Pastreaza-ti bugetul sub control

Sa-ti creezi si sa-ti organizezi cat mai bine bugetul personal este o parte importanta a planificarii financiare personale. Ti s-a intamplat ca in fiecare zi de...

Sa-ti creezi si sa-ti organizezi cat mai bine bugetul personal este o parte importanta a planificarii financiare personale. Ti s-a intamplat ca in fiecare zi de salariu sa-ti propui sa nu mai cheltui nebuneste si sa-ti organizezi cat mai bine finantele? Si de cate ori ai reusit sa faci acest lucru? Daca iti spui ca aceasta este o promisiune greu de tinut, iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa-ti planifici cat mai bine bugetul personal.

Pasul 1
Determina care este castigul tau lunar: ia in considerare toate sumele de bani de care beneficiezi in fiecare luna sub diferite forme: salariu, sporuri salariale, venituri realizate din activitati auxiliare, diverse beneficii primite de la serviciu sau de la stat, etc. Apoi calculeaza si afla la cat se ridica suma castigurilor lunare.
Pasul 2
Fa o lista cu toate cheltuielile "fixe" si "variabile" - cum ar fi cheltuielile casei si utilitatilor, mancarea si transportul. Nu uita sa aloci o anumita suma pentru imbracaminte, ingrijire medicala, nevoile copilului, cheltuieli personale, recreere si urgente/reparatii.

Nu uita de cheltuielile anuale sau bi-anuale (impozite, asigurare) si pune deoparte in fiecare luna o anumita suma care sa fie disponibila in momentul in care apar astfel de cheltuieli. Daca te vei gandi din timp la acestea, nu vei intampina dificultati atunci cand va trebui sa le platesti.

Pasul 3
Afla care este suma care ramane disponibila dupa ce vei scadea totalul cheltuielilor lunare din totalul castigurilor lunare.

Pasul 4
Listeaza ratele la care te-ai angajat si fa un bilant al cheltuielilor achitate prin cartea de credit.

Daca nu stii exact care sunt acestea, acum este momentul sa afli.

Pasul 5
Acum este momentul sa afli care este suma reala care iti ramane in urma tuturor acestor cheltuieli. Daca suma rezultata este cu minus, atunci inseamna ca nu esti pregatita pentru pasul 6 rezervat stabilirii telurilor. Poate ca ar trebui sa te sfatuiesti cu o persoana de specialitate pentru a afla cum poti face ca aceasta suma sa fie pozitiva.

Pasul 6
Acum este momentul sa-ti stabilesti teluri pe termen scurt si pe termen lung. Fa o lista cu tot ceea ce ti-ai propus. Iata o lista orientativa:
- scopuri de lunga durata: achizitionarea unei locuinte, urmarea unor cursuri de specializare, retragerea din serviciu peste cativa ani, etc.
- scopuri de scurta durata: imbunatatiri ale locuintei, o masina noua, o vacanta in strainatate, etc.
- alte investitii pe care ti le doresti: formarea unui capital, achizitii de valoare - tablouri, bijuterii; aparate electronice, etc.

Dupa ce ti-ai facut aceasta lista, afla care este suma lunara pe care ar trebui sa o rezervi pentru a-ti atinge aceste teluri.

Organizeaza bugetul familial
Daca bugetul familiei tale este oscilant, acum este momentul sa iei un pix si o hartie si sa faci un plan financiar al familiei. Iata cateva sfaturi in acest sens:

bugetul trebuie croit in functie de nevoi, prioritati si dorinte, acordand o atentie deosebita telurilor personale;

fii cat se poate de realista in ceea ce priveste cheltuielile lunare sau anuale - taxe, facturi, asigurari, vacante, imbracaminte, etc;

mai intai afla care este suma de bani care ramane in urma achitarii tuturor cheltuielilor si apoi stabileste care ar putea fi achizitiile aditionale;

nu uita sa opresti o oarecare suma de urgenta care sa fie disponibila in orice moment pentru cheltuieli neprevazute;

implica-i pe toti membrii familiei atunci cand stabilesti prioritatile si cand hotarasti care va fi suma alocata fiecarui scop in parte;

nu uita ca esti singura care poate mentine un anumit nivel al bugetului.
Daca vei cheltui fara sa te gandesti cu atentie si sa planifici cumparaturile, atunci risti sa-ti distrugi intregul plan de economii si scopuri stabilite;

nu intra in panica daca toate cheltuielile lunare vor depasi castigurile. S-ar putea sa fie nevoie sa-ti revizuiesti bugetul doar atat cat este nevoie. Daca aceste cheltuieli sunt mai mici decat castigurile, atunci te poti bucura de economii puse deoparte si alocate achizitionarii unei locuinte sau a unei masini noi.

Cum poti sa cheltui mai putin in supermarket
Poti cheltui sume fabuloase in supermarket-uri. Acesta nu mai este deloc un secret! Iata ce poti face in acest sens:

1. Fa-ti o lista inca de la inceput. Incearca mai intai sa selectezi produsele care se afla pe aceasta lista a prioritatilor. Nu uita care sunt legumele si fructele de sezon: acestea sunt de obicei mai ieftine. Cauta intotdeauna retete de mancare care contin ingrediente mai putin costisitoare, carne mai ieftina sau chiar deloc.

2. Nu cumpara sub impulsul de moment. Daca ai gasit un produs in afara listei de acasa si pe care stii ca il vei folosi in viitorul apropiat, atunci cumpara-l. In schimb, nu te lasa prada tentatiei de a arunca in cos tot ceea ce iti atrage atentia pe moment. Verifica-ti cumparaturile inainte de a ajunge la casa de marcat. Cauta produsele care se afla in promotie.

3. Lasa-ti copiii acasa cu sotul sau cu o vecina. Nimeni nu are inima sa nu-i faca pe plac unui ingeras de copil care ne cere sa-i luam tot felul de ciocolatele si bombonele viu colorate. Magazinele sunt recunoscute pentru arta de a aseza toate aceste bunatati tentante cat mai la vedere si al indemana copiilor.


4. Marile supermarket-uri sunt in general mai ieftine decat cele mici. Acest lucru se datoreaza reducerilor foarte mari, insa trebuie sa fii atenta la cantitatea pe care o vei achizitiona. Nu este recomandabil sa faci cumparaturile saptamana de saptamana din acelasi supermarket, ci dimpotriva, este o idee buna sa le schimbi periodic.

5. Priveste in sus si in jos. De obicei, produsele foarte scumpe sunt asezate pe rafturi la nivelul umerilor, iar cele ieftine sunt ori foarte jos, ori foarte sus. Este bine sa arunci o privire peste tot.

6. Ia-ti cu tine un calculator. Iti vei dori sa faci comparatii intre preturi. Un pret mai mic pentru o cantitate mai mare este o afacere buna doar daca ai la ce sa folosesti toata cantitatea respectiva. Dar daca vei ajunge sa arunci o parte din aceasta, atunci nu mai poti considera ca ai luat un chilipir.

7. Evita produsele preambalate si gata preparate. Sunt mai la indemana, insa in nici un caz nu constituie un avantaj din punctul de vedere al banilor.

8. Hraneste-te sanatos. O dieta sanatoasa este cu mult mai putin costisitoare decat una nesanatoasa. Orezul, cartofii, fructele si legumele sunt cu mult mai ieftine decat carnea. Asta nu inseamna ca trebuie sa fii vegetariana, dar nici nu este sanatos sa-ti satisfaci foamea doar cu carne. De asemenea, vei avea de platit si consultatiile la medic mai tarziu.

9. Compara preturile din supermarket cu cele de la macelarie. De cele mai multe ori, cunostintele tale la gatit te vor ajuta sa mananci mai ieftin si mai sanatos. Foloseste carne de pui, vita si peste.
Sunt mai sanatoase decat carnea de porc.

10. Cumpara doar produse alimentare de la supermarket. De obicei, produsele cosmetice, de farmacie sau papetarie sunt mai scumpe aici si mai ieftine la magazinele de profil. De asemenea, produsele pentru curatenie vor face o mare diferenta daca vei lua produse generice pe care le poti utiliza pentru mai multe suprafete.

11. Ia-ti de mancare la serviciu sau la scoala. Iti poti face sandwich-uri acasa si astfel mancarea te va costa mai putin decat daca vei lua masa in oras. Limiteaza iesirile in oras. Majoritatea familiilor iese in oras doar la ocaziile speciale. O masa la restaurant poate isnemna foarte multi bani cheltuiti. De asemenea, cina este intotdeauna mai scumpa decat pranzul sau micul dejun. Ai grija cand alegi bauturile alcoolice si desertul - s-ar putea ca nota de plata sa fie mai mare decat te-ai fi asteptat.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod