cand li se cere sa rezolve diferite lucruri in acelasi timp si se descurajeaza deoarece fac mari eforturi sa se pastreze deasupra liniei de plutire. Daca vei privi cu atentie calea pe care a ajuns Eroul acolo unde este, o vei vedea presarata cu oameni nervosi, epuizati, nemultumiti - oameni a caror munca nu a fost recunoscuta.
Vei auzi de cele mai multe ori: "Am lucrat cu aceasta persoana candva, dar nu imi mai doresc sa fac afaceri cu ea. Nu-mi place felul in care actioneaza". Sau vei gasi angajati puternici si performanti care isi cauta un alt loc de munca.

4. Aparatorul linistii - inchizatorul de conflicte

Daca Eroul munceste prea mult si se vede pe sine ca un comandant al unitatii, Aparatorul linistii se vede ca un diplomat, lipiciul care aduna totul laolalta. Daca esti o aparatoare a linistii, atunci ceilalti te vor percepe ca fiind o persoana calma. Nu esti o fana a conflictelor si nu iti place sa dai explicatii indiferent de situatie. Conflictele, atunci cand ies de sub control, pot fi un lucru chiar bun. Conflictele pot face ca un produs prost sa nu mai apara pe piata. Conflictele pot crea idei noi - "nu, gresiti cu totii" poate fi urmat de "daca vom face lucrul asta in schimb?". Conflictele pot fi teza / antiteza / sinteza, atunci cand frictiunile dau nastere noilor idei. Linistea nu este intotdeauna atat de buna pentru companie precum vrea Aparatorul linistii sa creada. Acestuia ii este, pur si simplu, teama de conflicte si nu se simte confortabil intr-o astfel de situatie.

De asemenea, cei care evita conflictele nici nu stiu ce au de facut in situatiile respective si nu stiu sa fie constructivi atunci cand dezaproba sau cand fac o sugestie. Frica de conflict este frica de putere si de propria ta putere. Este frica de a face greseli ireparabile, teama ca exprimarea emotiilor sa nu degenereze. Este ceva de genul: "Sunt furioasa si nu stiu ce sa fac". Poti sa tipi la cineva si sa regreti acest gest peste 10 minute. Apoi te vei gandi: "of, am spus toate lucrurile acelea, acum au iesit la suprafata si nu le mai pot aduce inapoi".

Solutia Aparatorului linistii ii este teama sa-si piarda controlul - ca va sari peste masa si se va arunca asupra celeilalte persoane. O va anihila sau va fi anihilat. Persoanele care stiu sa faca fata conflictelor sunt cei care au avut parte de acestea din plin si carora nu le este teama de ele. Conflictul nu este ceva cu care nu te simti confortabil la modul abstract. Nu te vei simti niciodata confortabil cu un conflict in care nu te angajezi. Incearca sa te desensibilizezi sistematic. Incepe prin a crea un mic conflict cu cineva care te enerveaza la restaurant - cineva cu care probabil nu te vei mai vedea niciodata. Inainteaza pas cu pas pentru a-ti dovedi ca esti in stare sa faci fata unui conflict.
Nimeni nu moare din asta si chiar vei mai putea sta de vorba cu persoana respectiva dupa ce va rezolvati conflictul.

5. Procrestinatorul - (fara) rusine tie

Procrestinarea are multe lucruri in comun cu rusinea. Nu vrei sa incerci sa faci un anumit lucru, deoarece - rational sau irational - simti ca rezolvarea acelei probleme te va face sa-ti fie rusine intr-un fel sau altul. Rusinea ta iese la iveala atunci cand nu esti in stare sa faci fata provocarilor, sa te expui in public sau sa-ti reprezinti compania fara compromisuri.

Procrestinatorul isi indeplineste pana la urma obligatiile pentru ca apare un deadline sau de rusine ca nerezolvand o problema sa nu atarne greu la rusinea de a nu face bine un anumit lucru. Indiferent de ceea ce face Procrestinatorul, acesta simte ca nu este suficient de bun. Acesta se viseaza in varful muntelui, dar nu vrea niciodata sa invete cum sa urce. Isi imagineaza ca toata lumea il priveste cum incearca sa urce pe munte. Ideea de a fi in clasa elementara este umilitoare. Acesta va face orice pentru a evita o astfel de rusine. Astfel incat, niciodata nu va incepe nimic, nu va invata nimic si nu va face primii pasi catre ceva.

Solutia Primul pas pentru a evita procrestinarea este recunoasterea faptului ca rusinea nu este un demon atat de fioros. Nu inseamna ca indemanarile tale nu sunt potrivite. Tu incerci doar sa eviti o anumita emotie care s-a dezvoltat direct proportional cu subconstientul tau. Modalitatea de a-ti trata aceasta rusine este sa o privesti in fata si sa o experimentezi. Fii atenta la felul in care te simti si vezi cand rationalizezi prea mult in loc sa incerci sa te simti mai bine. Nu iti spune: "Ei bine, daca realizez un proiect si nu este perfect, nu este nimic rau deoarece nimeni nu este perfect". Pastreaza-ti sentimentul de rusine 45 de secunde si apoi fa cu totul altceva. Abia dupa aceea poti reveni asupra proiectului cu pricina si sa faci ceva impotriva durerii pe care o resimti. Acum vei avea rusinea in sange. Sa te simti jenata face parte din fiinta umana.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod