9 solutii pentru balanta “work & life”

Pleci devreme la serviciu si te intorci seara, tarziu, uneori chiar si noaptea? Incerci sa rezolvi problemele de acasa prin telefon si iti “vezi” prietenii doar pe Messenger? Atunci e clar: ai o problema de delimitare a vietii personale de cea profesionala.

Pleci devreme la serviciu si te intorci seara, tarziu, uneori chiar si noaptea? Incerci sa rezolvi problemele de acasa prin telefon si iti “vezi” prietenii doar pe Messenger? Atunci e clar: ai o problema de delimitare a vietii personale de cea profesionala.

Daca nu te vei stradui sa aduci un echilibru intre cele doua zone – “acasa” si “serviciu”, cu siguranta una dintre ele va avea de suferit. Treptat, daca te vei izola in munca, prietenii nu te vor mai invita “la o cafea” (pentru ca mereu au intampinat refuzuri), iar nemultumirile partenerului de viata ar putea atinge cote maxime si te vei trezi singura.

Probleme s-ar putea ivi si la serviciu, desi petreci foarte mult timp aici.

“Statul indelung peste program, lipsa zilelor libere si a pauzelor de masa vor duce, inevitabil, la oboseala cronica. Aceasta isi va pune amprenta asupra felului in care iti faci treaba si, ca atare, si asupra rezultatelor. Ele nu vor mai fi atat de bune, iar la urmatoarea evaluare nu va conta cat timp ai stat la slujba, ci produsul final”, atrage atentia Alina Negrea, senior partner la compania de resurse umane si traininguri A Plus Performance, din Bucuresti.

Cu ajutorul expertei, am identificat noua solutii pentru echilibrarea balantei “work & life”.

1. Munceste opt ore!


Daca te-ai recunoscut in descrierea de mai sus, nu trebuie decat sa-ti intocmesti un plan de remediere a situatiei, pe care sa-l si respecti cu sfintenie. Primul pas este sa stai mai putin la serviciu.

Adica sa petreci la job opt ore, exact cat scrie si in contractul tau!

2. Nu lucra in zilele libere


Sub nicio forma nu veni la birou in zilele libere, chiar daca ti-ai amintit ca mai ai “de facut ceva”. Daca te vei relaxa in weekend, vei avea mai multa energie la inceput de saptamana si vei lucra cu spor si entuziasm!

3. Fara supraincarcare!


Evita sa iei asupra ta responsabilitatile altor colegi. Fireste, poti sa-i ajuti, insa doar daca timpul iti permite acest lucru. Invata sa spui “nu” chiar si sefului.

Nu-ti fie teama sa-l refuzi! Arata-i cat esti de incarcata si explica-i linistita ca vrei sa duci la bun sfarsit proiectul pe care-l ai de facut.

4. Mare atentie la hotii de timp!


Pentru a reusi sa fii eficienta in opt ore, evita discutiile inutile, nu sta pe Messenger, nu-ti verifica e-mailul personal la cateva minute si nu vorbi la telefon, in interes personal, decat daca este o urgenta. Si nu te lungi la cafele si tigari! Gandeste-te ca, practic, pierzi din timpul pe care l-ai putea petrece cu familia, cu prietenii.

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mirela pe 18 Mar 2009, 15:41
    teoria e buna practica ne omoara

    Ce bine ar fi sa se aplice ce scrie in articol! In realitate, chiar la patron exista un mare grad de subiectivism. Sunt unii care stau la tigari si cafea cu orele si nu le reproseaza seful nimic(banuiesc chiar ca sunt angajati ca sa fie la curent cu toate barfele din IMM)desi nu inteleg care e profitul sefului,sau au program , de la 10 la 16 in care timp mai isi fac unghiile, mai se tund(am vazut manicuriste bagate pe usa din spate)sau colege care vin dimineata brunete si pleaca blonde,in timp ce altii , cu cat isi fac treaba mai bine primesc mereu insarcinari suplimentare, chiar insotite de laude< tu esti meticuloasa> , < altcineva nu se descurca>.Dar la salarizare vezi ca procentele se duc tot la cei cu trancanitul.Chiar te trezesti cu afirmatii de genul:am primit reclamatii ca nu sunteti cooperanta.Eu chiar sunt de buna credinta si doresc sa-mi imbunatatesc activitatea dar exemplele pe care le vad ma dezarmeaza.

    0
    0

  • Cristy pe 3 Mar 2009, 23:28
    ore extratime lucrate

    Sunt perfect de acord cu Anca, exista si lucruri care trebuie sa le faci in timp, si daca acele 8 ore nu ajung.... dar timpul te preseaza? Incerc zilnic sa-mi planific lucrurile, si cind ajung la birou, totul e invers... se incep telefoane, intrebari, subalternii vin cu diferite intrebari de rezolvat, si pina la urma planul pe care ti-l propui nu ramine decit dupa orele de program, cind totsi sunt plecatsi, cind nu mai suna telefonul si potsi lucra in liniste

    0
    0

  • anca pe 3 Mar 2009, 10:57
    teorie...

    Teorie, doamna experta, teorie! Am experienta de multinationala de 16 ani (impliniti alaltaieri, de 1 Martie) atit in Romania cat si in strainatate. Cand de ex. e vremea bugetelor, e cam greu sa-i zici "nu" sefului care si el vine duminica la birou . Cand se lanseaza un proiect nou - high profile - (si de regula cam toate proiectele mari sunt high profile), la fel - nu conteaza ca esti membru in echipa de proiect sau chiar il conduci. E comod de dat sfaturi din pozitia comoda de consultant in HR... cam la fel se intimpla si cu instructorii de golf, dau lectii pt ca stiu ca nu vor fi niciodata Tiger Woods.

    0
    0

  • Amelia pe 3 Mar 2009, 09:29
    Corect Grace !!!- s

    A devenit un laitmotiv statul la servici peste cele 8 ore clasice . De ja e demodat sa lucrezi doar 8 ore pe zi ! (vezi si reclamele : in ziua e azi nu mai exista program de 8 ore ) Exista . Pentru ca suntem ineficienti , nenecesar de zelosi ... Si asta o spune .. un patron :)

    0
    0

  • Grace pe 3 Mar 2009, 09:11
    pentru ca voi ii invatati...

    pe patroni sa stati peste program. atata timp cand sefu vede ca lucrezi (si nu stai pe mess, nu vorbesti la telefon non stop, nu vorbesti cu orele cu colegii), nu are de ce sa te tina peste program. si trebuie sa impuneti si timpul realist de terminare a unui program. cunosc colegi care vor sa se dea bine pe langa sef si pun un timp de terminare a proiectului in 4 zile cand de fapt ar trebui terminat in 10. Si dupa aia se dau victime ca trebuie sa stea peste program.....

    0
    0

  • Gabi pe 3 Mar 2009, 08:12
    program job

    Da, 8 ore la serviciu! Si cum ramane cu ideea aia fixa a patronului ca: nu iti convin 10 ore (si salariu ca pentru 8 ore), atunci pleaca, noi ne gasim oricum alt fraier care isi cauta de lucru si care e dispus sa faca orice pentru a nu sta acasa? Nu toti suntem niste genii mititele de care patronul sa nu se poata lipsi, pana la urma oricine este de inlocuit!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod