Liana Sărmăşan dezvăluie o parte dintre secretele însoţitoarelor de bord

Lucrează de un an de zile la Wizz Air şi este convinsă că acesta este cel mai bun job pe care l-ar fi putut avea vreodată. Îi place să zboare la Barcelona, îi plac oamenii de acolo, îi place viaţa, îi plac locurile.
Lucrează de un an de zile la Wizz Air şi este convinsă că acesta este cel mai bun job pe care l-ar fi putut avea vreodată. Îi place să zboare la Barcelona, îi plac oamenii de acolo, îi place viaţa, îi plac locurile. Între două zbori, Liana Sărmăşan, ne-a răspuns la câteva întrebari legate de această meserie care pare atât de complicată.

De ce calităţi ai nevoie ca să ajungi însoţitoare de bord?

Trebuie să fii o persoană plăcută, să ai mereu zâmbetul pe buze chiar şi atunci când eşti prea obosită sau ai vreo problema şi cel mai important trebuie să ai foarte multă răbdare.

"Uite, uite ea e fata care a fost pe zborul meu"

Cum arată viaţa unei însoţitoare de bord?

Lucrând la Wizz Air, ai o viaţă plină de surprize. Se poate întampla ca atunci când mergi la cumpărături sau te plimbi pe stradă  ca o persoană normală, să întâlneşti un pasager care să ţipe: "Uite, uite ea e fata care a fost pe zborul meu".
Altfel, suntem persoane normale cărora le place ceea ce fac şi care se relaxează în timpul liber, fiecare în felul său.

Care sunt cursurile pe care trebuie să le urmezi ca să ajungi însoţitoare de bord?

În primul trebuie să ştii engleza foarte bine. Apoi, dacă treci de toţi paşii interviului, vei avea 8 săptămâni de cursuri ce se vor încheia cu un examen scris de licenţă şi o parte practică despre metodele de evacuare.

Viaţă personală ai, pentru că din exterior există percepţia conform căreia însoţitoarele de bord şi piloţii sunt în general oameni fără obligaţii, tocmai din cauza programului?

În primul rând, sunt căsătorită, ca mulţi alţi membrii ai echipei. Apoi, zborurile noastre nu sunt atât de lungi. Întotdeauna ne întoarcem în aceeşi zi. Deci... este mult mai plăcut decât să lucrez 8 ore pe zi la un birou. În plus, avem mai multe zile libere pe care le putem petrece alături de familie şi de cei dragi.


"La un moment dat am intrat într-un stol de păsări şi am vrut să vedem cine zboară mai repede."



Care este linia ierarhică în această meserie? Poţi ieşi la pensie ca şi însoţitor de bord sau există posibilitatea de avansare?

În primele 9 luni, ajungi să lucrezi ca însoţitor de zbor junior, apoi însoţitor de zbor senior, trainer, intructor, manager de bază etc. Şi între timp ai toate şansele să devii Ambasador Wizz Air.

Care a fost cel mai grav lucru care ţi s-a întâmplat de când practici aceasta meserie?

De când lucrez la Wizz Air, nu am avut parte de evenimente grave. La un moment dat am intrat într-un stol de păsări şi am vrut să vedem cine zboară mai repede, dar nu s-a întâmplat nimic şi am aterizat în siguranţă.

Tot din exterior pare că această categorie de oameni trăieşte, din punct de vedere financiar, foarte bine. Care este adevarul de fapt?

Înainte de a vorbi despre bani, trebuie să ne gândim că este un job care atrage o mare responsabilitate. În ceea ce priveşte salariul, cred că este o recompensă justă.


Ce faci ca sa te relaxezi?

Imi place să dansez, aşă că atunci când pot, fac acest lucru. Fie că se întâmplă în faţa televizorului, urmărind un post de muzică, fiind acompaniată de caţelul meu.

Ce le spui celor care fac atac de panica în avion. Exista vreun secret care să-i ajute să treacă peste frica de zbor?

Trebuie să le vorbeşti cu calm şi încredere, să le explici că nimic rău nu se poate întâmpla şi că totul e în mintea lor. Cel mai bun exemplu suntem noi, zburând de atâţia ani.

Look-ul însoţitoarelor de bord este impecabil. Ce faci ca să arăţi aşa de bine? Cât îţi ia să te pregăteşti?

În primul rând trebuie să arăţi impecabil pentru tine, apoi pentru ceilalţi. Trebuie să te asiguri că te odihneşti suficient şi că ai o viaţă sănătoasă. Eu pot fi gata în 15 minute, îmbrăcată şi machiată.
Încă de mică am fost învăţată aşa, fiind mereu pe drumuri cu diverse job-uri.

Care este lucrul care-ţi place cel mai mult în meseria asta şi care este cel care te mai supără din când în când?

Îmi place că toţi suntem tineri şi gândim la fel. Şi mă supără atunci când oamenii nu ne apreciază munca şi bunele intenţii.  

Există vreun motiv pentru care ai renunţa vreodată la această meserie? Care este acela?

Nu aş renunţa la jobul pe care îl am pentru că este exact ceea ce mi-am dorit din copilărie.
 

Comentarii (22)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Daniel Ciuperca pe 4 Sep 2013, 14:15
    Pentru Liana si Roxana

    Nu am cunoscut-o pe Liana, dar le cunosc foarte bine pe matusa, respectiv verisoara ei primara. Nesimtire mai mari ca la ele nu am mai intalnit, mai sunt si pe interes pe deasupra. Am avut o relatie cu verisoara-sa, Ioana Roxana Manolache. Eu provenind dintr-o familie modesta si nefiind machedon, nu am avut nici o sansa :-). Asta se intampla prin 2009. Acum, domnisoara are un alt statut: nemaritata si cu un copil. Asa se intampla cand alergi dupa cai verzi pe pereti! Tarziu am aflat de legatura ei cu Liana Sarmasan - Mama Roxanei e sora tatalui Lianei.. numele de domnisoara este Jabă. Este si o vizibila asemanare intre Roxana si Liana, la constitutie si fata. Nu am sa ma leg de Liana fara rost, pentru ca nu o cunosc si e pacat sa critici fara sa cunosti. Multumesc lui Dumnezeu ca sunt sanatos si ca nu sunt eu tatal copilului Roxanei...Va doresc tuturor multa sanatate, si toate relele care vi se intampla sa fie spre bine...

    3
    3

  • Alina pe 16 Feb 2013, 00:35
    Buna!

    am 19 ani si sunt din Bucuresti. Ma regasesc in multe dintre raspunsurile Lianei. Abia am trecut de ultima parte a interviului si mimentan sunt in asteptarea raspunsului. Imi poate oferi cineva informatii in legatura cu ziua raspunsului si ziua inceperii cursurilor Wizz? Multumesc anticipat!

    1
    0

  • Calin pe 9 Mai 2012, 18:46
    fain

    copilu' copilu' ma bucur pentru tine.

    1
    2

  • cabin attendant pe 21 Ian 2012, 01:02
    super

    O colega jos palaria, care isi face treaba impecabil, nu intarzie niciodata la munca, e mereu cu zambetu pe buze si bine dispusa indifernet de ora sau situatie. Asa o stiu colegii si toata lumea, deci mai lasati rautatile fetelor!!!!

    28
    5

  • arsy pe 20 Ian 2012, 01:12
    bravo liana

    Foarte mult imi place ce ai scris. Ma bucur sa vad ca o duci bine, salutari si la ovidiu si astept sa ne vedem cand mai vin in Cluj. Va pup si asteptam bebele ala odata. P.S. Lasa sa vb lumea si sa isi dea arama pe fatza daca numa atata pot. Tu esti aia ce ai aparut cu interviul, nu ele care folosesc probabil niste pseudonime pt a scrie niste aberatii. Cine te cunoaste stie care e adevarul deci... restul e can can:)))

    30
    3

  • alin pe 20 Ian 2012, 00:21
    ptr roxy

    se vede ca te plictisesti acasa draga. ia-ti un job si nu mai scrie rautati ca stii cum e cu roata care se invarte !!!

    30
    3

  • George pe 20 Ian 2012, 00:10
    "Roxy"

    mai bine sa ai grija ce vb si cum vb fara sa ma ameninti! Cu noile programe si softuri din domeniul IT se poate descoperi foarte usor ip-ul si providerul care il folosesti...in cocluzie e usor de aflat cine esti... Iti propun sa te opresti aici sau daca mai ai ceva de adaugat la pers mea o poti face personal! p.s. Nu stiam ca si casnicele au grade... ;-)

    26
    2

  • roxy pe 19 Ian 2012, 20:35
    George!!!!!!!!

    G draga...pana sa ajungi tu sau "d-soara" de mai sus sa aveti "grade pe umar"...mai aveti,deci lasa-ne,si vezi de treaba ta ca...nu e cazul sa vb cred!...si pe d-soara Lenuta din imagine o cam stie tot Clujul...si o stie nu pentru faptele bune,sau prin comportamentul ei .. ...ca prin acte mult mai rusinoase!! este mica,si are de invatat mult,doar sa aiba timp,si sa-si vada de viata personala,nu de a altora!! stie probabil la ce ma refer! Si ai grija data viitoare cum iti exprimi comentariile....

    4
    27

  • andreea pe 19 Ian 2012, 18:18
    super

    Bravo Liana, imi place tare mult interviul. Nu stiu sincer cum isi permit unii sa comenteze de tine cand nici macar nu te-au vazut in realitate. Daca pretind ca te stiu asa ... cu siguranta ar vedea cat esti de slabutza si nici de cum cu fundul mare cum declara:) Poate au nevoie de ochelari de corectie ca altfel nu inteleg de unde si pana unde aberatiile astea.

    26
    2

  • Laura pe 18 Ian 2012, 15:50
    Ma bucur pentru tine!

    Si eu tot intotitoare de zbor sunt. Nu inteleg comentariile astea acide. Nu conteaza cum esti proportionata atat timp cat iti faci meseria bine. si dc esti 90 60 90 si nu stii cum sa administrezi oxigen cum e? asta conteaza cand omul se sufoca? decant cu 11 septembrie regulile s-au schimbat ,terminati cu promovatul tuturor pitipoancelor!!!!

    4
    2

  • George pe 14 Ian 2012, 03:42
    Pt Adina, Roxi si Rina

    Pt Adina, Roxi si Rina Dragelor nu ati facut altceva prin comenturile voastre decat sa aratati ca sunteti niste taranci pline de frustrari si invidie... As fi curios ce job de rahat aveti...sunt sigur ca sunteti pe nicaieri. Din pacate asa sunt oamenii in Romania..cand unui om ii merge bine celalalt trebuie sa ii bage strambe si sa comenteze. Lasati frustrarile si mai bine va vedeti de ale voastre decat sa stati sa scrieti niste aberatii, impertinentelor! P.S. Rina, la Lufthansa lucrezi ca femeie deservici banuiesc ca dupa ce ai scris mai mult nu te duce capul sa faci.. Ș) O.

    31
    4

  • georgiana pe 9 Ian 2012, 12:40
    bravo

    Super interviu. Esti o dulcica si ai ramas la fel de frumoasa asa cum te stiu toti. pusi

    34
    2

  • lisa pe 9 Ian 2012, 12:37
    pt liana

    Imi place tare mult interviul. Bravo si zboruri line! si atept un bebe anu asta de la tine :) Lasa lumea si rautatile din jur ca oricum tu ai un sot minunat, o familie care te iubeste si nici de cum nu esti ca o sticla de Fanta cum zic unele care se vede clar ca nu te cunosc, din potriva, ai putea pune vreo cateva kg pe tine ca esti cam skinny

    36
    2

  • adina pe 9 Ian 2012, 10:25
    ???

    felicitari cui,si pt ce?? felicitari oamenilor care fac ceva pentru tara asta....sportivilor romani de performanta,oamenilor care salveaza vieti....,nu mai fiti atat de naivi si promovati pitzipoancele care s-au vandut pe bani in trecut!!! come on!!!

    5
    33

  • Adriana pe 8 Ian 2012, 22:38
    Interviul

    Bravo Liana!Felicitari ptr interviu si zboruri usoare iti doresc!

    35
    1

  • cosmin pe 6 Ian 2012, 16:07
    super

    Felicitari pentru interviu si realizari!

    32
    3

  • andra pe 27 Dec 2011, 20:40
    bravo liana

    bravo Liana, super interviu. Lasa sa moara lumea de ciuda si sa vorbeasca pana nu mai pot ca se vede cum roade invidia pe unii :)

    33
    3

  • roxy pe 22 Dec 2011, 23:05
    bine zici Rina

    Si nu numai trecutul e asa cum e,ca tot nu s-a schimbat,tot c...a, e,si o vorbesc chiar si oamenii cu care lucreaza,daca se crede asa o frumusete rara:),trebuia sa ajunga muuult mai departe,nu sa dea din fundul ala enorm in avion,si sa si-o traga cu toti:),saraca,o inteleg ca sa ajungi de la tara in avion e o mare diferenta:)),un sfat:fa-ti micsorare de fese,ca esti ca si o sticla de fanta:) e la noi la Buc o clinica tare,te pot ajuta ei:)

    6
    32

  • Rina pe 20 Dec 2011, 17:07
    ptr Liana

    Sincer, te tin minte de prin cluburile in care dansai.Nu asta e important ca ce e in trecutul tau ramane acolo, dar nu m-as simti stewardesa la o companie mai jos decat low cost.Cand le vad pe unele toate vai steaua lor!!!!sa nu mai zic de baieti...sunt vreo 3 max pe cluj care isi fac meseria cum trebuie, si-aia probabil veniti de pe la alte companii ca altfel nu vad de ce sunt asa. Ca sa ajungi ambasador??? pai stai draguta ca e mai important sa ajungi in rang la cabina nu prin ziare.Dar am uitat ca tu esti obisnuita cu altele nu cu urcatul in functie. Hai succes, va urez de la Lufth.

    8
    33

  • flight attendant pe 15 Dec 2011, 23:33
    Pt.Liana

    http://www.tvs.pl/36205,miss_wysokich_lotow.html

    29
    1

  • flight attendant pe 15 Dec 2011, 02:52
    Important!!!

    Pt.fetele interesate de meseria aceasta aplicati cv-ul vostru direct la compania la care sunteti interesate...si daca treceti de interviu compania respectiva o sa va ofere ei curs gratuit! Nu va risipiti banii pe diferite cursuri pt.ca riscati sa ramaneti doar cu diploma de la curs si fara job.Chiar daca ati facut un curs de stewardese si ati aplicat la o companie daca treceti de interviu oricum o sa faceti cursul din nou asa ca nu are rost sa investiti aiurea pe cursuri! Puneti la punct engleza fi curajoasa ,cu zambetul pe buze,ambitioasa,si nu te lasa oricat de greu v-a fi! :) BAFTA FETELOR!!

    2
    2

  • ROXANA pe 13 Dec 2011, 15:33
    CURSURI INSOTITORI DE BORD

    WWW.INSOTITOR-DE-BORD.RO GRUPA IANUARIE INSCRIERI

    3
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod