Construieste-ti propria tarie de caracter

Sa fii daramat(a). Acest sentiment de slabiciune incepe cu cativa viermisori la stomac si apoi se transforma intr-o lovitura de pumn, osenzatie pe care...
Sa fii daramat(a). Acest sentiment de slabiciune incepe cu cativaviermisori la stomac si apoi se transforma intr-o lovitura de pumn, osenzatie pe care o putem identifica foarte usor deoarece multi dintre noiam trecut prin asa ceva. Ca un balon care se dezumfla, intreaga noastrastare emotionala cade la pamant in doar cateva secunde. Devenim tacutisi inchisi in noi insine.

In mod curios, numai oamenii siguri pe ei si situatiile cele mai concretene doboara in felul acesta si ne lasa fara nici cea mai mica putere dea face ceva. Este de ajuns ca cineva sa ne faca o observatie pentru ane lasa fara replica. Iar daca mai vine si o alta persoana care doar seuita urat la noi, deja suntem terminati.

Ce ne darama de fapt? De obicei, este vorba de o combinatie dinurmatoarele lucruri:

1. Teama de a fi respinsi

Daca esti o persoana foarte linistita care incearca mereu sa mentina bunaintelegere intre oameni si uraste sa vada pe cineva suparat in jurulei, s-ar putea sa pierzi din vedere faptul ca foarte multi oameni caredevin "suparati", s-ar putea sa o faca intentionat, cu scopul de a tecontrola emotional. Este total gresit sa interpretezi supararea cuivaca fiind o negare de sine. Daca tu crezi ca trebuie sa stai in banca tanumai de teama ca altfel ai putea supara pe cineva, inseamna ca evitareaconflictelor este singurul lucru care te intereseaza si asta te va costa,in primul rand, puterea de caracter.

2.
Un superdezvoltat simt al responsabilitatii


Unii oameni sunt ca niste bureti din punct de vedere afectiv, careabsorb toate tensiunile dintr-o camera. Iata cateva situatii in care noine simtim vinovati de starea proasta a cuiva din jur: "vii la serviciusi iti vezi colega(ul) deprimat. Primul gand este daca nu cumva (l-)asuparat(-o) faptul ca nu i-ai dat telefon; seful te intampina cu oprivire foarte suparata - sa fie din cauza faptului ca nu i-ai laudatultimul program de software pe care si l-a cumparat?". Cand anteneletale sunt conectate atat de mult la emotiile celor din jur, zgomotul (siimaginatia ta) este suficient de puternic pentru a-ti distrage atentiade la propriile tale interese. Concentrarea ta permanenta asupra cumsa-i multumesti pe cei din jur este ceea ce te doboara.

3. Teama de independenta emotionala

Daca faci parte din numarul mare de "victime" care confunda suferinta cusfintenia, te vei recunoaste in aceste randuri. Fiecare membru al familieieste deprimat din cauza unui lucru. Daca vei actiona ca o persoana plinade incredere in propriile forte, oricine poate crede ca esti increzut(a)si felul in care ti se poate atrage atentia este sa pretinda ca estesuparat. Daca ai impresia ca vei obtine ceea ce vrei prin a arata catde mult ti-au fost ranite sentimentele de catre cei din jur, vei fidoborat(a) inca de la primul cuvant.

4.
Teama de a risca implicandu-ne intr-o relatie


Ai impresia ca daca iti vei face cunoscute sentimentele si dorintelecele mai ascunse, exact asa cum sunt ele, nimeni din lume nu te-arputea intelege si accepta? Esti un (o) bun(a) candidat(a) la titlul de"daramat(a) emotional". Rasplata pentru ascunderea propriului tau eu esteintotdeauna distantarea de cei din jur. Risti sa devii neputincios(oasa)in relatiile in care teama de a te arata asa cum esti in intregime tetine intr-o permanenta stare de garda.

5. Teama de schimbare

Poate ca te simti foarte bine in pielea personajului dominat, daca asaesti in mod normal. In plus, atunci cand vei incerca sa-ti exercitipropria putere, reactia celorlalti - si in special a celor care au decastigat de pe urma slabiciunii tale - s-ar putea sa fie una negativa.S-ar putea sa te abtii de la folosirea propriei puteri din cauza temeriide a pierde. Uneori, aceasta teama este justificata. Dar daca vei cara tottimpul in spate sentimente de respingere pe care le-ai trait in trecut,aceasta teama s-ar putea sa se amplifice. Ca sa poti scapa de aceastateama de schimbare, ti-ar fi de folos sa lucrezi alaturi de cineva. Cucat te vei concentra mai mult asupra respectului fata de tine insuti(insati), cu atat vei reusi sa scapi de aceasta teama.

Daca te simti doborat(a) de persoanele din jurul tau, urmatoarele sfaturiiti vor fi de folos:


Fa-ti o lista cu reactiile pe care le primesti
Ce crezi ca vei castiga daca vei renunta la puterea ta in favoareacelorlalti?: "daca nu ma voi certa cu el, o sa ma placa; daca ii voispune ce cred cu adevarat despre ea, nu voi face decat sa inrautatescsituatia; daca sunt prea insistent(a), toata lumea o sa ma urasca".Gandeste-te daca in felul acesta vei reusi sa-ti atingi scopurile.
Deexemplu, o femeie care va face acest lucru si isi va nota care suntreactiile la comportamentul ei de "angajatul perfect", incercand sa-siinabuse sentimentele, ar putea afla daca, in felul acesta, va puteacastiga increderea sefului ei. Urmeaza sa-i urmareasca pe toti ceicare au fost promovati in compania respectiva. Care sunt calitatileacestora si daca sunt total diferite de ale ei. Aceste persoane pot facegreseli. Isi vor sustine punctul de vedere in fata sefului atunci candse va ivi ocazia. Vor castiga increderea acestuia fiind ei insisi.

Vizualizeaza

O posibila unealta cu care iti poti construi propria tarie de caractereste sa te folosesti de experientele pozitive din trecut. Fa-ti unjurnal cu amintiri despre succes. Nu trebuie sa fie vorba de triumfuricolosale, ci doar despre vremurile in care aveai o parere buna despretine. Construieste pe baza acestor sentimente si creeaza o noua imaginedespre cum trebuie sa arate succesele viitoare. Incearca sa vizualizeziaceste imagini cat mai in detaliu cu putinta. Concentreaza-te asupralucrurilor pe care le poti adauga vietii tale reale.

Gaseste-ti propria cale emotionala

De obicei, oameni care se lasa doborati de persoanele din jurul lor,au o poveste comuna: au fost anihilati - au fost facuti sa se simta casi cum sentimentele, gandurile si actiunile lor nu erau importante saunedorite de parinti, profesori sau angajatori.
Acum, ei vor obisnui sa-sifoloseasca puterea cu teama si rusine. Daca rosesti sau zambesti automatatunci cand te confrunti cu o persoana care te-a enervat, inseamna cate-ai dat de gol.

Va trebui sa te maturizezi intr-un mediu care ti-a sabotat respectul desine. Dar puterea personala poate fi dezvoltata. Identificand care suntlucrurile care contravin propriilor interese, vei invata cum sa deviimai puternic(a). Nimeni nu te poate face sa te simti inferior(oara)fara incuviintarea ta.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • rama pe 24 Mai 2014, 22:02
    fsaf

    Nu cred ca a invatat ce e tasta space

    0
    0

  • Adrian pe 11 Aug 2011, 23:29
    Linistiti-va

    Defapt ce vrea sa va spuna acea persoane este:"Ai incredere mereu in tine" "mereu ai dreptate,si daca din greseala aflii ca nu ai avut niciodata nu recunoaste" "fii sigur pe tine,nu rosii cand altii iti spun care ar trebuii sa te distruga emotional""Cand esti in scoala sau la munca,incearca sa fii tu personajul principal,cateodata daca e nevoie sa domini,niciodata nu te lasa intimidat,sau dominat...De fiecare data ai ultima replica;))Respectul este un mod care trebuie sa il afisezi in fata celorlalti..."Tu ma respecti pe mine,eu te respect pe tine"daca cineva nu te respecta,nu il bagi in seama...deobicei fiecare comunicare cu o persoana,trebuie folosita,pentru ati folosii propriile interese...exemplu:"ai un prieten avocat,unu doctor,unu director la o firma,fiecare interes trebuie folosit ca un avantaj pe viitor...sper ca v-am ajutat

    2
    1

  • Roxana pe 22 Mar 2011, 21:18
    Eu

    Care ma poate ajuta si pe mine ? :( gata sunt om mort ... Oare cum pot sa-mi creez propia personalitate ? Am dabia 13 ani si ma uit la cei din jur , defapt la fetele de la mine din clasa si eu in comparatie cu ele as fi un nimeni :(( sunt o fire foarte disperata,sensibila si stresanta si nu stiu cum sa ma schimb... Va rog spunetimi si mie cum pot :(( si alta problema e ca ma intereseaza foarte mult si ce zic ceilalti de mine...

    4
    1

  • Xonic pe 18 Ian 2011, 18:06
    taria de caracter

    nush,......cand prietenul meu m-a parasit pt cea mai buna prietena am simtit k o sa cada cerul peste mine,mai ales k am fost imp foarte mult timp.....nu stiam ce sa cred...! cu ce era ea mai buna decat mine....si tinand cont de diferentele dintre noi mi-am dat seama k lui nu-i placeau fetele cuminti,cu un statut cat de cat si etc..ci ii plac fetele de culoare unde se poate distra si cu care isi poate permite mai multe :p.....mda..au trecut 4 luni de atunci dar..inca nu am trecut peste....si cei care m-au facut sa-mi revin in fire si sa am din nou incredere in mine au fost persoanele care ma iubesc cu adevarat...prietenii..:X:X si le multumesc mult pentru asta....si un sfat: nu va lasati doborati de un sentiment, fie ca e el de iubire,prietenie etc..intotdeauna ganditi-va ca sunt persoane care va plac asa cum sunteti si va iubesc neconditionat dincolo de aparente

    2
    1

  • ROXANA pe 31 Dec 2010, 23:25
    nesiguranta

    am ajuns sa cred ca traiesc la mila celorlalti.nu am incredere in propria-mi imagine,in ceea ce gandesc si ce spun si cred ca realizarile mele nu se implinesc decand atunci cand primesc un compliment sau un parteneriat ,altfel totul mi se pare esec si prostie.am 18 ani si am ajuns la capatul puterlior in cautarea propriului ''eu''.nu stiu pe ce cai sa apuc,in cine sa mai am incredere cand bunatatea de a permite ,imi este subjugata zilnic de catre diferiti indivizi .inca nu mi-am format caracterul,am atat de multe ramuri sa spun asa pe care pot sa ma sprijin,insa e foarte greu de ales....taria e cuvantul ce nu ma reprezinta insa naivitatea e ceva cu care m-am nascut ,ma straduiesc sa fac o schimbare benefica mie ,insa avantul mi se taie zi de zi.sunt prea slaba din punct de vedere emotional sa tind spre lucruri marete,ma multumesc cu nimicuri..am o parere foarte proasta despre mine si imi doresc din suflet un scantei care sa ma aduca la lumina...acel drum pe care il caut de ceva vreme .....

    2
    0

  • kriiiiii pe 24 Dec 2010, 16:44
    go on

    mda.. mi as dori sa depasesc toate momentele nu tocmai placute din viata mea si sa merg mai departe indiferent de ce ti ofera viata...

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod